to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:01 | 19.10.2019

Κάκη Mπαλή

πηγή: Αυγή

Διεθνή

Μουσταφά Ακιντζί: Με θάρρος και τόλμη

Τον προσβάλλουν, τον βρίζουν, απειλούν τη ζωή του. Σε βαθμό ώστε να πάρει μέτρα για την ασφάλειά του και για την προστασία της οικογένειάς του η αστυνομία. Κι όλα αυτά γιατί;


Τον προσβάλλουν, τον βρίζουν, απειλούν τη ζωή του. Σε βαθμό ώστε να πάρει μέτρα για την ασφάλειά του και για την προστασία της οικογένειάς του η αστυνομία. Κι όλα αυτά γιατί; Επειδή τόλμησε να πει ότι η “Πηγή Ειρήνης”, η τρίτη κατά σειρά στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας σε βάρος της βόρειας Συρίας και των Κούρδων που ζουν εκεί, “δεν τρέχει νερό, τρέχει αίμα”. Αυτονόητο, θα έλεγε κανείς. Αλλά όχι για τον Πρόεδρο της τουρκοκυπριακής κοινότητας, όχι για κάποιον “που θα έπρεπε να ξέρει τα όριά του”, όπως άστραψε και βρόντηξε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Όμως ο Μουσταφά Ακιντζί βγήκε και το είπε. Και ο λόγος του έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Όχι μόνο επειδή τόλμησε να... χαλάσει την καρδιά του Τούρκου Προέδρου τώρα που έχει ζωστεί τα φυσεκλίκια του πολέμαρχου και καταγγέλλει κάθε επικριτή ως “προδότη”. Αλλά κι επειδή έχει πολεμήσει με τα τουρκικά χρώματα. Το 1974 ήταν φαντάρος και υπηρέτησε “στη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας που έγινε λόγω της φασιστικής ελληνικής χούντας”, όπως ανέφερε στη δήλωσή του. “Οι φίλοι μου έπεσαν δίπλα μου νεκροί, ήρωες, στο Ντερέμπογιου στη Λευκωσία κι εγώ, όπως και πολλά παιδιά, έμαθα τι σημαίνει πόλεμος βιώνοντάς τον. Γι’ αυτό και δεν θέλω να ζήσει καμιά κοινωνία τον πόνο του πολέμου. Δεν μπορώ να επιθυμώ να τρέχει αίμα από τη μύτη κανενός παιδιού Τούρκου, Κούρδου ή Άραβα”.

Στήριξη από το ΑΚΕΛ

Μετά τις δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη, πολλοί έπεσαν να τον φάνε, όχι μόνο στην Τουρκία, αλλά και στην Κύπρο. Όχι μόνο στα Κατεχόμενα, αλλά και στην Κυπριακή Δημοκρατία. Κάποιοι Ελληνοκύπριοι, μάλιστα, τον χαρακτήρισαν “δειλό” επειδή βγήκε να διευκρινίσει ότι δεν καλεί την τουρκική κυβέρνηση να ανοίξει διάλογο με τρομοκράτες. Απέναντι στους επικριτές του βγήκε να τον υποστηρίξει ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού: “Θα ξαναπώ αυτό που είχαμε πει και τις προηγούμενες μέρες, ότι χρειαζόταν θάρρος και τόλμη να πει κάποιος αυτά που είπε ο κ. Ακιντζί κι ότι αυτό επιβεβαιώνει ότι δεν είναι όλοι οι Τουρκοκύπριοι το ίδιο. Ειδικά τώρα, που είναι πολύ πιο έντονη η αντίδραση της Τουρκίας ενάντια στον κ. Ακιντζί και πολύ πιο απειλητική».

Δημοφιλής και αποτελεσματικός

Δεν είναι μόνο το θάρρος που χαρακτηρίζει τον Μουσταφά Ακιντζί. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, γεννημένος το 1947 στη Λεμεσό και σπουδαγμένος στην Αρχιτεκτονική της Άγκυρας, πριν από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο προσπάθησε από πολύ νωρίς για την ειρηνική συμβίωση των δύο κοινοτήτων. Όταν ακόμη οι πληγές ήταν ορθάνοιχτες και οι μνήμες βασανιστικές. Μόλις 28 χρόνων έγινε δήμαρχος στην κατεχόμενη βόρεια Λευκωσία και μαζί με τον τότε δήμαρχο Λευκωσίας Λέλλο Δημητριάδη κατάφεραν να φτιάξουν ένα κοινό αποχετευτικό σύστημα στην πόλη που χωρίζεται ακόμη με την Πράσινη Γραμμή. Αυτά τα “μπανάλ” πράγματα κάνουν εύκολη τη ζωή των ανθρώπων.

Όταν τον Απρίλιο του 2015 εξελέγη Πρόεδρος από την τουρκοκυπριακή κοινότητα -και πανηγύρισε τη νίκη του κρατώντας ένα κλαδί ελιάς- αναθάρρησαν όσοι ονειρεύονται ακόμη την επίλυση του Κυπριακού ως μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Ντενίζ Έρογλου, ο κεντροαριστερός Ακιντζί ήταν γνωστός για τη στάση του υπέρ της επίλυσης του Κυπριακού καθώς και για τις προοδευτικές απόψεις του στα κοινωνικά θέματα. Για τον Ακιντζί η θέση της γυναίκας δεν είναι στην κουζίνα, ούτε κάτω από το χιτζάμπ. Κι αυτό το διδάσκει και στα εγγόνια του.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)