to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:18 | 14.10.2019

Διεθνή

Σενάριο κυρώσεων υπό όρους κατά της Τουρκίας προκαλεί διακομματική αντίδραση στο αμερικανικό Κογκρέσο

Η «περιττή ανοησία» της Ουάσινγκτον, που δεν έχει κάποιο σχέδιο άμεσης εφαρμογής κυρώσεων κατά της Τουρκίας, προκαλεί αντίδραση μελών του Κογκρέσου


Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε ένα προεδρικό διάταγμα την Παρασκευή δίνοντας στο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ “πολύ σημαντικές εξουσίες για την επιβολή νέων κυρώσεων” κατά της Τουρκίας.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν έχουν κάποιο σχέδιο άμεσης εφαρμογής τους, όπως δήλωσε την ίδια ημέρα ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν.

“Δεν ενεργοποιούμε τις κυρώσεις”, δήλωσε ο ίδιος. “Πρόκειται για πολύ δυνατές κυρώσεις. Ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να τις εφαρμόσουμε, αλλά μπορούμε να θέσουμε εκτός λειτουργίας την τουρκική οικονομία, αν αυτό καταστεί αναγκαίο”, πρόσθεσε ο Μνούτσιν.

Η είδηση για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία, οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να στοχοποιήσουν οποιοδήποτε τμήμα της τουρκικής κυβέρνησης ή όποιο πρόσωπο σχετίζεται με αυτήν, προκάλεσαν ένα νέο κύμα άσκησης διακομματικής κριτικής, μεταδίδει το CNN.

Μέλη του Κογκρέσου υποστηρίζουν ότι “η επιβολή κυρώσεων υπό όρους” είναι μη αποτελεσματική, ενώ σύμφωνα με άλλες απόψεις, η όλη κίνηση (με τον Μνούτσιν) ήταν μία προσπάθεια κατευνασμού της αντίδρασης που εκδήλωσε το Κογκρέσο (από την έναρξη της τουρκικής πολεμικής επιχείρησης κατά των Κούρδων στη βορειοανατολική Συρία).

Μερικοί γερουσιαστές έθεσαν ερωτήματα για τη φαινομενική άρνηση του προέδρου Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, ενώ αντέδρασαν στην απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να συμπορευτεί με τη Ρωσία για το ζήτημα της Τουρκίας και να αντιταχθεί σε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που προώθησαν οι ευρωπαϊκές χώρες για την καταδίκη των πολεμικών ενεργειών της Τουρκίας.

Ένας επικριτής χαρακτήρισε την κίνηση αυτή ως “περιττή ανοησία” επισημαίνοντας ότι η εξέλιξη αυτή καταγράφηκε σε μία ημέρα κατά την οποία το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ δέχθηκαν πυρά από τις τουρκικές θέσεις στην περιοχή των πολεμικών συγκρούσεων.

Ο πρόεδρος Τραμπ, από την πλευρά του, που έχει μία ξεκάθαρη προτίμηση για τους αυταρχικούς ηγέτες, προσκάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Λευκό Οίκο, τον επόμενο μήνα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το προεδρικό διάταγμα για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία ήρθε στο προσκήνιο, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ προσπαθεί να κατευνάσει τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση του Τραμπ για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από την Συρία.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η αποχώρηση έδωσε στον Ερντογάν τον απαραίτητο χώρο για να δράσει στο πλαίσιο του μακροχρόνιου στόχου του για επίθεση κατά των Κούρδων.

Από την άλλη μεριά, οι Κούρδοι ήταν αυτοί που πολέμησαν στο πλευρό των ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους.

“Ο πρόεδρος Τραμπ έδωσε στην Τουρκία το πράσινο φως για να επιτεθεί στους Κούρδους της Συρίας, την ίδια στιγμή που αποδέχθηκε το αίτημα του προέδρου Ερντογάν για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων εκτός των περιοχών που ελέγχουν οι Κούρδοι”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν που εκλέγεται στο Μέριλαντ.

