to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:20 | 22.10.2019

Διεθνή

Χιλή: Έρευνα για τους θανάτους των διαδηλωτών ζητά ο ΟΗΕ - Αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών

Διαδηλώσεις εναντίον της αύξησης των τιμών του εισιτηρίου του μετρό - Δώδεκα οι νεκροί ως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη


Ο απολογισμός των ανθρώπων οι οποίοι έχουν χάσει τη ζωή τους εν μέσω των διαδηλώσεων και των εμπρησμών καταστημάτων στη Χιλή αυξήθηκε στους 12 το βράδυ της Δευτέρας, καθώς εξέπνευσε ένας νεαρός άνδρας τον οποίο χτύπησε φορτηγό του στρατού στη διάρκεια της καταστροφής των εγκαταστάσεων μιας εταιρείας στο λιμάνι της πόλης Ταλκαουάνο (νότια).

Στα επεισόδια, τα πιο σοβαρά στη χώρα της Λατινικής Αμερικής μετά το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας, έχουν επίσης τραυματιστεί 239 πολίτες, οκτώ εκ των οποίων βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ οι τραυματίες στις τάξεις των δυνάμεων ασφαλείας είναι περίπου 50, σύμφωνα με δηλώσεις που έκαναν χθες βράδυ οι υπουργοί Υγείας και Εσωτερικών της κυβέρνησης του συντηρητικού προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα.

Στη μητροπολιτική περιοχή της πρωτεύουσας της Χιλής, του Σαντιάγο, όπου ζουν περίπου 7,6 εκατομμύρια άνθρωποι, επιβλήθηκε για τρίτη συνεχόμενη νύχτα απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 20:00 της Δευτέρας ως τις 06:00 σήμερα Τρίτη [01:00 ως 12:00 της Τρίτης ώρες Ελλάδας].

Ανεξάρτητη έρευνα ζητά η Μπατσελέτ

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ, πρώην πρόεδρος της Χιλής, ζήτησε τη Δευτέρα τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τους θανάτους διαδηλωτών μέσα στο Σαββατοκύριακο. Η Μπατσελέτ έκανε λόγο για «ανησυχητικές καταγγελίες» υπέρμετρης χρήσης βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Στην ανακοίνωσή της, η Ύπατη Αρμοστής δεν έκανε ρητή αναφορά στον διάδοχό της τον πρόεδρο Σεμπάστιαν Πινέρα, ενώ ζήτησε την άμεση έναρξη διαλόγου και να σταματήσουν οι «εμπρηστικές δηλώσεις», οι οποίες προειδοποίησε πως μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση.

«Οι αρχές πρέπει να δράσουν σε αυστηρή συμφωνία με τα διεθνή πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και κάθε εφαρμογή του μέτρου της κατάστασης έκτακτης ανάγκης πρέπει να επιβάλλεται κατ' εξαίρεση και να απορρέει από το νόμο», υπογράμμισε η πρώην πρόεδρος της Χιλής.

Επεκτάθηκαν οι περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Την Κυριακή το βράδυ ο Πινέρα δήλωσε πως επεκτείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε πόλεις στο νότιο και βόρειο τμήμα της χώρας, καθώς τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βίαιες συγκρούσεις και εμπρηστικές επιθέσεις. «Βρισκόμαστε σε πόλεμο εναντίον ενός εχθρού ισχυρού, αδυσώπητου, που δεν σέβεται τίποτε και κανέναν κι είναι έτοιμος να κάνει χρήση βίας και να εγκληματήσει χωρίς κανένα όριο», τόνισε χθες ο Πινιέρα κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματός του από το αρχηγείο των ενόπλων δυνάμεων στο Σαντιάγο.

Οι ταραχές συνεχίστηκαν και την Κυριακή. Συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς το απόγευμα στο κέντρο του Σαντιάγο, ενώ λεηλασίες αναφέρθηκαν σε πολλές συνοικίες. Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε πυρκαγιά σε εργοστάσιο ενδυμάτων όπου βρισκόταν σε εξέλιξη λεηλασία.

Η ανάπτυξη του στρατού στους δρόμους είναι κάτι που δεν έχει προηγούμενο μετά το τέλος της δικτατορίας του στρατηγού Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973-1990).

Ως το απόγευμα της Κυριακής, σύμφωνα με εισαγγελείς, είχαν ασκηθεί διώξεις σε 1.462 συλληφθέντες για τις χθεσινές διαδηλώσεις, 614 στο Σαντιάγο. Προχθές Σάββατο, αναφέρθηκαν 179 συλλήψεις στην πρωτεύουσα.

Η αρχική κινητοποίηση, κυρίως από μαθητές και φοιτητές λόγω της αύξησης της τιμής του εισιτηρίου του μετρό, πήρε τελείως άλλες διαστάσεις από την Παρασκευή. Εν μέσω λεηλασιών, εμπρησμών και οδομαχιών διαδηλωτών-αστυνομίας, χιλιάδες άνθρωποι, από συγκριτικά πιο πλούσιες αλλά και από φτωχές γειτονιές, βγήκαν στους δρόμους για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για το αυξανόμενο κόστος ζωής και τις ανεπάρκειες των δημόσιων υπηρεσιών, την οργή που βράζει κάτω από την επιφάνεια σε μια από τις πλουσιότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής, που επαινείται πάγια για το πόσο «ανοικτή» είναι η οικονομία της.

Αυτό που εκτυλίσσεται στη Χιλή «δεν είναι απλά μια διαδήλωση για την αύξηση της τιμής του εισιτηρίου στο μετρό, είναι ένα ξέσπασμα για τα χρόνια καταπίεσης που έπληξαν κυρίως τους φτωχότερους», σχολίασε η Καρίνα Σεπούλβεδα, φοιτήτρια ανθρωπολογίας, καθώς συμμετείχε σε μια από τις κινητοποιήσεις χτυπώντας μια ξύλινη κουτάλα σε ένα τηγάνι.

«Η οφθαλμαπάτη της υποδειγματικής Χιλής τέλειωσε. Οι χαμηλοί μισθοί, η έλλειψη υγειονομικής περίθαλψης και οι συντάξεις πείνας έχουν φθάσει τον κόσμο στα όριά του», πρόσθεσε, λίγα λεπτά πριν βρεθεί μέσα σ’ ένα νέφος από δακρυγόνα.

Οι ταραχές ρίχνουν βαριά σκιά στο Σαντιάγο, που θα υποδεχθεί πολλούς ξένους ηγέτες — ανάμεσά τους τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ — οι οποίοι θα πάρουν μέρος τη σύνοδο κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) τη 16η και τη 17η Νοεμβρίου. Ο Τραμπ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπογραφτεί διμερής συμφωνία που θα τερματίσει τον εμπορικό πόλεμο στη Χιλή.

Εξάλλου τον Δεκέμβριο η Χιλή, που κατατάσσεται πρώτη στην παραγωγή χαλκού στον πλανήτη, θα φιλοξενήσει τη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα COP25.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, Sputnik

tags: Χιλή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)