to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:39 | 04.11.2019

πηγή: Στο Κόκκινο

Οικονομία

Γ. Τσίπρας: Ισορροπούν μεταξύ των «θέλω» των τραπεζών και του προβλήματος των κόκκινων δανείων (ηχητικό)

Η αυστηροποίηση για αδικήματα πλην... τραπεζιτών εντάσσεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη να ισορροπήσει μεταξύ των «θέλω» των τραπεζών και του προβλήματος των κόκκινων δανείων, πολύ φοβάμαι ότι έρχεται καταιγίδα πλειστηριασμών είπε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας Γιώργος Τσίπρας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.


Με τις αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στον Ποινικό Κώδικα, άσκηση δίωξης κατά τραπεζίτη θα μπορεί να γίνει «μόνο εφόσον μηνύσει η ίδια η τράπεζα, δηλαδή ο CEO της τράπεζας θα πρέπει να μηνύσει… τον εαυτό του για να διωχθεί», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Τσίπρας.

Ο νέος Ποινικός Κώδικας που έφερε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μετά από «διαβούλευση πολύ μεγάλου χρονικού διαστήματος, με λειτουργούσα την νομοπαρασκευαστική επιτροπή που αυτή τελικά κατέθεσε τις προτάσεις», οδήγησε την τότε αντιπολίτευση της ΝΔ να υποστηρίζει ότι «απαλλάσσει διάφορους … και τώρα φέρνουν σαν αλλαγή αυτή που απαλλάσσει τους τραπεζίτες στην ουσία … αυστηροποιεί το πλαίσιο για άλλα αδικήματα που αφορούν τον απλό κόσμο και για τα “πιο πάνω στρώματα” όπως αυτό των τραπεζιτών έχουμε πολύ μεγάλη χαλάρωση».

Θύμισε επίσης ότι «το μεγάλο πρόβλημα στη λειτουργία του Εξωδικαστικού ήταν κυρίως οι τράπεζες, που δεν δέχονταν να μπουν σε πλαίσιο επίλυσης του προβλήματος», αλλά «με τη νέα κυβέρνηση σαν να έχουν πάρει “πράσινο φως” … το ίδιο και με τις αυξήσεις που ανακοίνωσαν και υποτίθεται ότι υποχώρησαν».

«Η περίπτωση Γεωργιάδη», συνέχισε ο κ. Τσίπρας για τον υπουργό Ανάπτυξης και τις δηλώσεις του περί μειώσεων, «θυμίζει τον Κίμωνα Κουλούρη επί της τελευταίας κυβέρνησης Σημίτη, που έτρεχε στις λαϊκές και προσπαθούσε να ρίξει τις τιμές … το ίδιο περίπου κάνει σήμερα ο κ. Γεωργιάδης … όπως π.χ. με την Creta Farms που λίγες εβδομάδες μετά τις εκλογές έσπευσε να ανακοινώσει ότι βρέθηκε λύση. Δεν έχει βρεθεί απολύτως καμία λύση (βέβαια, αυτό δεν γράφτηκε στις εφημερίδες) … το ίδιο έχουμε τώρα με τις τράπεζες».

Ο Γ. Τσίπρας επεσήμανε δύο σημεία για το θέμα των τραπεζών:

  • η Ελλάδα πριν τις αυξήσεις είχε ήδη τα υψηλότερα τιμολόγια ψηφιακών τραπεζικών υπηρεσιών στην Ευρώπη

  • ο μόνος τομέας στην Ελλάδα που δεν έχει ακολουθήσει την ανάκαμψη της επιχειρηματικότητας είναι το τραπεζικό σύστημα και η βασική ευθύνη βαρύνει το ίδιο το τραπεζικό σύστημα

«Υπάρχει “πράσινο φως” από την κυβέρνηση για αλλαγή πολιτικής» στον τομέα της αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων και των δανειοληπτών, «πολύ φοβάμαι ότι έρχεται καταιγίδα πλειστηριασμών», τόνισε ο κ. Τσίπρας, «και χαίρονται γιατί θα πέσουν οι τιμές των ακινήτων».

Το «Σχέδιο Ηρακλής» είναι το δεύτερο θέμα που εμπλέκεται, «υπάρχει τεράστιο ζήτημα με το αν εμμέσως θα πάμε σε τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση. -γιατί αν χρησιμοποιηθεί το “μαξιλάρι” έχουμε στην ουσία τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση», όπως ξεκαθάρισε.

Σημείωσε μάλιστα μία ακόμη κρίσιμη παράμετρο, ότι η ραγδαία βελτίωση των δεικτών και των ομολόγων και επιτοκίων δανεισμού, «σχετίζεται με το “μαξιλάρι” άμεαα, αν δεν υπήρχε αυτά τα νούμερα θα ήταν πολύ διαφορετικά».

Σε κάθε περίπτωση, «οι τράπεζες έχουν πληρωθεί πολλαπλά μέσω των κεφαλαιοποιήσεων για το πρόβλημα που αντιμετώπισαν μέσα στην κρίση -και πραγματικά, έκαναν πολύ λίγα πράγματα», όπως υπογράμμισε ο ίδιος.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη «θέλει να ισορροπήσει ανάμεσα στις επιθυμίες των τραπεζών και το πρόβλημα της επίλυσης των “κόκκινων δανείων”, όπου εμπλέκονται και οι πλειστηριασμοί … περιμένουμε να δούμε τι ακριβώς θα λέει το “Σχέδιο Ηρακλής” … αλλά δεν νομίζω ότι μπορούμε να περιμένουμε πολύ θετικά πράγματα … οι τράπεζες περιμένουν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη να τους λύσει το πρόβλημα. Πώς; Βάζοντας χέρι στο “μαξιλάρι”; Παρέχοντας άλλες διευκολύνσεις; Περιμένουμε να το δούμε…», κατέληξε ο Γ. Τσίπρας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)