to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:30 | 09.10.2019

Κοινωνία

Αντιδράσεις για την εκδικητικότητα της κυβέρνησης απέναντι στους αντιρρησίες συνείδησης

Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία ακυρώνεται κ νομοθετική πρωτοβουλία που πήρε τον περασμένο Μάρτιο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την εξίσωση της εναλλακτικής θητείας των αντιρρησιών συνείδησης με αυτή των Οπλιτών θητείας, πρωτοβουλία που αντίκειται στις αρχές της ισότητας και της ισονομίας και αποτελεί συντηρητική και φοβική αναδίπλωση


Η χθεσινή Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία επιβάλλεται η αύξηση της διάρκειας της εναλλακτικής θητείας για τους αντιρρησίες συνείδησης στους 15 μήνες προκαλεί αντιδράσεις καθώς έρχεται σε σύγκρουση με τα διεθνή πρότυπα και επαναφέρει το παλιό εκδικητικό καθεστώς, αυξάνοντας κατά τρεις μήνες την εναλλακτική θητεία και ανοίγοντας ξανά τον δρόμο για την επί του θέματος έκδοση καταδικαστικών αποφάσεων των Διεθνών δικαστηρίων εις βάρος της χώρας μας.

Όπως σχολιάζει σχετικά η «Εφημερίδα των Συντακτών», η απόφαση, την οποία είχαν προαναγγείλει λίγες εβδομάδες μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης μιλιταριστικές και εθνικιστικές ιστοσελίδες, κινείται στην τελείως αντίστροφη κατεύθυνση από αυτήν που επιτάσσουν τα αρμόδια όργανα ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ και άλλοι διεθνείς οργανισμοί, όπως η Διεθνής Αμνηστία.

Όπως τονίζει σχετικά ο πρώην ΑΝΥΕΘΑ Π. Ρήγας: «Με την απόφαση αυτή, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιβεβαιώνει ότι απομακρύνεται διαρκώς ακόμα και από αυτή την “περίφημη φιλελεύθερη παράδοσή” της, αρνούμενη να δεχθεί το αυτονόητο γεγονός πως στις δημοκρατικές κοινωνίες αφενός οι συνειδήσεις δεν είναι όλες ίδιες, ούτε υπάρχει πλειοψηφούσα συνείδηση που επιβάλλεται στις μειοψηφούσες».

Θυμίζουμε ότι επί θητείας του Π. Ρήγα στο αρμόδιο υπουργείο πάρθηκε η πρωτοβουλία για την εξίσωση της εναλλακτικής θητείας των αντιρρησιών συνείδησης με αυτή των Οπλιτών θητείας, αντίκειται στις αρχές της ισότητας και της ισονομίας.

«Πρόκειται για μια συντηρητική και φοβική αναδίπλωση αναντίστοιχη εντελώς με τις διακηρύξεις εκδημοκρατισμού και εκσυγχρονισμού της χώρας, που εξαγγέλλει με κάθε ευκαιρία  ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης», σχολίασε από την πλευρά του ο Θ. Δρίτσας.

«Η συγκεκριμένη ενέργεια της Νέας Δημοκρατίας αντανακλά με σαφήνεια τον συνολικότερο τρόπο, με βάση τον οποίο η βαθιά συντηρητική παράταξη της δεξιάς αντιλαμβάνεται τους αντιρρησίες συνείδησης, όπως και τη σχέση που πρέπει να έχει ο στρατός με τους ανθρώπους της νέας γενιάς», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Νεολαια ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι «οποιαδήποτε συζήτηση γίνεται σχετικά με το ζήτημα της θητείας, οφείλει να εκκινεί στη βάση της μείωσης της διάρκειας της θητείας και του παράλληλου εκδημοκρατισμού του στρατιωτικού μηχανισμού» (διαβάστε αναλυτικά).

Αναλυτικά η δήλωση του πρώην ΑΝΥΕΘΑ Π. Ρήγα για τους αντιρρησίες συνείδησης:

Η χθεσινή Κοινή Υπουργική Απόφαση, που έρχεται να ακυρώσει τη νομοθετική πρωτοβουλία που πήραμε τον περασμένο Μάρτιο για την εξίσωση της εναλλακτικής θητείας των αντιρρησιών συνείδησης με αυτή των Οπλιτών θητείας, αντίκειται στις αρχές της ισότητας και της ισονομίας.

Ταυτόχρονα, έρχεται σε σύγκρουση με τα διεθνή πρότυπα και επαναφέρει το παλιό εκδικητικό καθεστώς, αυξάνοντας κατά τρεις μήνες την εναλλακτική θητεία και ανοίγοντας ξανά τον δρόμο για την επί του θέματος έκδοση καταδικαστικών αποφάσεων των Διεθνών δικαστηρίων εις βάρος της χώρας μας.

Με την απόφαση αυτή, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιβεβαιώνει ότι απομακρύνεται διαρκώς ακόμα και από αυτή την “περίφημη φιλελεύθερη παράδοσή” της, αρνούμενη να δεχθεί το αυτονόητο γεγονός πως στις δημοκρατικές κοινωνίες αφενός οι συνειδήσεις δεν είναι όλες ίδιες, ούτε υπάρχει πλειοψηφούσα συνείδηση που επιβάλλεται στις μειοψηφούσες.

Οι άνθρωποι των οποίων η συνείδηση δεν τους επιτρέπει να υπηρετήσουν στις Ένοπλες Δυνάμεις δεν διαπράττουν οιοδήποτε “παράπτωμα”, ούτε είναι δυνατόν η υποχρέωση της εναλλακτικής προσφοράς τους προς το κράτος και το κοινωνικό σύνολο να ενέχει τιμωρητικό χαρακτήρα. Είναι κρίμα οι ιδεοληψίες της Νέας Δημοκρατίας να γυρίζουν τη χώρα πίσω.

Ολόκληρη η δήλωση του Θ. Δρίτσα:

Άκαιρη, αψυχολόγητη, τιμωρητική και καθ υπέρβαση σύμφωνα με τα διεθνή κρατούντα της νομιμότητας, η Κοινή Υπουργική Απόφαση της Κυβέρνησης, με βάση την οποία αυξάνεται ο χρόνος  της εναλλακτικής θητείας των αντιρρησιών συνείδησης.

Οι αντιρρησίες συνείδησης δεν είναι «λουφαδόροι», ούτε στιγματισμένοι πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Απολαμβάνουν διεθνώς δικαιώματα κατοχυρωμένα σε όλα τα σύγχρονα δημοκρατικά κράτη.

Πρόκειται για μια συντηρητική και φοβική αναδίπλωση αναντίστοιχη εντελώς με τις διακηρύξεις εκδημοκρατισμού και εκσυγχρονισμού της χώρας, που εξαγγέλλει με κάθε ευκαιρία  ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όμως για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πως άλλα λέγονται στα λόγια και άλλα γίνονται στην πράξη.

Θεωρείται βέβαιο ότι αυτή η απόφαση, θα γεννήσει νέο κύκλο προσφυγών σε διεθνή δικαστήρια, με κίνδυνο να υπάρχουν νέες καταδικαστικές αποφάσεις για τη χώρα μας, οι οποίες καθόλου δεν τιμούν τη Δημοκρατία μας.

Ζητάμε να επικρατήσουν πιο ψύχραιμες και συνετές σκέψεις και να αναθεωρηθεί αυτή η απόφαση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)