to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:05 | 18.10.2019

Πολιτική

Και το Politico πήρε χαμπάρι τον Μητσοτάκη εξωτερικού

Αφού παραθέτει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για το ζήτημα της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας (την οποία επιτέλους ο Κυρ. Μητσοτάκης λέει με το όνομά της, σπάζοντας το δικό του ταμπού), και μνημονεύει την αντίθεσή του στη Συμφωνία των Πρεσπών, η διεθνής πολιτική επιθεώρηση Politico σημειώνει σκωπτικά: «Καμιά φορά, η γεωπολιτική ανατρέπει τις εγχώριες σκοπιμότητες...»


«Λέγαμε πάντα ότι θέλουμε να προσδέσουμε τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Playbook του Politico στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας: «Έχουμε πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι πρέπει να σημειωθεί μεγαλύτερη πρόοδος και στις δύο χώρες, αλλά υποστηρίζουμε κατ' αρχήν αυτή τη διαδικασία, υπό ορισμένες προϋποθέσεις».

Ο πρωθυπουργός βεβαίως, πιάνεται εδώ ψευδόμενος καθώς η διαίωνιση του ζητήματος της ονομασίας και από τις κυβερνήσεις της ΝΔ εμπόδιζε εκ των πραγμάτων οποιαδήποτε «πρόσδεση» της γείτονος στην ΕΕ. 

Ωστόσο, συνεχίζει και απαντώντας στο ερώτημα του Politico, «ποιες είναι αυτές οι προϋποθέσεις», ο Κυρ. Μητσοτάκης λέει: «Πρέπει να είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι η Βόρεια Μακεδονία συμμορφώνεται με τις διατάξεις της συμφωνίας [με την Αθήνα]». Της Συμφωνίας των Πρεσπών δηλαδή, την αντίθεσή του στην οποία διατράνωνε μέχρι πρότινος. Σημειώστε ότι ο πρωθυπουργός καθώς μιλά σε διεθνές ΜΜΕ φυσικά και αναφέρεται στη γείτονα με το όνομά της.  

Όσον αφορά την Αλβανία, ο Κυρ. Μητσοτάκης προέτρεψε για καλύτερη προστασία των μειονοτήτων, ενώ κατέληξε: «Νομίζω ότι πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα σε αυτές τις χώρες ότι μπορούν να φιλοδοξούν, υποθέτοντας ότι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις ..., να γίνουν κάποια στιγμή μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας».

Το Politico δεν παραλείπει να σημειώσει ότι «ο Μητσοτάκης, αν και αντιτίθετο στη συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία που υπέγραψε ο προκάτοχός του Αλέξης Τσίπρας, δεν έχει κανένα πρόβλημα με την πρόθεση της γειτονικής χώρας να εισέλθει στην ΕΕ κάποια στιγμή. Επικεντρώθηκε περισσότερο στη  λεπτομερή κριτική για την πρόοδο που σημειώθηκε, παρά στην αντίθεσή με τη διεύρυνση της ΕΕ γενικώς».

Και το Politico καταλήγει με το μάλλον σκωπτικό σχόλιο για τον έλληνα πρωθυπουργό: «Η γεωπολιτική μερικές φορές ανατρέπει τις εγχώριες σκοπιμότητες». Πράγματι...

(οι δηλώσεις Μητσοτάκη στο Politico, περίπου στο 26ο λεπτό)

Αλ. Χαρίτσης: Ο κύριος Μητσοτάκης κάθε φορά που βγαίνει από τα σύνορα της χώρας αφήνει στην ντουλάπα του τη στολή του μακεδονομάχου

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)