to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:27 | 31.10.2019

Διεθνή

Η Ελίζαμπεθ Ουόρεν κάνει στροφή προς τα αριστερά για να κατακτήσει τον Λευκό Οίκο

«Μάχη εναντίον των ανισοτήτων που χάσκουν, προστασία του δικαιώματος στην άμβλωση... η Δημοκρατική γερουσιαστής διεξάγει την προεκλογική εκστρατεία της προβάλλοντας ένα προοδευτικό πρόγραμμα, που γίνεται ακόμη και αποφασιστικά αριστερό, όταν υπόσχεται να σπάσει τα μονοπώλια, να προγράψει το Facebook ή να διαγράψει ένα μέρος των φοιτητικών χρεών»


Η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν, γεννημένη από φτωχούς γονείς στην Οκλαχόμα και για καιρό ψηφοφόρος των Ρεπουμπλικανών, ενσαρκώνει σήμερα την πιο στέρεη ελπίδα της προοδευτικής πτέρυγας των Δημοκρατικών που ονειρεύονται να κερδίσουν το 2020 τον Λευκό Οίκο.

Η 70χρονη υποψήφια είναι πλέον το φαβορί των προκριματικών εκλογών για το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος. Συνεπώς είναι το πρόσωπο που μπορεί να αναλάβει την αποστολή να αντιμετωπίσει στις κάλπες σ' έναν χρόνο τον δισεκατομμυριούχο Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ.

«Το πολιτικό σύστημά μας λειτουργεί για τους πλούσιους και τους ισχυρούς και αφήνει όλους τους άλλους πίσω», επαναλαμβάνει ακούραστα η Γουόρεν

Μάχη εναντίον των ανισοτήτων που χάσκουν, προστασία του δικαιώματος στην άμβλωση... η Δημοκρατική γερουσιαστής διεξάγει την προεκλογική εκστρατεία της προβάλλοντας ένα προοδευτικό πρόγραμμα, που γίνεται ακόμη και αποφασιστικά αριστερό, όταν υπόσχεται να σπάσει τα μονοπώλια, να προγράψει το Facebook ή να διαγράψει ένα μέρος των φοιτητικών χρεών, σημειώνει σε ανάλυσή του το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η μεταστροφή της προς τους Δημοκρατικούς εξηγείται από την οικογενειακή ιστορία της που αρχίζει στην καρδιά των ΗΠΑ, στην Οκλαχόμα, Πολιτεία που είχε πληγεί σκληρά από τη φτώχεια στις αρχές του 20ου αιώνα.

Παιδί ανακαλύπτει την οικονομική ανασφάλεια όταν ο πατέρας της, ο μόνος που εργάζεται στο σπίτι, υφίσταται καρδιακή προσβολή. Όμως η μητέρα της καταφέρνει να βρει μια δουλειά αμειβόμενη με τον κατώτατο μισθό, σώζοντας έτσι την οικογένεια από τη φτώχεια.

Μόνο που σήμερα τα ίδια έσοδα δεν θα μπορούσαν πια να αρκέσουν και τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα για τις μειονότητες, λέει η Γουόρεν στις προεκλογικές ομιλίες της, στις οποίες συνδυάζει την προσωπική ιστορία της με το πρόγραμμά της.

Παντρεύτηκε για πρώτη φορά στα 19 της και γρήγορα εγκατέλειψε τις σπουδές. Μπόρεσε ωστόσο να τις συνεχίσει ως νεαρή μητέρα χάρη στα νυχτερινά σχολεία, τα οποία ήταν οικονομικά προσβάσιμα γι' αυτήν.

Πλήρωνε 50 δολάρια το εξάμηνο, μακράν των σημερινών αστρονομικών ποσών που ισχύουν για τις σπουδές στις ΗΠΑ, και αυτή «ήταν η δεύτερη ευκαιρία μου», λέει σ' ένα προεκλογικό της σποτ.

Μέχρι που μπόρεσε να γίνει δασκάλα για παιδιά με ειδικές ανάγκες, μετά καθηγήτρια δικαίου στο Χάρβαρντ, στη συνέχεια γερουσιαστής το 2013... τώρα υποψήφια για τον Λευκό Οίκο.

Οι τρεις αδελφοί της εντάχθηκαν στις ένοπλες δυνάμεις: «ήταν το εισιτήριό τους για τη μεσαία τάξη», λέει. «Σήμερα υπάρχουν λιγότεροι δρόμοι για να αναρριχηθεί κανείς μέχρι τη μεσαία τάξη και ακόμη λιγότερες δεύτερες ευκαιρίες», προσθέτει εκφράζοντας τη λύπη της.

