to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:27 | 19.10.2019

Διεθνή

Κλιμακώθηκαν οι βίαιες συγκρούσεις διαδηλωτών - αστυνομίας στη Βαρκελώνη

Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο Καταλανοί υπέρ της ανεξαρτησίας της περιφέρειας διαδήλωναν ειρηνικά στους δρόμους της Βαρκελώνης, έως τη στιγμή που νεαροί ακτιβιστές, σε πολλές περιπτώσεις με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, συγκρούστηκαν με την αστυνομία, την πέμπτη ημέρα των κινητοποιήσεων κατά της καταδίκης των ηγετών τους.


Κλιμακώθηκαν οι βίαιες συγκρούσεις αργά το βράδυ της Παρασκευής στη Βαρκελώνη, με διαδηλωτές να στήνουν οδοφράγματα και η αστυνομία να προσπαθεί να τους διασκορπίσει χρησιμοποιώντας πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα, σύμφωνα με ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.

Αυτές οι βίαιες συγκρούσεις, οι οποίες έχουν βυθίσει στο χάος το κέντρο της πόλης, σημειώνονται κατά την πέμπτη μέρα κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας ενάντια στην καταδίκη των Καταλανών αυτονομιστών ηγετών σε βαριές ποινές κάθειρξης από την ισπανική δικαιοσύνη για τον ρόλο τους στην απόπειρα απόσχισης το 2017.

Σύμφωνα με την αστυνομία, περίπου 525.000 άνθρωποι κατέκλυσαν χθες Παρασκευή τους δρόμους της Βαρκελώνης.

«Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, όπως γνωρίζετε, σημειώθηκαν βίαια επεισόδια στην Καταλονία. Ήταν οργανωμένα… από ομάδα που αποτελεί τη μειοψηφία, όμως πολύ καλά οργανωμένα» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Φερνάντο Γκράντε Μαρλάσκα σε μια συνέντευξη Τύπου.

«Οι πράξεις τους, όπως έχουμε ήδη πει, δεν θα μείνουν ατιμώρητες».

Με σύνθημα «Ελευθερία», δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, που είχαν ξεκινήσει από την Τετάρτη από πέντε πόλεις της περιφέρειας, συγκεντρώθηκαν στη Βαρκελώνη για αυτήν την ογκώδη διαδήλωση.

«Εδώ και χρόνια διεκδικούμε (την ανεξαρτησία) με πολλή υπομονή και ελπίζουμε ότι (αυτή η κινητοποίηση) θα αποτελέσει το έναυσμα για να αλλάξει η κατάσταση» δήλωσε ο Νταβίντ Μπλάνκο, ένας έμπορος ηλικίας 56 ετών.

«Νιώθω Καταλανός και Ισπανός, δεν είμαι υπέρ της ανεξαρτησίας» όμως «δεν μπορούν να επιβάλουν ποινή κάθειρξης 13 ετών σε έναν εκλεγμένο πολιτικό ηγέτη επειδή οργάνωσε ένα (παράνομο) δημοψήφισμα, μεγαλύτερη ποινή από την ανθρωποκτονία», είπε ο Χοσέ, ηλικίας 34 ετών, αναφερόμενος στις ποινές κάθειρξης 9-13 ετών που επιβλήθηκαν σε εννέα αυτονομιστές ηγέτες για την απόπειρα απόσχισης του 2017.

Οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας της Καταλονίας κήρυξαν επίσης γενική απεργία, οι επιπτώσεις της οποίας έγιναν αισθητές στην περιοχή.

Στη Βαρκελώνη, η διάσημη βασιλική Σαγκράδα Φαμίλια παρέμεινε κλειστή, ενώ η όπερα Λισέου ακύρωσε τις παραστάσεις για σήμερα. Πολλά καταστήματα δεν λειτούργησαν και σύμφωνα με τις αρχές 57 πτήσεις ακυρώθηκαν στο αεροδρόμιο, την ώρα που η κυκλοφορία διακόπηκε σε πολλούς δρόμους.

Η αυτοκινητοβιομηχανία Seat έκλεισε για σήμερα το εργοστάσιό της στο Μαρτορέλ, κοντά στη Βαρκελώνη, όπου εργάζονται 6.500 άνθρωποι.

Η αναταραχή στην Καταλονία οδήγησε επίσης στην αναβολή από την ομοσπονδία ποδοσφαίρου του αγώνα της 26ης Οκτωβρίου μεταξύ Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης.

Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή της Βαρκελώνης, από τη Δευτέρα και την έναρξη των κινητοποιήσεων, έχουν πυρποληθεί 700 κάδοι απορριμμάτων με τις ζημιές στην πόλη να υπολογίζονται σε περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια ευρώ.

Σε μια προσπάθεια να εμποδίσει τους διαδηλωτές, Ισπανός δικαστής διέταξε σήμερα το κλείσιμο των ιστοσελίδων που συνδέονται με την οργάνωση υπέρ της ανεξαρτησίας Democratic Tsunami, που καθοδηγεί τους υπέρμαχους της ανεξαρτησίας στα σημεία των διαδηλώσεων.

Η πυκνή αστυνομική διάταξη απέτρεψε την σύγκρουση με τις αντιφασιστικές ομάδες που έφθασαν στο σημείο. Το ίδιο όμως δε συνέβη αργότερα, κατά τα σύγκρουση των νεοφασιστικών στοιχείων με τους αυτονομιστές.

   Πηγή: La Vanguardia, El Periodico, El Pais, El Publico - ΑΠΕ/ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)