to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:46 | 24.10.2019

Κοινωνία

Συλλαλητήρια χθες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενάντια στο αντεργατικό πολυνομοσχέδιο

Στην πλατεία Συντάγματος κάλεσε σήμερα το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ενώ στα Προπύλαια συγκεντρώθηκε το ΠΑΜΕ - Στην πλατεία Κλαυθμώνος το συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ


Συγκέντρωση του ΕΚΑ και της ΑΔΕΔΥ πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα, ενάντια στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο. Με κεντρικό σύνθημα «καταργούν τις ΣΣΕ, χειραγωγούν τα συνδικάτα, αντιδρούμε - απεργούμε», οι διαδηλωτές ζητούν μεταξύ άλλων «να μην περάσουν τα νέα αντεργατικά μέτρα και το αναπτυξιακό νομοσχέδιο».

«Ουσιαστικά συνεχίζουμε την κινητοποίηση σήμερα στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, ζητώντας την απόσυρσή του, γιατί βασικά πιστεύουμε ότι προκαλεί μειώσεις μισθών. Η ουσιαστική κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, η κατάργηση του ΟΜΕΔ, ενός όπλου που είχαν οι εργαζόμενοι μέχρι τώρα να διεκδικούν. Όλα αυτά οδηγούν σε μειώσεις μισθών. Οι τοπικές κλαδικές συμβάσεις που μπορεί να προκαλέσουν διαφοροποιήσεις μισθών ανά περιοχή, δημιουργούν τεράστια προβλήματα και θεωρούμε ότι αυτό το πολυνομοσχέδιο χτυπάει στην καρδιά του εργατικού κόσμου», επισήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του εργατουπαλληλικού κέντρου Αθήνας, Γιώργος Μυλωνάς. Παράλληλα σημείωσε : «Δεν θα σταματήσουμε να αντιστεκόμαστε. Το βασικό μας και μέλημα αλλά και η βασική μας υποχρέωση, είναι να πείσουμε τον κόσμο και να καταλάβει, τι σημαντικό πράγμα είναι η προστασία των δικαιωμάτων του και οι κλαδικές του συμβάσεις. Τα μαξιλάρια δηλαδή, που του δίνει ο νόμος για να προστατεύσει τον μισθό του». 

Καταλήγοντας, ο κ. Μυλωνάς τόνισε: «Δυστυχώς αυτή η κυβέρνηση έχει έρθει με πολλή φόρα και ετοιμάζει το ασφαλιστικό και άλλα πράγματα για φορολογικά, οπότε νομίζω ότι θα είμαστε στους δρόμους για πολύ μεγάλο διάστημα».

Αυτή την ώρα έχει διακοπεί η κυκλοφορία στη λεωφόρο Αμαλίας.

Σημειώνεται ότι ξεχωριστή συγκέντρωση πραγματοποιεί αυτήν την ώρα το ΠΑΜΕ στα Προπύλαια, ενώ συγκέντρωση έχει προγραμματίσει και η πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων για συντονισμό στην πλατεία Κολοκοτρώνη.

«Απαντάμε με μαζικό, ενωτικό, ταξικό αγώνα. Κλιμακώνουμε την πάλη»

«Λογαριάζουν όμως χωρίς τους εργάτες - χωρίς τα Συνδικάτα. Απαντάμε με μαζικό, ενωτικό, ταξικό αγώνα. Κλιμακώνουμε την πάλη» είναι το μήνυμα του συλλαλητηρίου που διοργάνωσαν Ομοσπονδίες - Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα στην Αθήνα, ενάντια στο πολυνομοσχέδιο που συζητείται και ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή.

Το συλλαλητήριο ξεκίνησε με μαζική συγκέντρωση στα Προπύλαια, και ακολούθησε πορεία, που έφθασε έξω από τη Βουλή όπου και παρέμεινε για ώρα φωνάζοντας συνθήματα καταδίκης του πολυνομοσχεδίου.

Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκε και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος έκανε δηλώσεις ενώ νωρίτερα μίλησε στη Βουλή για το «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο.

Στα Προπύλαια αρχικά απηύθυνε χαιρετισμό ο Βασίλης Πετρόπουλος, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ και γραμματέας της ΠΟΕ ΟΤΑ με την ΔΑΣ, μεταφέροντας τον αγώνα που δίνουν τις τελευταίες μέρες οι εργαζόμενοι στους Δήμους.

