to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:44 | 28.10.2019

Διεθνή

Αργεντινή: Ο Φερνάντες νέος πρόεδρος, ήττα Μάκρι, ΔΝΤ και Μπολσονάρου

Ο λαός της Αργεντινής εξέλεξε για πρόεδρο τον Φερνάντες και γύρισε την πλάτη στο Μάκρι, το ΔΝΤ και το βάρβαρο νεοφιλελευθερισμό, ενώ στην Ουρουγουάη το "Πλατύ Μέτωπο" της Αριστεράς ήρθε πρώτο στις προεδρικές εκλογές.


Του Αργύρη Παναγόπουλου

«Ο Μάκρι έφυγε», φώναζαν χιλιάδες Αργεντινών στους δρόμους του Μπουένος Άιρες και των μεγάλων πόλεων, αναμένοντας με αισιοδοξία και ανησυχία την επόμενη μέρα. Η νίκη του Φερνάντες και μάλιστα από τον πρώτο γύρο έναντι του νεοφιλελεύθερου Μάκρι αποτελεί πλήγμα για τους Τραμπ, Μπολσονάρου και ΔΝΤ κα τις άλλες νεοφιλελεύθερες δυνάμεις στην αμερικανική ήπειρο.

«Σήμερα είναι μια γιορτινή μέρα. Αντιμετωπίζουμε μια τεράστια κρίση και πρέπει να δείξουμε μεγάλη ευθύνη. Αυτή είναι η προσπάθεια όλων. Σας ζητώ να είστε ήρεμοι. Θα πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί», τόνισε ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες, που εκλέχθηκε από τον πρώτο γύρο. Ο απερχόμενος πρόεδρος Μαουρίτσιο Μάκρι κατάφερε να ανακάμψει σε σχέση με τις προκριματικές εκλογές του Αυγούστου χάρις στην πιο δαπανηρή εκστρατεία που έκανε στην ιστορία της χώρας και παρά το γεγονός ότι αυτή βρίσκεται κάτω από την επιτροπεία του Μνημονίου του ΔΝΤ και η φτωχοποίηση έχει εκτιναχθεί σε πρωτοφανή επίπεδα. Το χρηματοικονομικό κατεστημένο και τα συστημικά μέσα ενημέρωσης είχαν προχωρήσει σε μια εκστρατεία εκφοβισμού των μετριοπαθών και συντηρητικών ψηφοφόρων για επικείμενο κίνδυνο πλήρους κατάρρευσης της οικονομίας και των τραπεζών από την εκλογή του Φερνάντες και της Κριστίνα Κίρτσνερ, που εκλέχθηκε αντιπρόεδρος.

Ο Μάκρι παραδέχθηκε την ήττα του και κάλεσε τον Φερνάντες στο προεδρικό μέγαρο τη Δευτέρα το πρωί, δεδομένου ότι ο νέος πρόεδρος θα αναλάβει καθήκοντα το Δεκέμβριο μετά από ένα… μεταβατικό μήνα.

Νοκ άουτ από τον πρώτο γύρο ο Μάκρι

Ο υποψήφιος των προοδευτικών περονιστών και της Αριστεράς Φερνάντσες με το «Μέτωπο Όλων» λαμβάνει το 47,84% με καταμετρημένο το 91,48% των ψήφων, από το 49,49% που είχε λάβει στις προκριματικές εκλογές του Αυγούστου. Ο πρόεδρος Μάκρι λαμβάνει 40,65% από το 32,93% που είχε λάβει στις προκριματικές του Αυγούστου. Ο Φερνάντες έλαβε 11,7 εκατ, ψήφους, έναντι 9,9 εκατ. ψήφων του Μάκρι.

Ο Ρομπέρτο Λαβάνια, ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Κίρτσνερ που έδιωξε το ΔΝΤ, έλαβε το 6,15%, σε σχέση μ ε το 8,44% των προκριματικών του Αυγούστου, και δήλωσε τη διάθεσή του να συνεργαστεί με τον Φερνάντες.

Ο Νικολάς Ντελ Κάνιο του Μετώπου της Αριστεράς – Ενότητα λαμβάνει το 2,1%, σε σχέση με το 2,93% των προκριματικών του Αυγούστου.

Η συμμετοχή έφθασε στο 80,81%, παραμένοντας κοντά στα επίπεδα των προεδρικών εκλογών του 2015, ενώ στις προκριματικές του Αυγούστου είχε ψηφίσει το 76,4%. Υπήρξαν 95 χιλιάδες εκλογικά τμήματα για να ψηφίσουν 34 εκατομμύρια ψηφοφόροι.

