to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

30 συλλήψεις στο Σίδνεϊ: Σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία συνεχίζει το οικολογικό κίνημα Extinction Rebellion

Από το Ουέλινγκτον ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις της οργάνωσης. 30 συλλήψεις στο Σίδνεϊ. Αντίστοιχες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της Μελβούρνης και του Μπρίσμπεϊν.


Από το Ουέλινγκτον ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις της οργάνωσης. 30 συλλήψεις στο Σίδνεϊ

Οι οικολόγοι ακτιβιστές της οργάνωσης Extinction Rebellion ξεκίνησαν τις παγκόσμιες δράσεις τους υπέρ της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής σήμερα από την πρωτεύουσα της Νέας Ζηλανδίας κλείνοντας κεντρικούς δρόμους και υπουργεία, ενώ κάποιοι εξ αυτών εισέβαλαν και σε υποκατάστημα τράπεζας.

Οι κινητοποιήσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των περίπου 60 δράσεων που έχει σχεδιάσει η οργάνωση, η οποία ιδρύθηκε στη Βρετανία και αξιώνει οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να κηρύξουν «κατάσταση κλιματικής και οικολογικής έκτακτης ανάγκης» και να μειώσουν στο μηδέν ως το 2025 τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν δήλωσε σε δημοσιογράφους: «Δεν θα αντιταχθώ ποτέ στο δικαίωμα κάποιου να μπορέσει να εκφράσει τη γνώμη του και τη φωνή του, όμως το να εμποδίζουν τους ανθρώπους να πάνε στις δουλειές τους δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι μας φέρνει πιο κοντά στην κλιματική δράση στην οποία καλούν».

Κάποιοι διαδηλωτές μάλιστα κατέλαβαν το κεντρικό κατάστημα της τράπεζας ANZ «προκειμένου να την πιέσουν να πάψει να χρησιμοποιεί τα ορυκτά καύσιμα», επεσήμαναν οι οργανωτές του κινήματος.

Νωρίς το απόγευμα η αστυνομία παρακολουθούσε τις ειρηνικές διαδηλώσεις χωρίς να προβεί σε συλλήψεις.

Των κινητοποιήσεων ηγούνταν η 80χρονη Μέρι Ρόουζ εκπρόσωπος της Extinction Rebellion. Σε ανακοίνωσή της επεσήμανε ότι δεκαετίες αδράνειας για το κλίμα και την οικολογική καταστροφή έχουν αναγκάσει τους απλούς ανθρώπους να κινδυνεύσουν με σύλληψη.

«Ως γιαγιά είμαι αποφασισμένη να βοηθήσω να αφυπνιστεί ο κόσμος ώστε τα εγγόνια μου να έχουν τις ίδιες επιλογές με τους γονείς τους», τόνισε.

Εξάλλου εκατοντάδες διαδηλωτές έκλεισαν δρόμους σε πόλεις της Αυστραλίας σήμερα το απόγευμα (τοπική ώρα) για να σηματοδοτήσουν την έναρξη μίας εβδομάδας κινητοποιήσεων από το Extinction Rebellion.

Στο Σίδνεϊ η αστυνομία ανακοίνωσε ότι 30 διαδηλωτές συνελήφθησαν καθώς αρνήθηκαν να υπακούσουν στις εντολές τους και να απομακρυνθούν από το οδόστρωμα κοντά στον σταθμό Σέντραλ.

«Τα αδικήματα που διαπράχθηκαν κυμαίνονται από παρακώλυση της κυκλοφορίας ως απείθεια σε εντολές», επεσήμανε η αστυνομία σε ανακοίνωσή της.

Αντίστοιχες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της Μελβούρνης και του Μπρίσμπεϊν, όμως ήταν σε γενικές γραμμές ειρηνικές.

Η ακτιβίστρια από τη Μελβούρνη Μίριαμ Ρόμπινσον δήλωσε στο αυστραλιανό Associated Press ότι οι διαδηλωτές νιώθουν ότι «πρέπει να ενοχλήσουν τους ανθρώπους» διακόπτοντας την κυκλοφορία προκειμένου να πείσουν την κυβέρνηση να αναλάβει πιο σθεναρή δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η Ρόμπινσον ζήτησε συγγνώμη από το κοινό για την ενόχληση, όμως «αυτό δεν θα συγκρίνεται με κανένα τρόπο με την ενόχληση που θα αντιμετωπίσουμε όταν αρχίσουν να τελειώνουν το νερό και τα τρόφιμα».

Οι κινητοποιήσεις της Extinction Rebellion ξεκίνησαν από το κεντρικό Λονδίνο με μια τελετή αργά χθες Κυριακή, ενώ περίπου 3.000 ακτιβιστές υπέρ του κλίματος διαδήλωσαν μπροστά από την καγκελαρία στην πρωτεύουσα της Γερμανίας.

Η οργάνωση έχει προγραμματίσει κινητοποιήσεις σε 60 πόλεις σε όλο τον κόσμο για τις επόμενες δύο εβδομάδες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)