to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:41 | 11.10.2019

Πολιτική

«Αναπτυξιακό» νομοσχέδιο σαν... μνημόνιο

Στο νομοσχέδιο που αφορά τις «παραγωγικές επενδύσεις», περιλαμβάνονται διατάξεις για εξαιρέσεις από τις κλαδικές συμβάσεις καθώς και για το Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων αλλά και την ηλεκτρονική ψηφοφορία για κήρυξη απεργίας, διαδικασία μέσω της οποίας θα αποδυναμωθεί η δημοκρατική λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων, αφού κάποιος θα μπορεί να αποφασίζει για απεργία από τον καναπέ του σπιτιού του, ενώ δημιουργούνται σοβαροί κίνδυνοι για το αδιάβλητο και το ανεπηρέαστο της διαδικασίας


Το αναπτυξιακό νομοσχέδιο  κατατέθηκε το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή, υπό τον τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις». Το νομοσχέδιο εισήχθη για συζήτηση και επεξεργασία στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, σήμερα, Παρασκευή.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση «εισάγονται ρυθμίσεις που απλουστεύουν τις προβλεπόμενες διατυπώσεις -και εν γένει διαδικασίες- στους τομείς της περιβαλλοντικής, πολεοδομικής και χωροταξικής νομοθεσίας και κυρίως που διευκολύνουν την ανάπτυξη επενδυτικών εγχειρημάτων στην Ελλάδα, με την παράλληλη μέριμνα του δημοσίου συμφέροντος».

Ν. Παππάς: Το νομοσχέδιο το συγκρότησε ο κ. Σκέρτσος όταν ήταν στον ΣΕΒ ή μετά που μπήκε στην κυβέρνηση;

«Η ιδέα και η λογική πίσω από το νομοσχέδιο είναι "περιμένουμε τον ιδιωτικό τομέα να μας δείξει πού μπορεί να υπάρχει κέρδος και πάμε από πίσω του να τον διευκολύνουμε, διαλύοντας οποιαδήποτε περίπτωση περιβαλλοντικής προστασίας, εργασιακής νομοθεσίας, κριτηρίων και διαφάνειας"», ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, και κατήγγειλε «σπατάλη, αδιαφάνεια και ασυδοσία», κατά τη συζήτηση του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου στη Βουλή.

«Από το νομοσχέδιο λείπει η αναπτυξιακή στρατηγική, την οποία η πολιτεία οφείλει να συγκροτήσει, ως εκπρόσωπος του γενικού κοινωνικού συμφέροντος», είπε ο κ. Παππάς και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για πρώτη φορά, συγκρότησε την εθνική αναπτυξιακή στρατηγική. «Θα περιμέναμε, σε αυτήν τη βάση, μια δημιουργική συζήτηση. Δηλαδή, θα περιμέναμε μια συζήτηση για το έτοιμο νομοσχέδιο για την αναπτυξιακή τράπεζα και τις μικροπιστώσεις που βρήκατε. Αντ' αυτού βλέπουμε ότι το νομοσχέδιο, που κομπορρημονείτε, το φτιάξατε σε εκτεταμένη διαβούλευση με τον ΣΕΒ. Δεν ξέρω αν ο κ. Σκέρτσος το συγκρότησε όταν ήταν στο ΣΕΒ ή όταν ήταν στην κυβέρνηση», σημείωσε και τόνισε ότι οι διατάξεις για τα εργασιακά δεν είναι τίποτα άλλο από την «ευελιξία στην αγορά εργασίας χάριν των επενδύσεων και της ανάπτυξης».

«Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις προστάτευσαν την απασχόληση και αύξησαν τις θέσεις εργασίας. Τι να κάνουμε τώρα; να παριστάνουμε όλοι μαζί ότι αυτό δεν συνέβη;», σχολίασε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Παππάς αναφέρθηκε και στα ΜΜΕ και κατήγγειλε ότι με τις προωθούμενες διατάξεις δεν θα υπάρξει ούτε έλεγχος πόθεν έσχες ούτε ονομαστικοποίηση μετοχών για τους ιδιοκτήτες καναλιών.

