to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:08 | 29.10.2019

Πολιτική

Χρ. Γιαννούλης: «Να σταθούμε στον οικουμενικό χαρακτήρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» (βίντεο)

Την ανάγκη “να σταθούμε στον οικουμενικό χαρακτήρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων” δήλωσε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης Χρήστος Γιαννούλης κατά τη συζήτηση για την επεξεργασία του νομοσχεδίου για την παροχή ασύλου στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής


Ο Χρήστος Γιαννούλης τόνισε μεταξύ άλλων:

“Δεν είναι ακροδεξιοί όλοι όσοι αντιτίθενται στη φιλοξενία προσφύγων ή μεταναστών, αλλά σίγουρα όλοι οι ακροδεξιοί είναι κατά της ανθρωπιστικής αντιμετώπισης των προσφύγων και των μεταναστών και αυτό προτείνω να το έχουν καλά στο μυαλό τους όσοι σε δημοτικά συμβούλια ή στη δημόσια σφαίρα διατυπώνουν έωλα επιχειρήματα ή διογκώνουν ζητήματα που αφορούν την προσφορά αλληλεγγύης σε ευάλωτες ομάδες ανθρώπων.

Αναφορικά με το νομοσχέδιο θέλω να επικεντρωθώ στα ανήλικα, ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. Σχεδόν το σύνολο των εκπροσώπων των φορέων που συμμετείχαν στις διαδικασίες της επιτροπής διατύπωσαν σοβαρές επιφυλάξεις για το αν με το παρόν νομοσχέδιο προστατεύεται η ιδιαίτερη μέριμνα και πρόνοια για τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα.

Εισάγεται ο όρος κράτηση αντί για φιλοξενία. Δεν ξέρω αν ο όρος κράτηση ακούγεται καλύτερα στα αυτιά κάποιων που πολιτικά συγχρωτίζονται με την οπτική της κυβέρνησης, αλλά σίγουρα δεν ταιριάζει και στις διεθνείς συμβάσεις αλλά και στα δικαιώματα που αφορούν ανήλικου. Αναφορικά με την εκπαίδευση των ανηλίκων υπάρχουν μικρές χειρουργικές παρεμβάσεις που ίσως αλλοιώνουν την υποχρέωση μας να είμαστε εναρμονισμένοι με τα δικαιώματα και τις διεθνείς συνθήκες. Από τις προτεινόμενες διατάξεις προκύπτει ευθέως ο κίνδυνος να αποκλειστούν από την εκπαιδευτική διαδικασία παιδιά αλλοδαπών που δεν έχουν υποβάλλει καν αίτημα ασύλου.

Οι αιτήσεις ασυνόδευτων ανηλίκων δεν μπορούν να εμπίπτουν στην κανονική διαδικασία. Απαιτείται αυξημένη προσοχή και διερεύνηση γιατί μία λάθος απόφαση μπορεί να κρίνει τη μοίρα ενός παιδιού. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι συζητάμε για δικαιώματα ανθρώπων. Όλα τα υπόλοιπα είναι προσδιορισμοί που μάλλον εξυπηρετούν τακτικές όχι ιδιαίτερα φιλικά διακείμενες στις ανθρωπιστικές αξίες.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)