«Έχω ένα σχέδιο γι' αυτό»

Ψηφοφόρος των Ρεπουμπλικάνων μέχρι τα μέσα της δεκαετίας 1990-2000, εξηγεί πως δεν ήταν μαχητική μέχρι που αποφάσισε να αποχωρήσει από το κόμμα, όταν θεώρησε πως αυτό ήταν υπερβολικά κοντά στην Ουόλ Στριτ και απέναντι στις οικογένειες που κατέρρεαν από τα χρέη τα οποία είχαν συσσωρεύσει όχι εξαιτίας της δικής τους ανευθυνότητας, υπογραμμίζει, αλλά εξαιτίας ενός συστήματος που ήταν προκατειλημμένο εναντίον τους.

Έγινε ειδικός σε ζητήματα πτωχεύσεων, είχε προειδοποιήσει για την κρίση πολύ πριν από το κραχ του 2008, μετά είχε κληθεί στο Κογκρέσο για να επιβλέψει τη διάσωση του χρηματοπιστωτικού τομέα, πριν δώσει στον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα την έμπνευση για τη δημιουργία μιας υπηρεσίας προστασίας των πελατών των τραπεζών.

Στις 31 Δεκεμβρίου 2018 μπήκε πρώτη από τα μεγάλα ονόματα στην κούρσα για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών και ανέβηκε σιγά-σιγά μέχρι τη δεύτερη θέση.

Στην πορεία ξεπέρασε τον ανεξάρτητο γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς. Ο φίλος της δηλώνει σοσιαλιστής ενώ εκείνη λέει πως είναι «καπιταλίστρια μέχρι το μεδούλι». Για να χρηματοδοτήσει τα μέτρα της, η Ελίζαμπεθ Γουόρεν προτείνει την επιβολή ενός φόρου στις πολύ μεγάλες περιουσίες.

Κοντά μαλλιά, σιλουέτα λεπτή και σακκάκια σε ζωηρά χρώματα, φθάνει στις προεκλογικές συγκεντρώσεις της με γρήγορο βήμα και με υπόκρουση το εμβληματικό τραγούδι των εργαζόμενων γυναικών, το «9 to 5» της Ντόλι Πάρτον.

Ο δυναμισμός της επί σκηνής έρχεται σε αντίθεση με την πιο άκαμπτη εικόνα της στην τηλεόραση, καθώς το μέταλλο της φωνής της αποκτά στο βήμα των συγκεντρώσεων μαχητικούς τόνους.

Τα μικρά πλήθη της άνοιξης έχουν γίνει χιλιάδες άνθρωποι που περιμένουν μερικές φορές για ώρες για να φωτογραφηθούν μαζί της.

Και παντού επαναλαμβάνει αυτή τη φράση που έγινε εμβληματική της εκστρατείας της: «Έχω ένα σχέδιο γι' αυτό».

Οι επικρίσεις ενισχύονται

Μόνο που, με την άνοδό της, οι επικρίσεις σκλήρυναν: οι πιο κεντρώοι αντίπαλοί της χτυπούν εκεί που πονάει, κατηγορώντας την ότι είναι πολύ αόριστη στην πρότασή της για μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας.

Την υποψηφιότητά της απειλεί και μια άλλη πολεμική: δήλωνε για καιρό υπερήφανη για το γεγονός ότι έχει ινδιάνικες ρίζες οι οποίες αποκαλύφθηκαν στην πραγματικότητα, έπειτα από ένα τεστ DNA, πολύ αραιωμένες στη γενετική κληρονομιά της.

Αφού ζήτησε συγγνώμη από τους Ινδιάνους της Αμερικής, κατάφερε να περάσει το θέμα αυτό σε δεύτερο πλάνο.

Αν όμως κερδίσει το χρίσμα και γίνει προεδρική υποψήφια, ανησυχούν Δημοκρατικοί, η υπόθεση σίγουρα θα επανέλθει απέναντι σ' έναν Ντόναλντ Τραμπ που από καιρό την έχει επονομάσει κοροϊδευτικά «Ποκαχόντας».

Ενώ συνήθως είναι αφοριστικός με τους αντιπάλους του, ο επιχειρηματίας είχε πρόσφατα καλά λόγια να πει για την εν δυνάμει αντίπαλό του, κάτι που σπάνια κάνει.

«Ξαναγεννήθηκε από τις στάχτες της, της το αναγνωρίζω αυτό», δήλωσε τον Οκτώβριο στο Fox News. «Αλλά δεν μ' αρέσει να μιλάω γι' αυτό».

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μετάφραση - επιμέλεια: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)