«Με τον Βαγγέλη Βενιζέλο έχουμε συγκρουστεί πολλές φορές. Η δική σας διάταξη τον καθιστά αντιδιαπλεκόμενο. Ο νόμος Βενιζέλου προέβλεπε ονομαστικοποίηση μετοχών των ιδιοκτητών ΜΜΕ. Βάζετε εξαιρέσεις. Με βάση αυτές τις διατάξεις δεν μπορεί να γίνει κανένας έλεγχος περί συγκέντρωσης ΜΜΕ. Εξαιρείτε τους ιδιοκτήτες ΜΜΕ από τον έλεγχο πόθεν έσχες. Θεωρείτε ότι εμάς δεν τα ζήτησαν αυτά; Ή μήπως θεωρείτε ότι θα τους είστε χρήσιμοι μετά την ψήφιση αυτής της διάταξης;», επισήμανε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε την κυβέρνηση να εξηγήσει γιατί η διανομή Τύπου μπήκε μέσα στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, γιατί μπήκε η δορυφορική τηλεόραση στο νομοσχέδιο, «τώρα που έκλεισε η εξαγορά "Forthnet"».

Έφη Αχτσιόγλου: Ακλόνητα και διαχρονικά πιστή στη φτηνή και απροστάτευτη εργασία η ΝΔ

Με το “αναπτυξιακό” νομοσχέδιο η κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τον θεσμό της Διαιτησίας, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που το είχε κάνει και με το 2οΜνημόνιο.

Έχουμε καθαρή επαναφορά το 2ουΜνημονίου στα εργασιακά, με εθελοντικό αυτή τη φορά τρόπο γιατί δεν υπάρχει καμία τρόικα στη χώρα. Πρόκειται για την ακλόνητη και διαχρονική πίστη της ΝΔ στις πολιτικές φτηνής και απροστάτευτης εργασίας.

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου ικανοποιούν τις θέσεις και τις προτάσεις του ΣΕΒ για τη λήψη μέτρων εναντίον των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, εναντίον των αρχών της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης, εναντίον της μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στη Διαιτησία.

Το νομοσχέδιο από την ψήφισή του θα έχει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στις ζωές δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων, καθώς δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να μην εφαρμόζουν τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις και να μειώνουν αυτόματα τους μισθούς των εργαζομένων τους.

Π. Σκουρλέτης: Εργασιακό μνημόνιο και νομοσχέδιο ανεξόφλητων γραμματίων

Εργασιακό μνημόνιο και νομοσχέδιο ανεξόφλητων γραμματίων χαρακτηρίζει το πολυνομοσχέδιο ο βουλευτής Επικρατείας γραμματές της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης:

Σ. Φάμελλος: Ανάπτυξη για λίγους και εις βάρος του περιβάλλοντος εισηγείται η κυβέρνηση με τον αναπτυξιακό

Επί της αρχής θα αποφύγω να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις της παράστασης που έδωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης που είχε ως μοναδικό σκοπό να ικανοποιήσει το ακροατήριό του και όχι τους κοινοβουλευτικούς κανόνες. Το αναπτυξιακό σχέδιο νόμου δεν εξυπηρετεί των ιδιωτικό τομέα, αλλά εξυπηρετεί μόνο τα αιτήματα όλων αυτών που «έβαλαν πλάτη» για να εκλεγεί η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του Ιουλίου. Πρόκειται επιπλέον, για ένα σχέδιο νόμου kinder-έκπληξη, με ποικίλες διατάξεις που αφορούν 12 Υπουργεία, προς όφελος  λίγων επιχειρηματιών και εις βάρος της βιώσιμης ανάπτυξης, του περιβάλλοντος και του δημοσίου συμφέροντος.

Παρατηρούμε επίσης ότι το μοναδικό κομμάτι που αφαιρέθηκε από το δικό μας νομοσχέδιο για το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης ήταν ο προγραμματισμός των χρηματοδοτήσεων με βάση την Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική ( Growth Strategy) και τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Είναι προφανές, ότι όταν ο κύριος Μητσοτάκης δεν λαμβάνει υπόψη του τα παραπάνω, όσα δηλώνει από το βήμα του ΟΗΕ περί απολιγνιτοποίησης και πράσινης ανάπτυξης είναι απλά μπαρούφες.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)