Στη μητροπολιτική περιοχή του Μπουένος Άιρες ο υποψήφιος κυβερνήτης του «Μετώπου Όλων» συνέτριψε με το 52,09%, ξεπερνώντας κατά 13% τη δεξιά απερχόμενη πρόεδρο της τοπικής κυβέρνησης που έλαβε μόλις το 38,67%.

Η Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζει νέα σωσσίβια για το πέσο

Η Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής αποτέλεσε τον πρώτο θεσμό που αντέδρασε στην εκλογή του Φερνάντες, συγκαλώντας ήδη την Κυριακή το βράδυ τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου για να εξετάσει τη στάση που θα κρατήσει τη Δευτέρα με το άνοιγμα των αγορών. Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Σαντλέρις διέψευσε τις φήμες ότι θα όριζε τη Δευτέρα ως ημέρα αργίας για να αποφύγει τις αντιδράσεις των αγορών και την πιθανή νέα κατάρρευση του πέσο από τις κερδοσκοπικές κινήσεις στις συναλλαγματικές αγορές. Την Παρασκευή το δολάριο έκλεισε στα 65 πέσος, ενώ η Κεντρική Τράπεζα από τον Αύγουστο έχει «θυσιάσει» 22,8 δισ. δολάρια στις αγορές για να συγκρατήσει την περαιτέρω κατάρρευση του πέσο, με αποτέλεσμα τα συναλλαγματικά της αποθέματα να έχουν υποχωρήσει στα 43,5 δισ. δολάρια, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2017, και τα διαθέσιμα συναλλαγματικά αποθέματα σε μόλις 12 δισ. δολάρια. Η φυγή των κεφαλαίων από την Αργεντινή συνεχίζεται με σχετικά μειωμένους ρυθμούς, αφού τον Σεπτέμβριο έφυγαν 3 δισ. δολάρια σε σχέση με την φυγή 4 δισ. δολαρίων του Αυγούστου. Την τελευταία εβδομάδα πριν από τις εκλογές η Κεντρική Τράπεζα έριξε στις συναλλαγματικές αγορές 1,3 δισ. δολάρια για να συγκρατήσει το πέσο και να περιορίζει την ψαλίδα της ήττας του Μάκρι.

Τα παιχνίδια του ΔΝΤ

Το ΔΝΤ αρνήθηκε να καταβάλει τη δόση των 5,4 δισ. δολαρίων στην κυβέρνηση του Μάκρι το Σεπτέμβριο, ελπίζοντας προφανώς ότι θα μπορέσει να εκβιάσει καλύτερα την επόμενη κυβέρνηση που θα βρεθεί με άδεια τα δημόσια ταμεία και την πίεση αποπληρωμής χρεών 20 δισ. δολαρίων τον Απρίλιο του 2020. Η Αργεντινή έχει πάρει το δάνειο ρεκόρ στην ιστορία του ΔΝΤ που φθάνει τα 57 δισ. δολάρια.

Οικονομολόγοι εκτιμούν ότι θα πρέπει να «κάψει» άλλα 4 δισ. δολάρια έως στις 10 Δεκεμβρίου που θα αναλάβει την προεδρία ο Φερνάντες, ενώ τον Απρίλιο του 2020 η Αργεντινή θα πρέπει να προχωρήσει σε αποπληρωμή χρεών 20 δισ. δολαρίων προς τους δανειστές του ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ προβλέπει ότι ο πληθωρισμός στην Αργεντινή θα φθάσει στο 57,3%, η ύφεση στο 3,1% και η ανεργία στο 10,6% για φέτος, τα τρίτα υψηλότερα επίπεδα παγκοσμίως, ενώ προειδοποίησε ότι η κρίση μπορεί να επιδεινωθεί στο επόμενο διάστημα.

Η Αριστερά πρώτη στην Ουρουγουάη

Στην Ουρουγουάη το αριστερό «Πλατύ Μέτωπο» ήρθε πρώτο στις προεδρικές εκλογές με 38%, το δεξιό Εθνικό Κόμμα δεύτερο με 30%, τα δύο άλλα δεξιά κόμματά πήραν 23% και τα υπόλοιπα κόμματα το 5%. Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών θα πραγματοποιηθεί στις 24 Νοεμβρίου. Οι υποψήφιοι των δύο μικρότερων δεξιών κομμάτων ανακοίνωσαν ήδη ότι θα στηρίξουν τον υποψήφιο του Εθνικού Κόμματος εναντίον της Αριστεράς. Η συμμετοχή έφθασε στο 89% των 2,7 εκατομμυρίων ψηφοφόρων. (Πηγή: Αυγή)

Δ. Παπαδημούλης: Μετά από μια μεγάλη δεξιά στροφή, κάτι αρχίζει να αλλάζει στην Νότια Αμερική

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)