to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:41 | 30.10.2019

Πολιτική

Γ. Κατρούγκαλος: Σημαντική η αναγνώριση της πραγματικότητας από Δένδια - Μπακογιάννη, κάλλιο αργά παρά ποτέ

Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ καλωσορίζει τις δηλώσεις των δύο στελεχών της ΝΔ και σημειώνει ότι «ο κ. Μητσοτάκης που επένδυσε στον εθνολαϊκισμό και την υποκρισία, αντιτασσόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, ανέχεται σήμερα όσους μιλούν για κατάργηση της Συμφωνίας (...)»


Αναλυτικά η δήλωση του τομεάρχη Εξωτερικών της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Κατρούγκαλου, μετά τις σημερινές δηλώσεις του υπ. Εξωτερικών και της βουλευτού της ΝΔ (αναλυτικά παρακάτω):

«Καλωσορίζουμε τις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Δένδια στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής  σχετικά με τη σημασία που έχει η πλήρης και συνεπής τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, σε αντίθεση με τη διγλωσσία πολλών άλλων κυβερνητικών στελεχών.

Επίσης, χαιρετίζουμε τη δήλωση της βουλευτού της ΝΔ, και πρώην ΥΠΕΞ, κας Ντ. Μπακογιάννη, με την οποία καλεί τον κ. Δένδια να πάρει πρωτοβουλίες για στήριξη της Συμφωνίας, παραδέχεται ότι ο λαϊκισμός ενέχει σοβαρούς εθνικούς κινδύνους και καταδικάζει τις φωνές που μιλούν για κατάργηση της Συμφωνίας.

Ο κ. Μητσοτάκης που επένδυσε στον εθνολαϊκισμό και την υποκρισία, αντιτασσόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, ανέχεται σήμερα όσους μιλούν για κατάργηση της Συμφωνίας και έχει αναγάγει την λογική της αδράνειας σε εξωτερική  πολιτική της χώρας, οφείλει να εξηγήσει τις θέσεις της Κυβέρνησης του.

Πάντως, παρόλο που έχουμε χάσει το μέτρημα με τις κυβιστήσεις της ΝΔ στο συγκεκριμένο ζήτημα, είναι αναμφίβολα σημαντική η αναγνώριση της πραγματικότητας.

Κάλλιο αργά παρά ποτέ».

Οι δηλώσεις

Δένδιας: «Πλήρης και συνεπής εφαρμογή» 

«Για εμάς το ζήτημα είναι η πλήρης και συνεπής εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών», είχε πει νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών στο πλαίσιο ενημέρωσης της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής για θέματα αρμοδιότητάς του.

Ο Ν. Δένδιας επεσήμανε ότι η ΝΔ έχει τοποθετηθεί για τα προβλήματα που υφίστανται στη συμφωνία με τη γειτονική χώρα, πλην όμως, όπως είχε και προεκλογικά δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη θέση της σε ισχύ, η χώρα είναι απολύτως υποχρεωμένη να την τηρήσει.

Ντ. Μπακογιάννη: «Το ρολόι δεν γυρίζει πίσω»

Λίγο αργότερα, η Ντόρα Μπακογιάννη, πρώην υπουργός Εξωτερικών, επεσήμανε πως ενδεχόμενη ακύρωση της συμφωνίας θα είχε τα χειρότερα δυνατά αποτελέσματα. «Επειδή διάφοροι πανηγυρίζουν και ακούω διάφορα, από διάφορα media ότι “ιδού η ευκαιρία μας να ακυρώσουμε τη Συνθήκη των Πρεσπών”. Με πάρα πολύ μεγάλη χαρά θα γύριζα το ρολόι πίσω. Αλλά το ρολόι δεν γυρίζει πίσω. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα ξεκινάει από κει που βρίσκεται σήμερα και όχι από εκεί που βρισκόταν όταν παρέδωσε η ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ. Άρα από εδώ που βρίσκεται σήμερα το “ιδού, η διάλυση της Συμφωνίας” σημαίνει ότι τα αποτελέσματα θα είναι τα χειρότερα δυνατά», είπε και πρόσθεσε:

«Θέλω να το έχω πει αυτό κύριε Πρόεδρε, και να με ακούει ο ελληνικός λαός, διότι ο λαϊκισμός στην εξωτερική πολιτική είναι εύκολη ιστορία, όταν γίνεται όμως κατά τρόπο ανεύθυνο, ενέχει και κινδύνους, δεν είναι μόνο μια λαϊκίστικη προσέγγιση».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)