to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:05 | 25.10.2019

Διεθνή

Βολιβία: Νίκη του Μοράλες - Για νοθεία μιλά η αντιπολίτευση που αρνείται να δεχτεί το αποτέλεσμα

Βολιβιανοί διαδηλωτές απέκλεισαν και σήμερα δρόμους στην πρωτεύουσα Λα Πας, ζητώντας να ελεγχθεί το αποτέλεσμα της καταμέτρησης των ψήφων των προεδρικών εκλογών το οποίο αρνείται η αντιπολίτευση και δείχνει επικράτηση του Έβο Μοράλες από τον πρώτο γύρο.


(Διαδικτυακή «αφίσα» υπέρ του Μοράλες που γράφει: Κερδίσαμε με πάνω από 10% διαφορά - Βολιβία, σίγουρο μέλλον)

Το τελικό αποτέλεσμα της καταμέτρησης της εκλογικής επιτροπής της Βολιβίας δίνει στον σοσιαλιστή πρόεδρο Έβο Μοράλες τη νίκη απευθείας, από τον πρώτο γύρο, στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή, αφού έλαβε το 47,07% των ψήφων έναντι 36,51% του πλησιέστερου αντιπάλου του, του κεντρώου Κάρλος Μέσα, κατά τα δεδομένα που αναρτήθηκαν στον ιστότοπό της.

Η διαφορά 10,56% που εξασφάλισε ο πρώτος αυτόχθονας πρόεδρος της χώρας της Λατινικής Αμερικής, στην εξουσία επί σχεδόν 14 χρόνια, σημαίνει πως δεν χρειάζεται να αναμετρηθεί με τον Μέσα, πρώην πρόεδρο, στον δεύτερο γύρο.

Ο Κάρλος Μέσα διεμήνυσε ωστόσο ότι αρνείται να αποδεχθεί το αποτέλεσμα, που τόνισε πως περίμενε, και προέτρεψε τους υποστηρικτές του να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Όλη την εβδομάδα καταγράφονται διαδηλώσεις και επεισόδια σε διάφορες περιοχές της Βολιβίας, με γραφεία της εκλογικής επιτροπής και του κόμματος του Μοράλες, του Κινήματος προς τον Σοσιαλισμό (MAS), να έχουν γίνει στόχος επιθέσεων και εμπρησμών.

Βολιβιανοί διαδηλωτές απέκλεισαν και σήμερα δρόμους στην πρωτεύουσα Λα Πας, ζητώντας να ελεγχθεί το αποτέλεσμα της καταμέτρησης των ψήφων των προεδρικών εκλογών.

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ξεκίνησαν την Κυριακή, όταν η επίσημη καταμέτρηση των ψήφων ανεστάλη για σχεδόν 24 ώρες. Ο 59χρονος πρόεδρος δήλωσε πεπεισμένος από την πρώτη στιγμή πως θα κέρδιζε από τον πρώτο γύρο τις προεδρικές εκλογές, παρά το γεγονός ότι τα προκαταρκτικά αποτελέσματα έδειχναν ότι θα αναγκαζόταν να αναμετρηθεί με τον κεντρώο Κάρλος Μέσα σε δεύτερο γύρο.

Σήμερα, διαδηλωτές απέκλεισαν πολυσύχναστους δρόμους στο βόρειο και νότιο τμήμα της Λα Πας. Το πρωί, υπήρχαν λίγες ενδείξεις για βίαια περιστατικά, καθώς οι διαδηλωτές έκαναν πορεία, κρατώντας πλακάτ που έγραφαν: «Όχι στην δικτατορία».

Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) και η Ευρωπαϊκή Ένωση προέτρεψαν χθες τις αρχές της Βολιβίας να οργανώσουν δεύτερο γύρο — εάν απαιτείτο, θα διεξαγόταν τη 15η Δεκεμβρίου — για να αποκατασταθεί η «εμπιστοσύνη» στην εκλογική διαδικασία, ανεξαρτήτως αποτελέσματος του πρώτου γύρου.

Η συμμετοχή στην ψηφοφορία ανήλθε στο 88,31%, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή.

