to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:50 | 16.10.2019

Οικονομία

Ερώτηση Παπαδημούλη στην EKT για τη νομισματική της πολιτική και τη θέση Λαγκάρντ επί της ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης

«Ποιες πρωτοβουλίες σκοπεύει να πάρει για την αντιμετώπιση της πολύχρονης καθυστέρησης στη δημιουργία του τρίτου πυλώνα με την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασφάλισης Καταθέσεων (EDIS);»


Eρώτηση προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με θέμα τη νομισματική της πολιτική, αλλά και τη θέση της νέας διοίκησης της Κριστίν Λαγκάρντ επί της ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης, κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει τις πρόσφατες δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι από την Αθήνα, όπου «ζήτησε ενίσχυση των πολιτικών συνοχής και ολοκλήρωσης της νομισματικής ένωσης, και υπεραμύνθηκε της πολιτικής ιστορικά χαμηλών επιτοκίων». Με αφορμή την κριτική που δέχθηκε στη συνέχεια από πρώην στελέχη της ΕΚΤ, αλλά και ενόψει της αλλαγής της διοίκησης της ΕΚΤ από 1ης Νοεμβρίου, ζητά να μάθει αν «σκοπεύει να προβεί σε αναθεώρηση της πολιτικής χαλάρωσης -και αν ναι με βάση ποια δεδομένα, και με ποιον τρόπο».

Ακόμη, ρωτά την ΕΚΤ «ποιες πρωτοβουλίες σκοπεύει να πάρει για την αντιμετώπιση της πολύχρονης καθυστέρησης στην δημιουργία του τρίτου πυλώνα με την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασφάλισης Καταθέσεων (EDIS)».

Τέλος, υπενθυμίζει ότι σε προηγούμενη ερώτησή του, και με αφορμή τις συστάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η ΕΚΤ «είχε προαναγγείλει την προώθηση ρυθμίσεων συντονισμού και συνεργασίας με τις εθνικές εποπτικές αρχές (μέχρι το τέλος του 2019) με στόχο τη λειτουργική της επάρκεια στη διαχείριση των μελλοντικών τραπεζικών κρίσεων», και ζητά να μάθει σε ποιο στάδιο βρίσκεται.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Θέμα: Νομισματική πολιτική ΕΚΤ

Στις πρόσφατες δηλώσεις του από την Αθήνα, ο απερχόμενος επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ζήτησε ενίσχυση των πολιτικών συνοχής και ολοκλήρωσης της νομισματικής ένωσης, και υπεραμύνθηκε της πολιτικής ιστορικά χαμηλών επιτοκίων[1].

Λίγες ημέρες μετά, πρώην στελέχη της ΕΚΤ άσκησαν δριμεία κριτική στην πολιτική νομισματικής χαλάρωσης (χαμηλά επιτόκια & QE), κάνοντας λόγο για “εσφαλμένη διάγνωση” από πλευράς του ιδρύματος, κυρίως όσον αφορά τις αποπληθωριστικές πιέσεις στην ευρωζώνη[2].

Δεδομένης της αλλαγής στη διοίκηση της ΕΚΤ από την 1η Νοεμβρίου, ερωτάται:

– Σκοπεύει να προβεί σε αναθεώρηση της πολιτικής χαλάρωσης -και αν ναι με βάση ποια δεδομένα, και με ποιον τρόπο;

– Ποιες πρωτοβουλίες σκοπεύει να πάρει για την αντιμετώπιση της πολύχρονης καθυστέρησης στην δημιουργία του τρίτου πυλώνα με την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασφάλισης Καταθέσεων (EDIS);

– Απαντώντας σε πρόσφατη ερώτησή μου[3] η ΕΚΤ είχε προαναγγείλει την προώθηση ρυθμίσεων συντονισμού και συνεργασίας με τις εθνικές εποπτικές αρχές (μέχρι το τέλος του 2019) με στόχο τη λειτουργική της επάρκεια στη διαχείριση των μελλοντικών τραπεζικών κρίσεων. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται;

[1]     https://www.ecb.europa.eu/press/key/date/2019/html/ecb.sp191001_1~5d7713...

[2]     https://www.ft.com/content/71f90f42-e68f-11e9-b112-9624ec9edc59

[3]https://www.papadimoulis.gr/apanthsh-ekt-gia-eurwpaiko-elegktiko-synedrio/

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)