to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:35 | 11.10.2019

Πολιτική

Ν. Παππάς: Το νομοσχέδιο το συγκρότησε ο κ. Σκέρτσος όταν ήταν στον ΣΕΒ ή μετά που μπήκε στην κυβέρνηση; (βίντεο)

«Το αναπτυξιακό νομοσχέδιο της ΝΔ χαρακτηρίζεται από σπατάλη, αδιαφάνεια και ασυδοσία», τόνισε ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Νότιου Τομέα Β’ Αθηνών, Νίκος Παππάς, κατά την τοποθέτησή του στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.


«Η ιδέα και η λογική πίσω από το νομοσχέδιο είναι "περιμένουμε τον ιδιωτικό τομέα να μας δείξει πού μπορεί να υπάρχει κέρδος και πάμε από πίσω του να τον διευκολύνουμε, διαλύοντας οποιαδήποτε περίπτωση περιβαλλοντικής προστασίας, εργασιακής νομοθεσίας, κριτηρίων και διαφάνειας"», ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, και κατήγγειλε «σπατάλη, αδιαφάνεια και ασυδοσία», κατά τη συζήτηση του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου στη Βουλή.

Όπως εξήγησε, «η σπατάλη πόρων συνίσταται στο γεγονός πως επιλέγεται η επιδότηση κλάδων με αμφίβολη πολλαπλασιαστική επίπτωση στην οικονομία», φέρνοντας ως παραδείγματα τις εξορύξεις, τη διανομή φαγητού και τις ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές και σημειώνοντας: «Θα επιδοτούνται οι εξορύξεις για να φεύγει ο ορυκτός πλούτος της χώρας στο εξωτερικό και να δημιουργείται προστιθέμενη αξία εκεί και τα delivery φαγητού, ενώ θα έχουμε πρωινές τηλεοπτικές εκπομπές με κρατική επιδότηση. Ποιο μήνυμα στέλνουμε στη νεολαία μας; Τα χρήματα του αναπτυξιακού δεν είναι αστείρευτα και αν επιλέγουμε να ενισχύσουμε τέτοιες δραστηριότητες είναι προφανές πως δεν έχουμε βγάλει κανένα συμπέρασμα για το παρελθόν».

Ανέφερε, δε, ότι «κάποια πράγματα μας πονηρεύουν. Η διανομή του Τύπου θα επιδοτείται από τον αναπτυξιακό σας. Η παραγωγή προγραμμάτων στη δορυφορική τηλεόραση, τώρα που έκλεισε η εξαγορά της Forthnet/Nova από τον όμιλο Μαρινάκη, επίσης. Να δούμε αν μια τέτοια επιλογή έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για την οικονομία και αν υπάρχει καταστρατήγηση του ανταγωνισμού με την εξαγορά», για να συμπληρώσει: «Να δούμε, με την ευκαιρία κ. Γεωργιάδη, αν θα απευθυνθείτε -κατά τις δυνατότητες που σας δίνει ο νόμος 3959/2011- ερώτημα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Και να δούμε τι θα κάνει και η Επιτροπή για να μην πονηρευτούμε ξανά ότι το γεγονός ότι σπεύσατε να την αλλάξατε γρήγορα-γρήγορα είχε να κάνει και με αυτή την εξαγορά».

Σε σχέση με το επίμαχο άρθρο 158 του υπό συζήτηση νομοσχεδίου, το οποίο δεν είχε τεθεί στη διαβούλευση, ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «με την τροπολογία περί μη υποχρέωσης ονομαστικοποίησης των μετοχών των ΜΜΕ και της μη υποβολής, όπως προκύπτει, δήλωσης πόθεν έσχες για τους ιδιοκτήτες μέσων Ενημέρωσης τελειώνει ο έλεγχος περί συγκέντρωσης των ΜΜΕ, ειδοποιείστε σχετικά και το ΕΣΡ». Απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ ρώτησε αν «θεωρείτε ότι θα τους είστε χρήσιμοι και μετά την ψήφιση αυτής της διάταξης;», ενώ ζήτησε την απόσυρσή της, καθώς «περνάμε σε μία κατάσταση όπου ξαφνικά δεν υπάρχει καμία υποχρέωση. Ούτε θα ξέρουμε ποιος έχει τα κανάλια ούτε από ποια δραστηριότητα θα προέρχονται τα χρήματα που μπαίνουν σε αυτά. Οι τροποποιήσεις αυτές δεν φέρνουν ανάπτυξη, απλώνουν πέπλο συγκάλυψης».