Η αντιπολίτευση και προσωπικά ο Μέσα καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση διέπραξε «νοθεία». Ο Μοράλες από την πλευρά του κατηγορεί την αντιπολίτευση πως επιδιώκει να τον ανατρέψει με «πραξικόπημα».

(Τουίτ από λογαριασμό φιλικό στον Έβο Μοράλες: «Μας κατηγορούν για το μεγάλο δημόσιο χρέος, ενώ είναι ένα από τα μικρότερα στη Λατινική Αμερική, μόλις 33% του ΑΕΠ)

Μια εκπρόσωπος της εκλογικής επιτροπής της Βολιβίας γνωστοποίησε ότι το 0,01% των ψηφοδελτίων στην περιφέρεια Μπένι κηρύχθηκε άκυρο και ότι θα προγραμματιστεί επαναληπτική ψηφοφορία εκεί τον Νοέμβριο. Η ίδια διευκρίνισε πως το ποσοστό αυτό δεν αρκεί για να ανατραπεί το τελικό αποτέλεσμα.

Ο πρόεδρος του παραρτήματος της εκλογικής επιτροπής στην Μπένι εξήγησε ότι περίπου 500 πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν ξανά.

Ο Μοράλες, ήδη ο πρόεδρος με την πιο μακρά θητεία στη Λατινική Αμερική, εξασφαλίζει έτσι τέταρτη συναπτή θητεία, που σημαίνει ότι θα κυβερνήσει ως και το 2025

, ή συνολικά 19 χρόνια.

Το Μεξικό έγινε η πρώτη χώρα που συνεχάρη τον Μοράλες για τη νίκη του.

«Η κυβέρνηση του Μεξικού συγχαίρει [τον Μοράλες] για τη νίκη του και του εύχεται κάθε επιτυχία στη νέα θητεία του», ανέφερε ο Μαξιμιλιάνο Ρέγες Σουνίγα, μεξικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, μέσω Twitter.

-  Τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών [στα ισπανικά]: https://computo.oep.org.bo/#

Η ΕΕ εισηγείται να διεξαχθεί δεύτερος γύρος για να «αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη» στη διαδικασία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε χθες Πέμπτη να διεξαχθεί δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Βολιβία — όπου η διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων πυροδότησε καταγγελίες της αντιπολίτευσης περί νοθείας και βίαια επεισόδια — για να αποκατασταθεί η «εμπιστοσύνη» στη διαδικασία.

Η ΕΕ συμφωνεί «απόλυτα με την εκτίμηση του ΟΑΚ [του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών], κατά την οποία οι βολιβιανές αρχές πρέπει να ολοκληρώσουν τη διαδικασία καταμέτρησης που βρίσκεται σε εξέλιξη» και ότι «η καλύτερη επιλογή θα ήταν η διεξαγωγή δεύτερου γύρου για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να υπάρξουν εγγυήσεις για τον πλήρη σεβασμό της δημοκρατικής επιλογής του λαού της Βολιβίας» και «τη διαφάνεια», αναφέρει ανακοίνωση που υπογράφεται από την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) Μάγια Κοτσίγιαντσιτς και δόθηκε στη δημοσιότητα στη Λα Πας.

Στην ανακοίνωση της εκπροσώπου της Φεντερίκας Μογκερίνι απευθύνεται επίσης έκκληση σε «όλες» τις πλευρές να απόσχουν από «τη βία».

Ο ΟΑΚ προέτρεψε τη Λα Πας να οργανώσει δεύτερο γύρο της διαδικασίας ακόμη και στην περίπτωση που η καταμέτρηση δείξει πως ο σοσιαλιστής πρόεδρος Έβο Μοράλες κερδίζει από τον πρώτο γύρο τον κοντινότερο αντίπαλό του, τον κεντρώο Κάρλος Μέσα. Ο Οργανισμός έκανε λόγο για προβλήματα στη διαδικασία που «υπονομεύουν» την αναγκαία «αξιοπιστία και τη διαφάνεια».

Δείτε την ανακοίνωση της ΕΥΕΔ στα αγγλικά, εδώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)