to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:32 | 26.10.2019

Διεθνή

Την επέτειο της «Ανεξαρτησίας και Ουδετερότητας» της χώρας γιόρτασε σήμερα η Αυστρία

Η 26η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως εθνική επέτειος στην Αυστρία, σε ανάμνηση της 26ης Οκτωβρίου 1955


Η σημερινή επέτειος της Αυστριακής Ανεξαρτησίας και Ουδετερότητας γιορτάστηκε σε ολόκληρη τη χώρα σε επίσημες τελετές με συμμετοχή της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας, αλλά και με πλήθος εκδηλώσεων πανηγυρικού χαρακτήρα με την συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων λαού.

Οι εκδηλώσεις άρχισαν το πρωί με καταθέσεις στεφάνων από τον πρόεδρο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση με επικεφαλής την καγκελάριο Μπριγίτε Μπίρλαϊν, στην Πλατεία Ηρώων στο κέντρο της Βιέννης, στο μνημείο για τους πεσόντες των δύο Παγκοσμίων Πολέμων και της αυστριακής Αντίστασης.

Στις εκδηλώσεις και τις επιδείξεις των αυστριακών ενόπλων δυνάμεων στην Πλατεία των Ηρώων αλλά και σε γειτονικές πλατείες, βρέθηκαν στη διάρκεια των εκδηλώσεων χιλιάδες πολίτες, σύμφωνα με έναν αποψινό απολογισμό των αρχών.

Πολλές χιλιάδες ήταν οι επισκέπτες τόσο στο προεδρικό μέγαρο (στα παλιά ανάκτορα του Χόφμπουργκ, όπου στεγάζεται προσωρινά και η αυστριακή Βουλή λόγω των έργων ανακαίνισης του κτιρίου της) και την καγκελαρία, όσο και σε υπουργεία, που είχαν ανοίξει σήμερα τις αίθουσες τους στο κοινό.

Η 26η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως εθνική επέτειος στην Αυστρία, σε ανάμνηση της 26ης Οκτωβρίου 1955 όταν η χώρα - έπειτα από δέκα χρόνια διαίρεσης της σε τέσσερις ζώνες επιρροής μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου - επανακτούσε την πλήρη κυριαρχία της, με την αποχώρηση και του τελευταίου ξένου στρατιώτη των τεσσάρων συμμαχικών δυνάμεων (ΗΠΑ, Σοβιετική ΄Ενωση, Γαλλία και Αγγλία), και η αυστριακή Βουλή ψήφιζε το Συνταγματικό Νόμο για τη Διαρκή Ουδετερότητα της Αυστρίας.

Η αυστριακή ουδετερότητα φυλάσσεται ως "κόρη οφθαλμού" από τον αυστριακό λαό, ο οποίος στη συντριπτική πλειονότητά του (σε ποσοστό ακόμη και πάνω από 80%) τοποθετείται υπέρ της διατήρησής της και το γεγονός αυτό - που επιβεβαιώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις -- έχει οδηγήσει τα πολιτικά κόμματα της αυστριακής Βουλής να υπεραμύνονται του καθεστώτος ουδετερότητας της Αυστρίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)