Χαιρετισμό στο συλλαλητήριο απηύθυνε ο Βασίλης Σταμούλης, πρόεδρος της Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας-Ιματισμού-Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ), τονίζοντας "διατρανώνουμε την αντίθεσή μας στο κατάπτυστο πολυνομοσχέδιο των επενδυτών, της μεγαλοεργοδοσίας, που τσακίζει τις κλαδικές Συμβάσεις, τους μισθούς και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες των εργαζομένων".

Κινητοποιήσεις και στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου και πορεία διαμαρτυρίας για το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο, με κατάληξη στο ίδιο σημείο, πραγματοποίησαν απόψε, μέλη του ΠΑΜΕ.

Η κεντρική ομιλήτρια της συγκέντρωσης, πρόεδρος της Ένωσης Λογιστών νόμου Θεσσαλονίκης, Νεκταρία Παπαδούλη, το χαρακτήρισε 'πολυνομοσχέδιο - σκούπα' για τα εργασιακά και τους μισθούς, καταγγέλλοντας και τις ρυθμίσεις του για τον συνδικαλισμό και πρόσθεσε:

«Τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, συνεχίζουμε με μεγαλύτερη μαχητικότητα και αποφασιστικότητα ενάντια στο κατάπτυστο αυτό νομοσχέδιο, διεκδικώντας σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής».

Ξεχωριστή συγκέντρωση στην Καμάρα πραγματοποίησαν «πρωτοβάθμια σωματεία ιδιωτικού και δημοσίου τομέα» και δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΛΑΕ, ΛΑΑΑΣ, ΟΚΔΕ, κ.α.), ενώ στη συνέχεια έκαναν πορεία μέχρι το Διοικητήριο.

«Αναπτυξιακό» νομοσχέδιο: Γιατί αντιδρούν οι εργαζόμενοι

Το συλλαλητήριο αποτελεί αντίδραση στις αντεργατικές διατάξεις του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου (το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή):

Θυμίζουμε ότι στο νομοσχέδιο που αφορά τις «παραγωγικές επενδύσεις», περιλαμβάνονται διατάξεις για εξαιρέσεις από τις κλαδικές συμβάσεις καθώς και για το Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων αλλά και την ηλεκτρονική ψηφοφορία για κήρυξη απεργίας, διαδικασία μέσω της οποίας θα αποδυναμωθεί η δημοκρατική λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων, αφού κάποιος θα μπορεί να αποφασίζει για απεργία από τον καναπέ του σπιτιού του, ενώ δημιουργούνται σοβαροί κίνδυνοι για το αδιάβλητο και το ανεπηρέαστο της διαδικασίας

Επί της ουσίας, ικανοποιούνται οι απαιτήσεις του ΣΕΒ για τη λήψη μέτρων εναντίον των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, εναντίον των αρχών της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης, εναντίον της μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στη Διαιτησία (διαβάστε αναλυτικά). Γι' αυτό και από πολλές πλευρές γίνεται λόγος για «εργασιακό μνημόνιο», ενάντια στο οποίο έχουν ξεσπάσει σφοδρές αντιδράσεις από τα συνδικάτα, ενώ έχουν ήδη πραγματοποιηθεί δύο γενικές απεργίες στις οποίες συμμετείχε μεταξύ άλλων και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας. 

Κινητοποίηση και από την ΠΟΕ-ΟΤΑ

Συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποίησαν σήμερα, Πέμπτη, οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών της ΠΟΕ-ΟΤΑ για το άρθρο 179 του αναπτυξιακού νομοσχεδίου που δίνει τη δυνατότητα εκχώρησης των υπηρεσιών καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και πρασίνου των δήμων σε ιδιώτες.

Το συλλαλητήριο ξεκίνησε από την πλατεία Καραϊσκάκη στο Μεταξουργείο και συνέχισε προς το υπουργείο Εσωτερικών, όπου μερίδα των διαδηλωτών τοποθέτησε στην είσοδο του κτιρίου ένα φέρετρο. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς τη Βουλή, όπου έχουν προγραμματισμένη συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο.

(φωτογραφία: news247.gr)

Βασικά αιτήματα των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι η άμεση απόσυρση συνολικά του αναπτυξιακού νομοσχεδίου, αλλά κυρίως της διάταξης που δίνει τη δυνατότητα σύναψης δημοσίων συμβάσεων με ιδιώτες, για τις υπηρεσίες καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και πρασίνου των δήμων. Παράλληλα, ζητούν προσλήψεις, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά σε προσωπικό ιδιαίτερα στις ανταποδοτικές και κοινωνικές υπηρεσίες των ΟΤΑ, καθώς και μονιμοποίηση των εργαζομένων που εργάζονται για πολλά χρόνια στους Δήμους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)