to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:01 | 02.11.2019

Πολιτική

Στη Βόρεια Μακεδονία αντιπροσωπεία της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

Σειρά εκδηλώσεων της Σοσιαλδημοκρατικής Νεολαίας της γειτονικής χώρας στα Σκόπια, από 1 έως 3 Νοεμβρίου - Ο γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, Σωτ. Αλεξίου, συμμετείχε στην κεντρική συζήτηση με θέμα «Νεολαία: Το μέλλον της Ευρώπης».


(Στη φωτ.: Ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Πέτρος Μαρκόπουλος, ο Σωτήρης Αλεξίου και ο Ζόραν Ζάεφ)

Παράλληλα, η αντιπροσωπεία της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ είχε σειρά επαφών με νέους και κοινές δραστηριότητες στην επέτειο ίδρυσης της Σοσιαλδημοκρατικής Νεολαίας. Στην αποστολή συμμετείχαν επίσης ο επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης, Νάσος Ηλιόπουλος, και ο ιστορικός Κωστής Καρπόζηλος, διευθυντής των ΑΣΚΙ. 

Στη συζήτηση με τίτλο «Νεολαία: Το μέλλον της Ευρώπης», εναρκτήριες τοποθετήσεις έγιναν από τον πρόεδρο τυης Σοσιαλδημοκρατικής Νεολαίας, Ντάρκο Κόεφκσκι, τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, τη Λάρα Κβέσιτς, αντιπρόεδρο των Νέων Ευρωπαϊων Σοσιαλιστών, και τον γραμματέα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, Σωτ. Αλεξίου

Η εναρκτήρια προσφώνηση του Σ. Αλεξίου:

«Σας μεταφέρω το μήνυμα αλληλεγγύης και στήριξης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, συντρόφου Αλέξη Τσίπρα στη δύσκολη μάχη και πορεία που έχετε μπροστά σας. Η υπόσχεση που σας μεταφέρω είναι πως θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, το συντομότερο δυνατό.
Και αυτό είναι το μήνυμα που φέρνω από όλο τον ελληνικό λαό και, κυρίως, από τη νέα γενιά στην Ελλάδα, η οποία έχει επιλέξει να βρίσκεται στην σωστή πλευρά της Ιστορίας.
Οι κυβερνήσεις των χωρών μας κατάφεραν να γεφυρώσουν το χάσμα του παρελθόντος και να προωθήσουν όσα ενώνουν και όχι όσα διαχώριζαν τους λαούς μας.
Για εμάς αυτή η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αποτελεί μια απλή διαπραγμάτευση για να διευθετηθούν οι διαφορές που υπήρχαν.
Για εμάς, και ελπίζω και για εσάς, αποτελεί ένα παράδειγμα φιλικής και προοδευτικής συμπόρευσης, ένα χτύπημα στον εθνικισμό και στον αλυτρωτισμό και στις δυο χώρες και μια απόφαση κοινής πορείας, συνανάπτυξης, αλληλεγγύης και ειρήνης στα Βαλκάνια.


Ταυτόχρονα, η Συμφωνία των Πρεσπών δείχνει ότι όταν οι προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις κινούνται αποφασιστικά και από κοινού, τότε αυτό που φάνταζε κάποτε αδύνατο, μπορεί να γίνει εφικτό.
Προέρχομαι από μια χώρα που επί 25 χρόνια μαθαίναμε ότι δεν μπορεί να υπάρχει λύση.
Όμως, εμείς αποδείξαμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.
Αυτή η παρακαταθήκη, δεν αφορά μόνο τις διακρατικές σχέσεις. Αφορά τη δυνατότητά μας, μέσα σε δύσκολες συνθήκες, να προχωρούμε σε πολιτικές, ριζικές τομές, που καταπολεμούν την ανεργία, την φτώχεια και τις κοινωνικές ανισότητες.
Αυτή είναι και η μεγάλη εμπειρία από την 4ετία που ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στην εξουσία.


