to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:43 | 21.10.2019

Πολιτική

Θ. Δρίτσας: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα που με ευθύνη κατέθεσε σχέδιο νόμου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε σοβαρή πρόταση. Δύο είναι οι απόψεις. Η μία είναι να ψηφοθηρίσουμε με τους Έλληνες και τις Ελληνίδες του εξωτερικού και η άλλη είναι να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά, όπως σε όλον τον κόσμο τα οργανωμένα δημοκρατικά κράτη κάνουν»


«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα που με ευθύνη κατέθεσε σχέδιο νόμου στη βάση πορίσματος απολύτως αντικειμενικής επιτροπής ειδικών που με νόμο προβλέψαμε τη συγκρότησή της, έπειτα από 45 χρόνια -πόσα είναι μετά τη μεταπολίτευση- που κανένα από τα κόμματα που κυβέρνησαν δεν προώθησαν νόμο για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες κατοίκους του εξωτερικού και το δικαίωμά τους να ψηφίζουν», υπογράμμισε ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας ΣΥΡΙΖΑ/ βουλευτής Α' Πειραιώς, Θοδωρής Δρίτσας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM", για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.

   «Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε σοβαρή πρόταση. Δύο είναι οι απόψεις. Η μία είναι να ψηφοθηρίσουμε με τους Έλληνες και τις Ελληνίδες του εξωτερικού και η άλλη είναι να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά, όπως σε όλον τον κόσμο τα οργανωμένα δημοκρατικά κράτη κάνουν. Δηλαδή, το δικαίωμα της ψήφου να κατοχυρωθεί, να μπορεί να ασκηθεί από τον τόπο κατοικίας, να διευκολυνθεί όλη αυτή η διαδικασία. Αλλά, το δικαίωμα αυτό να το ασκούν όσοι Έλληνες και Ελληνίδες ζουν στο εξωτερικό διατηρώντας σχέσεις ζωτικής ενάργειας με την ελληνική πραγματικότητα για να καθορίζουν με την ψήφο τους το πώς θα κυβερνηθεί αυτή η χώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Εκτίμησε ότι «η ΝΔ μέχρι τώρα ψάρευε στα θολά νερά» και προσέθεσε: «ελπίζω ότι θα μπει το νερό στο αυλάκι και θα σοβαρευτεί και η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ».

   Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών μετά την άρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την περασμένη εβδομάδα, να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, ο κ. Δρίτσας σημείωσε: «η Ευρώπη αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων (...), η εξέλιξη αυτή καταγράφει μια πάρα πολύ αρνητική, ενδογενή, δομική αδυναμία της ΕΕ που είναι σε βάρος και της Ευρώπης και των λαών της Ευρώπης και στα καθ' ημάς για τις εξελίξεις τις ειρηνικές και προοδευτικές εξελίξεις στα Βαλκάνια».

   «Η ελληνική κυβέρνηση νομίζω ότι δεν έδωσε τη μάχη που έπρεπε να δώσει, προσχηματικά κρύφτηκε πίσω από τη γαλλική στάση και της Ολλανδίας και της Δανίας (...). Και βέβαια αυτό είναι κατανοητό μπροστά στο αδιέξοδο και αντιφατικό των προσχηματικών επιλογών που έχει κάνει όλο αυτό το διάστημα -και ειδικά το προηγούμενο- για να κερδίσει τις εκλογές, στηρίζοντας και ενθαρρύνοντας ό,τι πιο φοβικό μπορεί να υπήρχε στην ελληνική κοινωνία. Δέσμια αυτών των αδιέξοδων πολιτικών της, δεν μπόρεσε να βάλει το βάρος όσο αντιστοιχεί στην Ελλάδα για να επηρεάσει τις εξελίξεις, έμεινε απαθής και αμέτοχη και αυτό είναι πολύ κακό» είπε ο κ. Δρίτσας.

   Σε σχετική ερώτηση κ. Δρίτσας σημείωσε ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών είναι θωρακισμένη» απέναντι στο ενδεχόμενο αλλαγής του πολιτικού σκηνικού στη Βόρεια Μακεδονία, διότι, όπως εκτίμησε, «είναι μια συμφωνία πολύ προσεκτική (...) με ρυθμίσεις σε όλα τα ζητήματα από κάθε μεριά και, ως εκ τούτου, είναι θωρακισμένη».

   «Πιστεύω ότι οι εθνικιστικοί κύκλοι δεν μπορούν να επηρεάσουν, όπως τις προηγούμενες περιόδους τις εξελίξεις. Σε κάθε περίπτωση όμως, αν έχουμε μια τέτοια αρνητική εξέλιξη να έχουμε μια εθνικιστική κυβέρνηση στη Βόρεια Μακεδονία προφανώς θα έχουμε νέες εμπλοκές και νέα προσχήματα για να μην δουλέψει δημιουργικά η συμφωνία για να παρεμποδιστεί η δημιουργική εφαρμογή της» συμπλήρωσε.

   Σε κάθε περίπτωση - είπε ο κ. Δρίτσας - «η ελληνική πλευρά και οι κυβερνήσεις και το πολιτικό σύστημα, τα πολιτικά κόμματα θα έλεγα και ο ελληνικός λαός, με ωριμότερη και ψυχραιμότερη σκέψη, πρέπει να βάλουμε στόχο ειρήνη στα Βαλκάνια, συνεργασία στα Βαλκάνια, συνανάπτυξη στα Βαλκάνια. Είναι κεντρική επιλογή και για τη χώρα μας και για τις εξελίξεις που δεν προοιωνίζονται και πολύ καλές για την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)