to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:02 | 11.10.2019

Διεθνή

Στον πρωθυπουργό της Αιθιοπίας Άμπι Άχμεντ το Νόμπελ Ειρήνης 2019

Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Άμπι Άχμεντ τιμήθηκε σήμερα με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2019


Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Άμπι Άχμεντ τιμήθηκε σήμερα με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2019 «για τις προσπάθειές του να επιτύχει ειρήνη και διεθνή συνεργασία κα ιδιαίτερα για την αποφασιστική πρωτοβουλία του να επιλύσει τη μεθοριακή σύγκρουση με τη γειτονική Ερυθραία».

Η Αιθιοπία και η Ερυθραία, μακρόχρονοι εχθροί που ενεπλάκησαν σε συνοριακό πόλεμο το 1998-2000 αποκατέστησαν τις σχέσεις τους τον Ιούλιο του 2018 έπειτα από χρόνια εχθρότητας.

Το βραβείο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο εννέα εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (περίπου 900.000 δολάρια), θα απονεμηθεί στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου.

«Αυτή η νίκη και η αναγνώριση είναι μια συλλογική νίκη για όλους τους Αιθίοπες και ένα κάλεσμα να ενισχύσουμε την αποφασιστικότητά μας ώστε να καταστήσουμε την Αιθιοπία --τον νέο ορίζοντα της ελπίδας-- ένα εύπορο έθνος για όλους», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Άμπι.

Η Αιθιοπία και η Ερυθραία, μακροχρόνιοι εχθροί που ενεπλάκησαν σε συνοριακό πόλεμο από το 1998 έως το 2000, αποκατέστησαν τις σχέσεις τους τον Ιούλιο του 2018 έπειτα από χρόνια εχθρότητας.

«Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Άμπι Άχμεντ τιμήθηκε με το φετινό Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για τις προσπάθειές του να επιτύχει ειρήνη και διεθνή συνεργασία και ιδιαίτερα για την αποφασιστική πρωτοβουλία του να επιλύσει τη μεθοριακή σύγκρουση με τη γειτονική Ερυθραία», ανέφερε στο σκεπτικό της η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ.

Ο Άμπι Άχμεντ, 43 ετών, είναι ο νεώτερος πρωθυπουργός στην Αφρική.

Από τη μερική απελευθέρωση της κρατικά ελεγχόμενης οικονομίας μέχρι την αναδιαμόρφωση των δυνάμεων ασφαλείας, που βοήθησαν τον κυβερνώντα συνασπισμό να διατηρήσει την ισχυρή λαβή του στην εξουσία από το 1991, οι υποσχέσεις αυτές δημιούργησαν ελπίδες στη χώρα και στο εξωτερικό.

Αυτό που μένει να φανεί είναι αν ο Άμπι --που κατατάχθηκε έφηβος στον αιθιοπικό στρατό και ανήλθε στην ιεραρχία του κυβερνώντος συνασπισμού ERDF τις τελευταίες δύο δεκαετίες-- μπορεί να αλλάξει την Αιθιοπία και να την ανοίξει στον κόσμο μέσα από το υπάρχον σύστημα.

Είναι επίσης αντιμέτωπος με τις υψηλές προσδοκίες των νεαρών Αιθιόπων που θέλουν δουλειές, ανάπτυξη, και ευκαιρίες.

Η συμφωνία ειρήνης «δημιούργησε νέες ευκαιρίες για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και οι ηγετικές ικανότητες του πρωθυπουργού Άχμεντ προσέφεραν ένα καταπληκτικό παράδειγμα στις χώρες της Αφρικής και αλλού που επιθυμούν να ξεπεράσουν τις αντιστάσεις του παρελθόντος και να θέσουν ως προτεραιότητα το συμφέρον του λαού τους», ανέφερε ο Γκουτέρες σε ανακοίνωσή του.

«Το βραβείο αυτό αναγνωρίζει την κρίσιμης σημασίας εργασία της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Άμπι Άχμεντ να ξεκινήσει μεταρρυθμίσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αιθιοπία έπειτα από δεκαετίες μεγάλης κλίμακας καταπίεσης», επισημαίνει η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

Από τον Απρίλιο του 2018 που ανέλαβε την πρωθυπουργία της Αιθιοπίας ο Άχμεντ «προχώρησε κυρίως στη μεταρρύθμιση των δυνάμεων ασφαλείας», υπέγραψε «συμφωνία ειρήνευσης με τη γειτονική Ερυθραία προκειμένου να τερματιστεί μια εχθρική σχέση που διαρκούσε δύο δεκαετίες» και «βοήθησε στη διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας ειρήνευσης μεταξύ των στρατιωτικών ηγετών του Σουδάν και της αντιπολίτευσης, βάζοντας τέλος σε μήνες διαδηλώσεων», σημειώνει η Διεθνής Αμνηστία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)