to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:08 | 24.10.2019

Κοινωνία

Ξανά στους δρόμους οι φοιτητές - Ένας τραυματίας από κρότου-λάμψης

Μέλος της Νεολαίας του «ΜέΡΑ25» που συμμετείχε στη φοιτητική πορεία, τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι από κρότου-λάμψης, όπως καταγγέλλει το κόμμα


Δεκατέσσερις φοιτητικοί σύλλογοι συμμετείχαν στο συλλαλητήριο της Πέμπτης, με πορεία από τα Προπύλαια προς τη Βουλή, ζητώντας, μεταξύ άλλων, την επαναφορά του ασύλου και διαμαρτυρόμενοι παράλληλα για το ν+2 που θα φέρει διαγραφές φοιτητών. 

Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, σημειώθηκαν «επεισόδια μικρής κλίμακας μπροστά από τις σταθμευμένες κλούβες της αστυνομίας» και στη συνέχεια οι διαδηλωτές πορεύτηκαν προς τα Προπύλαια, όπου και έδωσαν ραντεβού για αύριο, Παρασκευή 25/10, στις 11:00 έξω από το υπουργείο Παιδείας.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκε ένας φοιτητής. Σύμφωνα με το «ΜέΡΑ25» πρόκειται για μέλος της Νεολαίας του κόμματος το οποίο τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι από κρότου-λάμψης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης, με δήλωσή του καταγγέλλει ότι μέλος της νεολαίας του κόμματος «τραυματίστηκε αφού χτυπήθηκε στο κεφάλι από χειροβομβίδα κρότου-λάμψης και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε αιμόφυρτη κατάσταση, κατά τη διάρκεια της πορείας των φοιτητών έναντι των μνημονιακών εκτρωμάτων που προωθεί η κυβέρνηση στον χώρο της παιδείας» και προσθέτει: «Συγχαρητήρια στην κυβέρνηση του κ.Μητσοτάκη και στον "επιχειρησιακό" της υπουργό για την επιστροφή στην θλιβερή και αιματηρή κανονικότητα».

«Είναι πλέον γεγονός ότι τα μεγαλύτερα ιδρύματα της χώρας έχουν πάρει αγωνιστικές αποφάσεις κόντρα στα σχέδια της νέας Κυβέρνησης. Στην Αθήνα οι Φ.Σ. ΕΜΠ, ΠΑΝΤΕΙΟ, ΑΣΟΕΕ, ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ, ΠΑΠΕΙ καθώς και η πλειοψηφία των σχολών του ΕΚΠΑ και του ΠΔΑ μέσα από μαζικές Συνελεύσεις, έλαβαν δυναμικές αγωνιστικές αποφάσει», ανέφερε στο κάλεσμά του το BLOCO

«Οι φοιτητές-τριες στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα προς νέα Κυβέρνηση. Δεν θα δώσουμε λευκή επιταγή στην Ν. Κεραμέως να επιβάλει δίδακτρα στις σπουδές μας, να διαλύσει τα πτυχία μας, να μας καταστείλει και εν τέλει να μας διαγράψει!», προσθέτει το BLOCO, το οποίο ανήρτησε και φωτογραφίες από το φοιτητικό συλλαλητήριο:

Συγκεντρώσεις και πορείες και στη Θεσσαλονίκη

Σε καταλήψεις πανεπιστημιακών τμημάτων, συγκεντρώσεις και πορείες στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης προχώρησαν σήμερα, Πέμπτη 24/10, φοιτητικοί σύλλογοι σχολών του ΑΠΘ αλλά και του ΠΑΜΑΚ, ζητώντας την απόσυρση των διατάξεων του υπουργείου Παιδείας, οι οποίες περιλαμβάνονται στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, που πρόκειται να ψηφιστεί το απόγευμα από τη Βουλή.

Στις 12 το μέλη φοιτητικών συλλόγων των Τμημάτων Γεωλογικού, Κτηνιατρικής, Νομικής, Ψυχολογίας, Φαρμακευτικής και φοιτητές του ΠΑΜΑΚ συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο του ΥΜΑΘ και προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της εισόδου του για περίπου μία ώρα.