“Η ιδέα ότι τώρα η αμερικανική κυβέρνηση θα επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για να προστατεύσει τους Κούρδους, είναι εντελώς κενή”, είπε ο Βαν Χόλεν. “Αυτό δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία προσπάθεια για να σταματήσει το Κογκρέσο από την ανάληψη προληπτικών ενεργειών, ώστε να μην χαθούν άλλες ζωές ανθρώπων και να αποχωρήσει η Τουρκία”, πρόσθεσε ο Βαν Χόλεν.

Οι Ρεπουμπλικάνοι που είναι μέλη του Κογκρέσου έχουν δυναμικά απορρίψει την απόφαση του προέδρου Τραμπ για την έναρξη των τουρκικών πολεμικών επιχειρήσεων, χαρακτηρίζοντάς την ως προδοσία κατά των Κούρδων, αλλά κι ως μία γκάφα στρατηγικής που μειώνει την αξιοπιστία των ΗΠΑ, αντιστρέφει την κατάσταση υπέρ του Ισλαμικού Κράτους και δυσκολεύει την προσπάθεια της Ουάσινγκτον στην οικοδόμηση νέων συμμαχιών, δίνοντας, από την άλλη μεριά, ώθηση στα συμφέροντα της Ρωσίας, της Κίνας και του Ιράν.

Ο Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, Ρεπουμπλικάνος που εκλέγεται στη Νότια Καρολίνα, εξέδωσε μία ανακοίνωση επισημαίνοντας ότι “η υπό όρους εφαρμογή κυρώσεων [κατά της Τουρκίας] δεν είναι ο καταλληλότερος τρόπος για την απειλή με την οποία βρισκόμαστε αντιμέτωποι. Όταν πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον Ερντογάν και να προστατεύσουμε τους Κούρδους συμμάχους, η κυβέρνηση Τραμπ θα πρέπει να αναθεωρήσει το πλαίσιο των ενεργειών της”, τόνισε ο ίδιος, καθώς στην αντίθετη περίπτωση “οι κυρώσεις υπό όρους... θα δημιουργήσουν την εντύπωση μιας χλιαρής αντίδρασης στην Τουρκία, ενδυναμώνοντας ακόμη περισσότερο τον Ερντογάν”.

Ο Γκρέιαμ ήταν μεταξύ αυτών που άσκησαν κριτική στις παραβιάσεις που έχει διαπράξει η Τουρκία, αλλά και στην υπό όρους επιβολή κυρώσεων, που φαίνεται ότι αποτελεί το βασικό πλαίσιο αντίδρασης του Τραμπ.

Από την άλλη μεριά, η ανακοίνωση του αμερικανικού ΥΠΟΙΚ γνωστοποίησε ότι η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία έχει ως στόχο να αποτρέψει την Άγκυρα από το να προχωρήσει σε ενέργειες όπως “η χωρίς διάκριση στοχοποίηση αμάχων, η στοχοποίηση υποδομών που χρησιμοποιεί ο άμαχος πληθυσμός, αλλά και η στοχοποίηση εθνικών ή θρησκευτικών μειονοτήτων”.

Ο Γκρέιαμ έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι η Τουρκία έχει ξεκάθαρα εμπλακεί σε στοχοποίηση εθνικών μειονοτήτων, καθώς ο αντικειμενικός σκοπός των επιχειρήσεων είναι η επίθεση κατά των Κούρδων στη βορειοανατολική Συρία -- είναι ακριβώς η στοχοποίηση των Κούρδων.

“Είμαστε μάρτυρες εκκαθαριστικών επιχειρήσεων κατά εθνικών μειονοτήτων στη Συρία από την Τουρκία, της καταστροφής ενός αξιόπιστου συμμάχου όπως οι Κούρδοι, αλλά και της επανεμφάνισης του Ισλαμικού Κράτους”, επεσήμανε ο γερουσιαστής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ από CNN

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)