to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:24 | 18.10.2019

Διεθνή

«Βαρύ ιστορικό λάθος» το «μπλόκο» της ΕΕ στη Β. Μακεδονία - Αλ. Τσίπρας: Μήνυμα αδυναμίας και ήττας

Οι ηγέτες των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαρακτήρισαν «βαρύ ιστορικό λάθος» την παρεμπόδιση της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία από ορισμένες χώρες μέλη κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής που διεξήχθη στις Βρυξέλλες.


Για «λάθος» και μάλιστα «ιστορικό», έκαναν λόγο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ αναφερόμενοι στη μη απόφαση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία.

Στην τελευταία τους συνέντευξη Τύπου έπειτα από ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, οι Τουσκ και Γιούνκερ εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την αδυναμία των κρατών-μελών της ΕΕ να κρατήσουν τις υποσχέσεις τους.

«Η μεγάλη πελιοψηφία των κρατών-μελών ήταν υπέρ, αλλά δυστυχώς χρειαζόμασταν ομοφωνία», επισήμανε ο Ντ. Τουσκ, προσθέτοντας ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει στο ζήτημα της διεύρυνσης πριν από τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στο Ζάγκρεμπ, τον Μάιο του 2020. Αυτή ήταν και η μόνη φράση στην οποία συμφώνησαν όλα τα κράτη-μέλη και επομένως μπήκε στα τελικά συμπεράσματα της συνόδου.

«Προσωπικά το θεωρώ λάθος», συνέχισε ο Ντ. Τουσκ, ενώ υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες, η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία, δεν πρέπει να κατηγορηθούν γι' αυτή τη εξέλιξη. «Εσείς είστε έτοιμοι», είπε και κάλεσε τα Σκόπια και τα Τίρανα να μην τα «παρατήσουν». Aναφερόμενος στην πρόοδο που έχουν σημειώσει οι δύο χώρες, τόνισε ότι η έκθεση της Επιτροπής ήταν «σαφής» ότι έκαναν «ό,τι τους ζητήθηκε» και χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών «αληθινά σπουδαίο επίτευγμα».

«Πρόκειται για ένα ιστορικό λάθος», δήλωσε από την πλευρά του ο Ζ.Κ. Γιούνκερ, ο οποίος ήταν εμφανώς συγκινημένος αφού πρόκειται για την τελευταία σύνοδο κορυφής στην οποία συμμετέχει. Συνολικά, όπως είπε, συμμετείχε σε 148 συνόδους κορυφής και δήλωσε ότι είναι «υπερήφανος που είναι Ευρωπαίος». Ο ίδιος δεν παρέλειψε να ασκήσει σκληρή κριτική στις κυβερνήσεις που έφεραν αντιρρήσεις: «Εάν η ΕΕ θέλει να τη σέβονται, πρέπει να κρατάει τις υποσχέσεις της».

Ο Ζ.Κ. Γιούνκερ εξέφρασε δυσαρέσκεια και για το γεγονός ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν μπόρεσαν να προχωρήσουν σήμερα τις συζητήσεις για προσεχές πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο. "Ήταν μια συζήτηση στην οποία εκφράστηκαν οι διαφορετικές απόψεις που ήταν ήδη γνωστές. Δεν συμφωνήθηκαν κατευθυντήριες γραμμές, δεν έγινε τίποτα", είπε, σημειώνοντας πως δεν θεωρεί πλέον πιθανό να βρεθεί συμφωνία πριν από το τέλος του χρόνου, κάτι που όπως είπε θα έχει επιπτώσεις στα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Τέλος, ερωτηθείς για το ζήτημα της Τουρκίας, ο Ντ. Τουσκ σημείωσε ότι δε θέλει να προσθέσει περιατέρω «ένταση» στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, πρόσθεσε ωστόσο ότι η χθεσινή απόφαση δεν αφορούσε εκεχερεία, αλλά «απαίτηση συνθηκολόγησης».