Σήμερα, βρισκόμαστε μπροστά σε ανησυχητικές εξελίξεις.
Η συντηρητική παλινόρθωση σε όλη την Ευρώπη, η άνοδος της άκρας δεξιάς και η όξυνση των κοινωνικών αντιθέσεων, οδηγούν στον κλυδωνισμό του κοινού ευρωπαϊκού οράματος για Ελευθερία, Ισότητα και Δικαιοσύνη. Η πρόσφατη, πιστεύω προσωρινή, στάση της Γαλλίας επιβεβαιώνει αυτό τον κίνδυνο.
Βλέπουμε δυνάμεις, μέσα στην ίδια την Ευρώπη, να ναρκοθετούν τις προοπτικές της ειρηνικής συνεργασίας και της γεωπολιτικής σταθερότητας
Με τον ίδιο τρόπο, στρέφονται κατά προοδευτικών κυβερνήσεων, επιβάλλουν μέτρα λιτότητας, αδιαφορούν για τις κοινωνικές συνέπειες των επιλογών τους.
Ο δρόμος αυτός οδηγεί νομοτελειακά στην κατάρρευση της Ευρώπης.
Όσο η Ευρώπη δεν μπορεί να προασπίσει τις ιδρυτικές της αξίες και γεωγραφική της ενδυνάμωση, τόσο θα δοκιμάζεται από εσωτερικές αντιθέσεις και θα υποχωρεί σε παγκόσμιο επίπεδο.
Τώρα, λοιπόν, είναι η ώρα που πρέπει να δράσουμε αποφασιστικά. Καταλαβαίνω ότι βρίσκεστε σε μια κρίσιμη καμπή και εκτός από την αμέριστη αλληλεγγύη μας, θέλω να σας μεταφέρω την δική μας εμπειρία. Το καλοκαίρι του 2015, η Ευρωπαϊκή Ένωση μας επέβαλε έναν επώδυνο συμβιβασμό και πολλοί και πολλές θεώρησαν ότι η Ιστορία είχε τελειώσει. ΄ Ότι τελικά επιβεβαιωνόταν η πρόταση του Φράνσις Φουκογιάμα για τον μονόδρομο της νεοφιλελεύθερης κυριαρχίας, δίχως αντιστάσεις.
Είναι εκείνες οι στιγμές που το φάντασμα της Θάτσερ και του There Ιs Νo Αlternative μοιάζει να δικαιώνεται. Και όμως, η ιστορία επιβεβαίωσε ότι οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις, ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες έχουν την δυνατότητα να αλλάξουν τα πράγματα.

Σήμερα, είμαστε περήφανοι για όσα καταφέραμε
Είμαστε περήφανοι για το γεγονός ότι η φράση «Ελληνική κρίση» ανήκει στο παρελθόν, για το ότι συγκρουστήκαμε με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, γιατί τσακίσαμε την νεοναζιστική Χρυσή Αυγή, για το ότι αυξήσαμε τους μισθούς των νέων εργαζομένων, μειώσαμε 10 μονάδες την ανεργία, για το ότι δημιουργήσαμε νέες δομές κοινωνικής πολιτικής.
Είμαστε περήφανοι για το ότι κόντρα στην ξενοφοβία και τον ρατσισμό, τις δύσκολες μέρες του καλοκαιριού του 2015 άνοιξε τα σπίτια του για τους πρόσφυγες του πολέμου, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση μας πάλεψε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για μια πολιτική σύμφωνη με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αξίες του Διαφωτισμού, σύμφωνη με την καταστατική αρχή της Αριστεράς, ότι χρέος μας είναι να στηρίζουμε τους αδύναμους και κατατρεγμένους.
Είμαστε, τέλος, περήφανοι, που στη λίμνη της Πρέσπας, αυτόν τον τόσο φορτισμένο τόπο της βαλκανικής ιστορίας, εκεί που βρήκαν καταφύγιο οι μαχητές και μαχήτριες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, ο Ζόραν Ζάεφ και ο Αλέξης Τσίπρας, εκφράζοντας τις επιθυμίες και τους πόθους εκατομμυρίων πολιτών, έδωσαν τα χέρια, χτίζοντας μια γέφυρα βαλκανικής συνεννόησης και συνεργασίας.


Να είμαστε περήφανοι, λοιπόν, για όσα καταφέραμε και να ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον για τις δύσκολες μάχες που βρίσκονται μπροστά μας.
Η αλληλεγγύη των λαών θα νικήσει. 

Η ιστορία δεν γυρίζει πίσω
Το μέλλον ανήκει σε εμάς
Στους νέους και τις νέες που διαδηλώνουν σε όλο τον κόσμο για την κλιματική αλλαγή, στους νέους και τις νέες που από πρώτο χέρι γνωρίζουν τι σημαίνει ανεργία και εργασιακή ανασφάλεια, στους νέους και τις νέες που αναγκάζονται να φύγουν από τις χώρες τους αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον, στους νέους και τις νέες που δημιουργούν με τις καθημερινές τους εμπειρίες έναν σύγχρονο διεθνισμό, κόντρα στον εθνικισμό, τον νέοφασισμο και τον πολιτικό αυταρχισμό.
Σύντροφοι και συντρόφισσες
Η σημερινή εκδήλωση μας δίνει θάρρος, μας γεμίζει αυτοπεποίθηση και αποδεικνύει ότι εκείνοι που προβλέπουν μια επιστροφή στα χρόνια των εθνικιστικών ανταγωνισμών θα πέσουν έξω.
Σύντροφοι και συντρόφισσες,
Είμαστε δίπλα σας, Είμαστε μαζί σας, Με τη νίκη στις δύσκολες μάχες που έχετε και έχουμε όλοι μαζί να δώσουμε»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)