Ο Νίκος Παππάς επεσήμανε ακόμα ότι στο νομοσχέδιο υπάρχει σοβαρό ζήτημα αδιαφάνειας, καθώς ο υπουργός Ανάπτυξης θα υπογράφει άδειες για τις οποίες δεν έχει αρμοδιότητες, όπως και θέμα ασυδοσίας, αφού με την απόσυρση των περιορισμών που αφορούν στις οχλούσες χρήσεις στις πόλεις «θα μπορεί κάποιος επενδυτής να φτιάξει μια χημική βιομηχανία κοντά σε κατοικημένη περιοχή. Κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο, αφού οι επενδύσεις αυτές θα λαμβάνουν έγκριση εκ των υστέρων».

«Το νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται επίσης από την καταστρατήγηση του αδιάβλητου των ελέγχων. Θα μπορεί ο ελεγχόμενος επενδυτής να επιλέγει μία εταιρεία να του κάνει τη μελέτη για το επενδυτικό σχέδιο, το οποίο θα υποβληθεί στον νόμο, και η ίδια εταιρεία να του κάνει και τον έλεγχο; Που είναι το αδιάβλητο; Στους δειγματοληπτικούς ελέγχους του κράτους μετά την ολοκλήρωση των έργων, όταν πριν ήταν καθολικοί, και τα πρόστιμα των 100.000 ευρώ όταν το συνολικό κόστος της επένδυσης θα είναι 30 ή 40 εκατ.;», ανέφερε ο ίδιος, για να θυμίσει ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε χαρακτηρίσει «γρηγορόσημο» τη νέα διαδικασία ελέγχου.

Δεικτικός ήταν ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και για τις αλλαγές που προωθούνται στα εργασιακά. «Είστε σε εντελώς λάθος κατεύθυνση. Υπάρχουν αρνητικές εξελίξεις διεθνώς, οι οποίες θα πιέσουν την ελληνική οικονομία και δίνετε στις εταιρείες τη δυνατότητα να απολύουν πιο εύκολα, αντί να δουν άλλους τρόπους αντιμετώπισης των όποιων προβλημάτων. Αυτή είναι η φιλοσοφία σας. Θεωρείτε ότι η ευελιξία στην αγορά εργασίας είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη. Είναι εντελώς λάθος αυτό. Με τις ρυθμίσεις της δικής μας κυβέρνησης για την προστασία της εργασίας, φέραμε αύξηση της απασχόλησης».

Συνολικά για τη στρατηγική της ΝΔ, σημείωσε: «Αντί για αναπτυξιακή στρατηγική, την οποία η Πολιτεία οφείλει να συγκροτήσει ως εκπρόσωπος του γενικού κοινωνικού συμφέροντος, φέρατε ένα νομοσχέδιο για το οποίο κομπορρημονείτε ότι φτιάξατε σε δημόσια διαβούλευση με τον ΣΕΒ. Δεν ξέρω αν ο κ. Σκέρτσος το συγκρότησε όταν ήταν στον ΣΕΒ ή όταν ήταν στην κυβέρνηση».

Κλείνοντας, ανέφερε: «Η δική μας αναπτυξιακή στρατηγική δεν είχε κατασπατάληση πόρων και υπηρετούσε το δημόσιο συμφέρον. Σε 2,5 χρόνια εγκρίναμε περισσότερα από 2.000 επενδυτικά σχέδια, προϋπολογισμού 5,7 δισ. ευρώ. Η δική σας στρατηγική έχει όλα τα συστατικά της συνταγής, που οδήγησε την ελληνική οικονομία σε κρίση. Δυστυχώς, επανερχόμαστε στο καθεστώς των ευνοουμένων».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)