Σημειώνεται ότι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της ΕΕ δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία - Γαλλικό «μπλόκο», με τη στήριξη Δανίας και Ολλανδίας, επειδή θέλει να αλλάξουν συνολικά οι όροι εισδοχής νέων μελών στην ΕΕ (περισσότερα)

Αλ. Τσίπρας: Μήνυμα αδυναμίας και ήττας

Ειδικότερα, με αφορμή την χθεσινή μη συμφωνία των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της ΕΕ για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας έγραψε στα social media: «Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να απορρίψει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας αποτελεί ένα μήνυμα αδυναμίας και ήττας για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα»

Απογοήτευση σε Τίρανα και Σκόπια

Τα Τίρανα και τα Σκόπια εξέφρασαν απογοήτευση για τη γαλλική πρωτοβουλία.

Ειδικότερα, πολιτική αβεβαιότητα, με ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και παραίτησης του Ζάεφ, επικρατεί στη Βόρεια Μακεδονία. Η κυβέρνηση της χώρας, στην πρώτη επίσημη αντίδρασή της για την απόρριψη της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ανακοίνωσε ότι «εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα για τις επόμενες κινήσεις της», ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο Ζόραν Ζάεφ σχεδίαζε να κάνει διάγγελμα. Μάλιστα πληροφορίες ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο της παραίτησης.

Σύμφωνα με το δίκτυο mknews, γίνονται πυρετώδεις διαβουλεύσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος SDSM, προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες αντίδρασης στην κρίση που προκάλεσε η απόφαση της Ε.Ε.

Επανέναρξη των συνομιλιών προτείνει ο Κόντε

Ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε πως η Ρώμη θα προτείνει την επανέναρξη των συνομιλιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διεύρυνση της Ένωσης ώστε να περιλάβει την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία τον Νοέμβριο.

Ο Τζουζέπε Κόντε δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες πως η απόφαση των ηγετών της ΕΕ να μπλοκάρουν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με αυτές τις δύο χώρες νωρίτερα σήμερα στη σύνοδο κορυφής ήταν ένα «ιστορικό λάθος».

Μ. Μπίρλαϊν: Δεν είναι καλό σημάδι για την αλληλεγγύη στην ΕΕ όπως επίσης και για την σταθερότητα στην περιοχή

Ως "όχι καλό σημάδι για την αλληλεγγύη στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπως επίσης και για την σταθερότητα στην περιοχή", χαρακτηρίζει η υπηρεσιακή ομοσπονδιακή καγκελάριος της Αυστρίας Μπριγκίτε Μπίρλαϊν το γεγονός ότι δεν αρχίζουν ακόμη οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

"Αυτό είναι πολύ λυπηρό", τόνισε το απόγευμα η καγκελάριος σε δηλώσεις της από τις Βρυξέλλες σε αυστριακά ΜΜΕ, επισημαίνοντας ότι η ίδια και άλλα κράτη κατέβαλαν όλες τις δυνάμεις τους για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με την Αυστριακή καγκελάριο, η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία έχουν εκπληρώσει τις προϋποθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα είχαν ως εκ τούτου την αξίωση για ενταξιακές διαπραγματεύσεις, κάτι που απέτυχε εξαιτίας της στάσης κάποιων κρατών.

Η ίδια είχε σήμερα ανταλλαγή απόψεων με τους πρωθυπουργούς των δύο αυτών βαλκανικών χωρών, στους οποίους εξέφρασε, όπως είπε, την απογοήτευσή της για τη χθεσινοβραδινή εξέλιξη, αλλά και τη διαβεβαίωσή της για τη συνέχιση της πλήρους υποστήριξης από την πλευρά της Αυστρίας.

Ως μέχρι τότε πρόεδρος του αυστριακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, η Μπριγκίτε Μπίρλαϊν -- η οποία είναι η πρώτη γυναίκα καγκελάριος στην αυστριακή ιστορία -- είχε αναλάβει στις αρχές Ιουνίου επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης που οδήγησε τη χώρα στις πρόσφατες πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου.

Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν έχει ζητήσει από την καγκελάριο και την κυβέρνησή της να συνεχίσουν να ασκούν καθήκοντα μέχρι τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, για την οποία διεξάγονται ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα διερευνητικές επαφές μεταξύ των κομμάτων.

Οι πρόωρες εκλογές κατέστησαν αναγκαίες έπειτα από τη διάλυση, στα τέλη Μαΐου, του κυβερνητικού συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος του πρώην καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, εξαιτίας της "Υπόθεσης Ίμπιζα", του σκανδάλου διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται άμεσα ο πρώην αντικαγκελάριος και πρώην αρχηγός των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)