to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:17 | 08.10.2019

Διεθνή

Πρώτη νύκτα ηρεμίας στη Βαγδάτη έπειτα από μία εβδομάδα βίαιων διαδηλώσεων

Η Βαγδάτη ξύπνησε σήμερα μετά την πρώτη ήρεμη νύκτα της έπειτα από μια εβδομάδα κινητοποιήσεων και βίαιων επεισοδίων, στη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν περισσότεροι από 100 άνθρωποι, και αφού ο Ιρακινός πρόεδρος απηύθυνε έκκληση για διάλογο.


Ο πρόεδρος Μπαρχάμ Σαλίχ κάλεσε χθες, Δευτέρα, το βράδυ «τους αδελφούς του ίδιου έθνους» να τερματίσουν «τη διχόνοια», με τη φωνή του να πνίγεται κάποιες στιγμές, και αφού χθες το πρωί ο ιρακινός στρατός παραδέχθηκε ότι έκανε χρήση «υπερβολικής βίας» στην καταστολή των διαδηλώσεων που ξέσπασαν την Κυριακή το βράδυ στη συνοικία Σαντρ Σίτι της Βαγδάτης.

Από την έναρξη την 1η Οκτωβρίου του κινήματος αμφισβήτησης στη Βαγδάτη και κάποιες πόλεις του νότιου Ιράκ --με αίτημα θέσεις εργασίας, καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες και τερματισμό της διαφθοράς-- περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, στην πλειονότητά τους διαδηλωτές, ενώ περισσότεροι από 6.000 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό.

Το Ιράν ανακοίνωσε χθες ότι στις κινητοποιήσεις, οι οποίες δεν γίνονται έπειτα από έκκληση κάποιου πολιτικού ή θρησκευτικού ηγέτη, βλέπει «μια συνωμοσία». Και αυτή η «συνωμοσία» «απέτυχε», τόνισε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ.

Από την πλευρά του ο Σαλίχ κάλεσε τους 40 εκατομμύρια Ιρακινούς να εμποδίσουν «την ξένη επέμβαση» στη χώρα που εξακολουθεί να διχάζεται μεταξύ των δύο μεγάλων συμμάχων της, του Ιράν και των ΗΠΑ.

Ο Ιρακινός πρόεδρος πρότεινε μια έξοδο από την κρίση μέσω του «ειλικρινούς» διαλόγου, ενός κυβερνητικού ανασχηματισμού και νέων υπηρεσιών εποπτείας ώστε να παταχθεί η διαφθορά, η οποία έχει καταπιεί περισσότερο από το διπλάσιο του ιρακινού ΑΕΠ τα τελευταία 16 χρόνια.

Πριν τον Σαλίχ ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Μοχάμεντ αλ Χαμπούσι και ο πρωθυπουργός Άντελ Άμπντελ Μάχντι υπέβαλαν πολλές προτάσεις και ανακοίνωσαν κοινωνικά μέτρα προκειμένου να κατευνάσουν την οργή των διαδηλωτών που λένε ότι δεν έχουν να χάσουν τίποτε σε μια χώρα όπου ο ένας κάτοικος στους πέντε ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

«Υπερβολική χρήση βίας»

Το κοινοβούλιο ανακοίνωσε τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης σήμερα το απόγευμα έπειτα από εκείνη του Σαββάτου, η οποία δεν πραγματοποιήθηκε λόγω έλλειψης απαρτίας. Οι βουλευτές του συνασπισμού του Μοκτάντα Σαντρ, του πολύ ισχυρού σιίτη ηγέτη ο οποίος κέρδισε στις βουλευτικές εκλογές τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων, μποϊκόταραν μαζί με άλλους τη συνεδρίαση.

Στο προπύργιο του στην ανατολική Βαγδάτη, τη Σαντρ Σίτι, η ηρεμία επέστρεψε χθες, Δευτέρα, το πρωί και διατηρείται ακόμη έπειτα από μια αιματηρή νύκτα την Κυριακή στη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν 13 διαδηλωτές σε συγκρούσεις με τον στρατό.

Χθες, Δευτέρα, ο ιρακινός στρατός παραδέχθηκε ότι έκανε «χρήση υπερβολικής βίας» στη Σαντρ Σίτι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)