to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:04 | 31.10.2019

Κοινωνία

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Ο ρατσισμός να μην γίνει νόμος

«Κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος»


Αναλυτικά η ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ:

Το Σχέδιο Νόμου «Περί διεθνούς προστασίας» του Υπουργείου ΠΡΟ.ΠΟ. σκιαγραφεί με ιδιαίτερη σαφήνεια την ακροδεξιά και βαθιά ρατσιστική αντίληψη της Νεάς Δημοκρατίας απέναντι στους πρόσφυγες. Χωρίς συζήτηση με τις διεθνείς οργανώσεις και τις προσφυγικές κοινότητες, χωρίς καμία ουσιαστική δημόσια διαβούλευση, οι προβλέψεις του Σχεδίου δημιουργούν ένα πλαίσιο σκληρής αποτρεπτικής πολιτικής, που αμφισβητεί ευθέως τα δικαιώματα των προσφύγων και απειλεί την αξιοπρέπειά τους.

Οι εγκληματικές διατάξεις που έρχονται προς ψήφιση, μεταξύ άλλων, δυσκολεύουν τη διαδικασία κατάθεσης αιτήματος ασύλου, περιορίζουν δραστικά τον ορισμό των «ευάλωτων ομάδων προσφύγων» που δικαιούνται ευνοϊκής μεταχείρισης, χαλαρώνουν υπερβολικά τις προϋποθέσεις και αυξάνουν την μέγιστη περίοδο για την κράτηση των αιτούντων άσυλο, επιταχύνουν τη διαδικασία των επαναπροωθήσεων ακόμη και χωρίς τήρηση στοιχειωδών εγγυήσεων, ανοίγουν το δρόμο για επαναπροσδιορισμό του καταλόγου «ασφαλών τρίτων χωρών» μέσα από Υπουργικές Αποφάσεις χωρίς συγκεκριμένα κριτήρια και υποβαθμίζουν εντελώς τις Ανεξάρτητες Επιτροπές Προσφυγών που επανελέγχουν τα απορριπτόμενα αιτήματα ασύλου.

Παράλληλα, το Σχέδιο Νόμου δεν ασχολείται καθόλου με το κομβικό ζήτημα της ένταξης των προσφύγων. Κινείται μάλιστα στην αντίθετη κατεύθυνση, δυσχεραίνοντας την πρόσβαση των αιτούντων άσυλο στην εργασία, αφού τους επιτρέπει να απασχοληθούν ως μισθωτοί ή ελεύθεροι επαγγελματίες μόνο μετά την πάροδο έξι μηνών από την κατάθεση του αιτήματος, χωρίς φυσικά να προβλέπει οποιαδήποτε διαδικασία επιμόρφωσης, λ.χ. μαθήματα γλωσσομάθειας, ώστε να μπορούν να αναζητήσουν εργασία με ευνοϊκότερες συνθήκες.

Η λογική του αποκλεισμού ακολουθείται πιστά και στο πεδίο της υγείας, αφού η πρόσβαση στις δημόσιες δομές περίθαλψης θα είναι δυνατή μονάχα για τους αιτούντες που εντάσσονται σε μία fast-track διαδικασία, στερώντας έτσι την πλειοψηφία από κάθε ιατροφαρμακευτική φροντίδα. Εξάλλου, δεν υπάρχει καμία πρόνοια αναφορικά με τα ασυνόδευτα ανήλικα, που έχουν εξειδικευμένες ανάγκες και χρειάζονται μία ιδιαίτερη μεταχείριση.

Το Σχέδιο Νόμου προχωρά, όμως, ένα βήμα παρακάτω, θέτοντας υπό σοβαρό κίνδυνο τα δικαιώματα ακόμη και των προσφύγων, στους οποίους έχει χορηγηθεί άσυλο στην Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, όσοι/ες αναγνωρίζονται επίσημα ως πρόσφυγες από το κράτος, θα υποχρεούνται να εγκαταλείψουν τις δομές φιλοξενίας ή τα διαμερίσματα όπου διαμένουν εντός δύο μηνών, κάτι που προφανώς θα επιδεινώσει δραματικά το επίπεδο διαβίωσής τους, αφού πλέον δεν θα έχουν στέγη, ούτε εργασία και θα στερούνται ακόμη και τα βασικά είδη ανάγκης για την καθημερινή τους ζωή.

Η κυβέρνηση, ηγεμονευόμενη πλήρως από την ακροδεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας, επιχειρεί να απευθυνθεί στα πιο συντηρητικά αντανακλαστικά της κοινωνίας και να κάνει νόμο τον ρατσισμό. Είναι χρέος όλων μας να μην της το επιτρέψουμε. Να προτάξουμε τη Δημοκρατία και την Αλληλεγγύη, απέναντι στην ξενοφοβία και το σκοτάδι.

Απαιτούμε τη μη ψήφιση και την άμεση απόσυρση του Σχεδίου Νόμου «Περί διεθνούς προστασίας» του Υπουργείου ΠΡΟ.ΠΟ.

Διεκδικούμε τη διαμόρφωση ενός συνολικού πλαισίου για την αξιοπρεπή διαβίωση και την ένταξη των προσφύγων, με σεβασμό στα δικαιώματα και τις ανάγκες τους.

Κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)