Την ίδια ώρα μέλη άλλων φοιτητικών συλλόγων του ΑΠΘ συγκεντρώθηκαν στην Καμάρα από όπου μέσω της οδού Εγνατίας, πραγματοποίησαν πορεία, που κατέληξε επίσης στο ΥΜΑΘ. Εκεί σημειώθηκε στιγμιαία ένταση όταν η πορεία κινήθηκε προς το μέρος των αστυνομικών δυνάμεων που είχαν παραταχθεί μπροστά από την είσοδο του κτιρίου. Κάποια άτομα από την πορεία πέταξαν μπογιές προς το μέρος των αστυνομικών, οι οποίοι τα απώθησαν με χρήση δακρυγόνων. Έπειτα από λίγο οι φοιτητές αποχώρησαν και πορεία τους κατέληξε στην Πολυτεχνική Σχολή.

“Είναι η μέρα που ψηφίζει η κυβέρνηση το πρώτο μίνι νομοσχέδιο για την εκπαίδευση, που περιλαμβάνει την ισοδυναμία των πτυχίων των δημόσιων ΑΕΙ με τα ιδιωτικά κολέγια. Δίνουμε μήνυμα ανυπακοής με δεκάδες καταλήψεις και πορείες στην Ελλάδα. Απαιτούμε άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και καμία κουβέντα για το σύνολο των αντιεκπαιδευτικών μέτρων τα οποία έχουν εξαγγελθεί. Η κυβέρνηση δεν έχει καμία κοινωνική νομιμοποίηση στο εσωτερικό των φοιτητικών συλλόγων. Οι φοιτητικοί σύλλογοι μετά από μαζικότατες γενικές συνελεύσεις και καταλήψεις δίνουν το “παρών” στον δρόμο και η νεολαία δεν πειθαρχεί στα σχέδια της Κεραμέως, του υπουργείου αλλά συνεχίζει σε έναν αγώνα κλιμακούμενο, μέχρι τη νίκη”, ανέφεραν εκπρόσωποι των φοιτητικών συλλόγων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σε ό,τι αφορά τη συνέχεια των κινητοποιήσεων πρόσθεσαν: “Στη σημερινή πορεία το σύνθημά μας είναι ότι “τα βρίσκουν – δεν τα βρίσκουν στο κτήριο της Βουλής, η μόνη αντιπολίτευση είμαστε εμείς” και οι κινήσεις μας από αύριο στις πολυήμερες καταλήψεις, για τις οποίες έχουμε πάρει αποφάσεις. Έχουμε νέες συνελεύσεις από τις αρχές της εβδομάδας και χρησιμοποιούμε και το ενδιάμεσο ραντεβού της πανελλαδικής πορείας στην Αθήνα 31 του Οκτώβρη, ως συνέχεια στους αγώνες μας, προκειμένου όποια κι αν είναι η έκβαση της σημερινή ημέρας να επιτύχουμε τα αιτήματά μας”.

Αποφάσεις για καταλήψεις έχουν βγάλει γενικές συνελεύσεις φοιτητικών συλλόγων του ΑΠΘ στα Τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Πολιτικών Μηχανικών, Παιδαγωγικού, Ιστορικού-Αρχαιολογικού, Ψυχολογίας, Φιλολογίας, Αγγλικής Φιλολογίας, Χημικού και Πληροφορικής.

Η αφίσα του BLOCO ενόψει της διαδήλωσης:

Όπως αναλύει σχετικό ρεπορτάζ της «Εποχής», μία από τις κυριότερες διατάξεις που έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων, αποτελεί η ισοτιμία τόσο επαγγελματικά, όσο και ακαδημαϊκά των πτυχίων των ιδιωτικών κολλεγίων με αυτά των πανεπιστημίων, παραβιάζοντας το άρθρο 16 που ορίζει πως «η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου».

«Η πρόθεση του υπουργείου είναι να αποδομήσει το δημόσιο πανεπιστήμιο, να γίνει όσο το δυνατόν μικρότερο, με μείωση των εισακτέων και των κονδυλίων και ταυτόχρονη προώθηση των υποψήφιων φοιτητών στα ιδιωτικά κολλέγια, στα οποία προσπαθεί με αυτό τον τρόπο να αποδώσει ένα μεγαλύτερο ακαδημαϊκό κύρος. Αυτό φαίνεται και με την αλλαγή του νόμου που προωθεί για την ισοτιμία των πτυχίων των κολλεγίων και των ΑΕΙ, αλλά και από όλο το πνεύμα των αλλαγών που έχει παρουσιάσει στις πανεπιστημιακές αρχές, όπου και πήρε τις πρώτες αρνητικές απαντήσεις», επισημαίνει σχετικά ο Γιώργος Λυκουργιώτης, συντονιστής στην ΟΜ ΑΕΙ του ΣΥΡΙΖΑ.

