to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:31 | 31.10.2019

Διεθνή

Βολιβία: Δύο νεκροί σε συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές και αντιπάλους του Μοράλες

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Σάντα Κρους, στο ανατολικό τμήμα της Βολιβίας, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του σοσιαλιστή προέδρου Έβο Μοράλες, ο οποίος κατά τα επίσημα τελικά αποτελέσματα — που όμως αμφισβητεί η αντιπολίτευση — κέρδισε τις προεδρικές εκλογές της 20ής Οκτωβρίου, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας, ο Χαβιέρ Σαβαλέτα.


«Η αλήθεια είναι ότι χάθηκαν ανθρώπινες ζωές και αυτό είναι ανεπανόρθωτο», απάντησε ο υπουργός όταν του ζητήθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο PAT να επιβεβαιώσει τους δύο θανάτους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα El Debe της Σάντα Κρους, τα θύματα ήταν δύο άνδρες 48 και 60 ετών, που έχασαν τη ζωή τους από σφαίρες.

Οι παρατηρητές του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) θα αρχίσουν σήμερα Πέμπτη να διενεργούν έλεγχο της καταμέτρησης των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών μετά τη νίκη από τον πρώτο γύρο του Μοράλες, του πρώτου αυτόχθονα προέδρου της χώρας, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2006.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας αποσπάστηκαν από το σύνολο των υποψηφίων και πήραν μεγάλο διαφορά ο Μοράλες, ο οποίος διεκδικούσε τέταρτη θητεία στο ανώτατο αξίωμα του Κράτους, και ο κεντρώος Κάρλος Μέσα, ο οποίος κυβέρνησε τη χώρα από το 2003 ως το 2005.

Η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι διαπράχθηκε νοθεία διότι η εκλογική επιτροπή διέκοψε για 20 ώρες τη δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων ηλεκτρονικά όταν ακόμη φαινόταν πως θα χρειαζόταν να διεξαχθεί δεύτερος γύρος ανάμεσα στον πρόεδρο Μοράλες και τον κυριότερο αντίπαλό του, τον Μέσα.

Πέντε ημέρες αργότερα, η εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε ότι ο Μοράλες, ο πρώτος ιθαγενής πρόεδρος της Βολιβίας κι ένας από τους τελευταίους εκπροσώπους του «σοσιαλισμού του 21ου αιώνα», κέρδισε από τον πρώτο γύρο, αφού εξασφάλισε 47,08% των ψήφων έναντι 36,51% του Μέσα, σε μια αναμέτρηση στην οποία συμμετείχαν συνολικά εννέα υποψήφιοι. Ο πρόεδρος χρειαζόταν ποσοστό πάνω από 40% και διαφορά 10 μονάδων από τον αντίπαλό του για να κερδίσει από τον πρώτο γύρο.

Από την επομένη της ψηφοφορίας, ξέσπασαν επεισόδια στη χώρα, με την αντιπολίτευση να καλεί σε γενική απεργία, που κατά τόπους συνεχίζεται επί μία εβδομάδα, και υποστηρικτές του Μέσα να στήνουν οδοφράγματα. Σε συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές των δύο αντιπάλων έχουν τραυματιστεί δεκάδες πολίτες.

Ο πρόεδρος Μοράλες καταγγέλλει ότι η αντιπολίτευση έχει σκοπό να τον ανατρέψει πραξικοπηματικά. Ο Μέσα δηλώνει ότι μόνο εάν διεξαχθεί δεύτερος γύρος θα τερματιστεί η σύγκρουση.

Οργανώσεις προσκείμενες στην αντιπολίτευση λένε ότι δεν αποδέχονται την ανακαταμέτρηση του ΟΑΚ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)