to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:11 | 02.11.2019

Οικονομία

Με πρόσχημα τους «κακοπληρωτές»: Δίνουν στις τράπεζες πρόσβαση στα φορολογικά στοιχεία των οφειλετών

Από χθες, 1/11, το υπ. Οικονομικών επιτρέπει στις τράπεζες «να λαμβάνουν τα φορολογικά στοιχεία εισοδήματος και περιουσίας των οφειλετών τους» και έτσι «να διαμορφώνουν άποψη» (!) για το αν κάποιος είναι επιλέξιμος για τη διατήρηση της προστασίας που παρέχει ο Ν. 3869/2010 - λες και είναι δικαστές, δηλαδή!


Σύμφωνα με την ανακοίνωση του, το υπ. Οικονομικών από χθες (1/11) «ενεργοποιεί την ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον έλεγχο των αιτήσεων που εκκρεμούν προς εκδίκαση, υπό το Νόμο 3869/2010 (Νόμος Κατσέλη), για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά».

«Μέσω της πλατφόρμας αυτής» - προσθέτει το υπουργείο - «οι πιστωτές μπορούν να λαμβάνουν τα φορολογικά στοιχεία εισοδήματος και περιουσίας των οφειλετών τους και έτσι να διαμορφώνουν άποψη για το αν κάποιος είναι επιλέξιμος για τη διατήρηση της προστασίας που παρέχει ο Ν. 3869/2010» (υπογραμμίσεις δικές μας). 

Το πρόσχημα που χρησιμοποιεί το υπουργείο είναι, φυσικά, η καραμέλα των «στρατηγικών κακοπληρωτών». Ετσι, επαφίεται στην ευχέρεια των τραπεζών να «διαπιστώνουν» αν ο οφειλέτης του εμπίπτει σε αυτή την ασαφή κατηγορία, άγνωστο με ποια κριτήρια ακριβώς, και να προβαίνουν σε (άγνωστο ποιες ακριβώς) «νομικές ενέργειες για τη διακοπή της προστασίας»«.

Η ακριβής διατύπωση: «Εφόσον διαπιστωθεί ότι ο οφειλέτης αποτελεί στρατηγικό κακοπληρωτή, δηλαδή ότι διαθέτει επαρκή εισοδήματα και περιουσία αλλά δεν είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του, τότε ο πιστωτής θα προβαίνει σε νομικές ενέργειες για τη διακοπή της προστασίας. Με τον τρόπο αυτό οι οφειλέτες με υψηλή ικανότητα αποπληρωμής θα κληθούν να πληρώσουν».

Το υπ. Οικονομικών δε, πανηγυρίζει ότι η εγκαινιαζόμενη πρακτική «αποτελεί μια σημαντική μεταρρύθμιση για την καταπολέμηση των στρατηγικών κακοπληρωτών». Και ακολουθεί λίγη ...στάχτη στα μάτι: «Εξυπακούεται ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να προστατεύει τα ευάλωτα νοικοκυριά που επλήγησαν από την οικονομική κρίση».

Απορίες

Ωστόσο, η νέα πρακτική γεννά πλήθος ερωτημάτων, καθώς οι πιστωτές, δηλαδή οι τράπεζες, είχαν ούτως ή άλλως πρόσβαση στα οικονομικά στοιχεία των οφειλετών που επέλεγαν να προσφύγουν στον νόμο Κατσέλη. Οι προσφεύγοντες οφειλέτες έπρεπε να συμπεριλαμβάνουν στην αίτησή τους τα οικονομικά τους στοιχεία, εισοδήματος και περιουσίας, σε βάθος ετών, και βεβαίως λάμβαναν γνώση αυτών - μέσω της δικογραφίας - και οι τράπεζες.

Σημαντικότερο ακόμα, τα οικονομικά αυτά στοιχεία αποτελούσαν κρίσιμο παράγοντα στη διαμόρφωση της γνώμης των δικαστών  που - εκ της θέσης τους και του ρόλου τους - έκριναν ως όφειλαν αν ο οφειλέτης μπορούσε ή όχι να αποπληρώνει την οφειλή του.

Με τη απόφαση του υπ. Οικονομικών, οι τράπεζες αποκτούν πρόσβαση στα οικονομικά δεδομένα των πολιτών, αποκτούν νέα νομικά όπλα και εκφέρουν κρίση που κανονικά αρμόζει σε δικαστικές αρχές. Ευτυχώς, δηλαδή, που δεν εκδίδουν και απόφαση...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)