Από το παράθυρο δίδακτρα στα μεταπτυχιακά

Η προσπάθεια συρρίκνωσης του δημόσιου πανεπιστημίου εντείνεται ταυτόχρονα και με την τροπολογία που αφορά στην πλήρη απελευθέρωση της αμοιβής των διδασκόντων στα μεταπτυχιακά προγράμματα, «που θα οδηγήσει στην επιβολή και αύξηση των διδάκτρων», σύμφωνα με τον ίδιο.

«Η πρόφαση για αυτό το μέτρο είναι πως αν δεν είναι ανεξέλεγκτες οι αμοιβές, δεν θα έρθουν καταξιωμένοι επιστήμονες να διδάξουν στα μεταπτυχιακά. Πουθενά στον κόσμο δεν προβλέπεται αυτό, ούτε κάποιος καταξιωμένος επιστήμονας αρνείται να διδάξει αν δεν του διπλασιαστεί ο μισθός. Αν κάποιοι καθηγητές θεωρούν τους εαυτούς τους τόσο σημαντικούς και δεν μπορούν να διδάξουν παρά μόνον αν διπλασιαστεί ο μισθός τους από τα μεταπτυχιακά, τότε θα πρότεινα να μας αφήσουν ήσυχους. “Καλούς επιστήμονες” τέτοιου ήθους νομίζω δεν τους χρειάζεται το ελληνικό πανεπιστήμιο. Το δημόσιο πανεπιστήμιο δεν είναι για να πλουτίζουν κάποιοι καθηγητές σε βάρος του κοινωνικού συνόλου», τονίζει ο Κώστας Γαβρόγλου.

Εκ νέου περιορισμός της πρόσβασης στην τριτοβάθμια

Για να συμπληρωθούν οι βολές κατά του δημόσιου πανεπιστημίου, το υπουργείο Παιδείας καταργεί επίσης τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης σε κάποιες σχολές από το επόμενο έτος. «Πρώτον, οι συνεχείς αλλαγές δεν ωφελούν κανένα. Δεν μπορείς να καταργήσεις κάτι πριν καν το δοκιμάσεις, έτσι δεν θα προλάβουμε ποτέ να δούμε αν οι σχολές ελεύθερης πρόσβασης βοηθούν το σύστημα, στο να μην πηγαίνουν οι μαθητές στα φροντιστήρια κτλ. Εμείς ως ΟΛΜΕ είχαμε διαφωνήσει με το νομοσχέδιο για το Νέο Λύκειο, όμως ως φιλοσοφία και πάγια θέση μας έχουμε την ελεύθερη πρόσβαση στα πανεπιστήμια εν γένει, προφανώς άρα διαφωνούμε με την κατάργηση της περιορισμένης απόπειρας που έγινε για ελεύθερη πρόσβαση έστω στις σχολές μικρότερης ζήτησης», τοποθετείται σχετικά ο Θοδωρής Μαλαγάρης.

Προς το παρόν, το υπουργείο δεν έχει αποσαφηνίσει τις προθέσεις του σχετικά με τις υπόλοιπες αλλαγές που είχαν γίνει στην Γ’ Λυκείου, για τις οποίες ο πρώην υπουργός Παιδείας περιγράφει πως «οι πληροφορίες μας λένε ότι πάει πολύ καλά το πρόγραμμα της νέας Γ’ λυκείου, με τα λίγα μαθήματα και περισσότερες ώρες γι’ αυτά. Υπάρχει ηρεμία στο σχολικό περιβάλλον και τα παιδιά συγκεντρώνονται καλύτερα στα μαθήματα για την πρόσβαση στο πανεπιστήμιο. Ελπίζω να μείνει ως έχει και το υπουργείο να μην υποκύψει στις πιέσεις των φροντιστηρίων για επαναφορά του παλιού συστήματος».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)