to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:51 | 29.10.2019

Διεθνή

H ριζοσπαστική ακροδεξιά εξαπλώνεται στη Γερμανία

O επικεφαλής της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών εσωτερικού (BfV) δήλωσε σήμερα ότι φανατικοί ακροδεξιοί εμπλέκονται με λιγότερο ριζοσπάστες συντηρητικούς, σβήνοντας τις διαχωριστικές γραμμές ώστε να κάνουν τον εξτρεμισμό περισσότερο αποδεκτό και δυσκολότερα ανιχνεύσιμο.


Σε δηλώσεις του μέσα σε διάστημα λιγότερο των τριών εβδομάδων μετά την επίθεση με δύο νεκρούς από πυροβολισμούς κοντά σε συναγωγή στην πόλη Χάλε της ανατολικής Γερμανίας, δράστης της οποίας ήταν ένας ακροδεξιός που είχε δημοσιεύσει ένα ρατσιστικό και αντισημιτικό μανιφέστο, ο Τόμας Χάλντενβαγκ πρόσθεσε ότι οι μοναχικοί δράστες των επιθέσεων συνιστούν επίσης αυξανόμενη απειλή.

"Η παροιμιώδης έκφραση 'δεξιά γωνία' που επιτρέπει μια σαφή διάκριση μεταξύ των εξτρεμιστών και του συντηρητικού στρατοπέδου δεν υπάρχει πια", είπε ο πρόεδρος της BfV σε κοινοβουλευτική ακρόαση.

"Ολοένα και περισσότερο διαχειριζόμαστε ανάμικτες σκηνές που περιλαμβάνουν ανθρώπους ανοικτούς στη ακροδεξιά -- όπως στις διαδηλώσεις στην πόλη Κέμνιτς (της ανατολικής Γερμανίας) το 2018", δήλωσε.

Το ΑfD θέλει ξαναγράψιμο της ιστορίας 

Τον περασμένο Αύγουστο, η Γερμανία γνώρισε τις χειρότερες ταραχές των τελευταίων δεκαετιών από ακροδεξιά στοιχεία μετά την φονική επίθεση με μαχαίρι στην ανατολική πόλη Κέμνιτς με θύμα έναν άνδρα. Ο αρχηγός του αντιμεταναστευτικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στο κρατίδιο της Θουριγγίας, ο Μπιορν Χέκε, ένας σκληροπυρηνικός εντός του κόμματος, μετείχε στις διαδηλώσεις.

Ο Χέκε, ο οποίος θέλει να ξαναγραφούν τα βιβλία της Ιστορίας για να εστιάσουν περισσότερο στα δεινά των Γερμανών παρά των Εβραίων στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, σκοπεύει να ωθήσει το κόμμα περισσότερο δεξιά. Στη Θουριγγία, ο Χέκε επικράτησε των συντηρητικών της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της 'Αγγελα Μέρκελ για να γίνει το κόμμα του δεύτερη δύναμη στις εκλογές της Κυριακής.

«Προγεφυρώματα [της ακροδεξιάς] εγκαθίστανται στα μέσα ενημέρωσης»

Ο Τόμας Χάλντενβαγκ είπε επίσης ότι άτομα που ανήκουν στη "νέα ακροδεξιά" δραστηριοποιούνται πολιτικά με στόχο να κάνουν αποδεκτή μια ακροδεξιά ριζοσπαστική σκέψη, ακόμη και μια εξτρεμιστική σκέψη. "Προγεφυρώματα εγκαθίστανται στα μέσα ενημέρωσης και πραγματοποιούνται διαμαρτυρίες για να προσελκύουν την προσοχή ώστε να βρίσκουν απήχηση", είπε προσθέτοντας ότι οι ιδεολογίες περιλαμβάνουν συχνά αντι-πλουραλιστικές τάσεις.

Ο Χάλντενβαγκ επανέλαβε ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις της υπηρεσίας του, σχεδόν το ήμισυ των χονδρικά 24.000 "ακροδεξιών εξτρεμιστών" στη Γερμανία είναι εν δυνάμει βίαιοι. Επισήμανε τον αυξανόμενο κίνδυνο από δράστες επιθέσεων που έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί μέσω του Διαδικτύου και δρουν μόνοι και συνέκρινε τον δράστη της επίθεσης στην πόλη Χάλε με αυτούς στο 'Οσλο και το Κράιστσερτς στη Νέα Ζηλανδία. "Οι έρευνες μέχρι τώρα δείχνουν ότι ο δράστης δεν είχε κοινοποιήσει σε κανέναν απολύτως το σχέδιό του για την επίθεση στο Χάλε που είχε αντισημιτικά κίνητρα μέχρι τη στιγμή που την πραγματοποίησε", τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)