to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:10 | 06.10.2019

Διεθνή

Ιράκ: Φονική καταστολή ενάντια στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Πάνω από 100 μέχρι στιγμής τα θύματα αστυνομίας και στρατού που δε διστάζουν να κάνουν χρήση αληθινών πυρών κατά των διαδηλωτών που διαμαρτύρονται ενάντια στη διαφθορά και την ανεργία


Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 25 τραυματίστηκαν σε νέες συγκρούσεις που ξέσπασαν σήμερα μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών στην ανατολική Βαγδάτη, όπως έγινε γνωστό από αστυνομικές και νοσοκομεικές πηγές.

Η αστυνομία, υποστηριζόμενη από δυνάμεις του στρατού, έκανε χρήση αληθινών πυρών και δακρυγόνων για να διαλύσει το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί σε δύο διαφορετικά σημεία.

Οι συνεχιζόμενες διαδηλώσεις είναι η μεγαλύτερη πρόκληση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Άντελ Αμπντουλ Μάχντι αφότου ανέλαβε την εξουοσία πριν από έναν χρόνο.

Νωρίτερα, κάνοντας τον απολογισμό των τελευταίων ημερών, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, υποστράτηγος Σαάντ Μάαν, ανέφερε ότι τουλάχιστον 104 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 6.000 τραυματίστηκαν την περασμένη εβδομάδα. Μεταξύ των θυμάτων είναι και οκτώ μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας. Εξάλλου, 51 δημόσια κτίρια και οκτώ γραφεία πολιτικών κομμάτων πυρπολήθηκαν.

Στην ανατολική Βαγδάτη την Παρασκευή και το Σάββατο ελεύθεροι σκοπευτές άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών τραυματίζοντας πολλούς ανθρώπους, είπαν δημοσιογράφοι του Reuters.

Θυμίζουμε ότι 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις ανάμεσα σε αντικυβερνητικούς διαδηλωτές και στην αστυνομία που σημειώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου στη Βαγδάτη, σύμφωνα με την αστυνομία και με ιατρικές πηγές, καθώς το υπουργικό συμβούλιο επιχείρησε να κατευνάσει την λαϊκή οργή για τη διαφθορά και την ανεργία με ένα νέο σχέδιο μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, δύο χρόνια μετά την ήττα του Ισλαμικού Κράτους, το επίπεδο της ασφάλειας είναι καλύτερο σε σχέση με το παρελθόν, αλλά η διαφθορά είναι εκτεταμένη, οι θέσεις εργασίας λιγοστές και οι κατεστραμμένες υποδομές δεν έχουν ανακατασκευαστεί.

Το σχέδιο 17 σημείων του πρωθυπουργού Άντελ Άμπντουλ Μάχντι προέκυψε έπειτα από μια έκτακτη σύγκλιση του υπουργικού συμβουλίου χθες το βράδυ και έπειτα από ημέρες αόριστων δεσμεύσεων για μεταρρυθμίσεις.

Το σχέδιο περιλαμβάνει επιδοτούμενη στέγαση για τους φτωχούς, επιδόματα για τους ανέργους, εκπαιδευτικά προγράμματα και μικρού ύψους δάνεια για τους νεαρούς ανέργους.

Οι οικογένειες των θυμάτων στη διάρκεια των πρόσφατων διαδηλώσεων επίσης θα λάβουν αποζημιώσεις, που συνήθως δίνονται σε μέλη των δυνάμεων ασφαλείας που χάνουν τη ζωή τους στον πόλεμο.

"Μέσα σε όλο αυτό, ορκίζομαι στο Θεό ότι η μοναδική μου έννοια είναι για τα θύματα", είπε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν την Τρίτη στη Βαγδάτη, αλλά εξαπλώθηκαν γρήγορα σε άλλες πόλεις, κυρίως στα νότια.

Οι αντιδράσεις ανάμεσα στις κοινοβουλευτικές ομάδες που έχουν ξεκινήσει να μποϊκοτάρουν τις συνεδριάσεις του Σώματος γιγαντώνονται και αυτό αυξάνει την πίεση προς τον πρωθυπουργό και το κυβερνητικό του συμβούλιο να παραιτηθεί.

Ο ιρακινός κληρικός Μοκτάντα αλ-Σαντρ, ο οποίος έχει πολλούς υποστηρικτές και ελέγχει ένα μεγάλο μέρος του κοινοβουλίου, ζήτησε την Παρασκευή την παραίτηση της κυβέρνησης και τη διενέργεια πρόωρων εκλογών. Τουλάχιστον μια ακόμη μεγάλη κοινοβουλευτική ομάδα έχει συνταχθεί μαζί του κατά της κυβέρνησης.

Αλλά τα ισχυρά πολιτικά κόμματα που κυριαρχούσαν στην πολιτική ζωή της χώρας από την εποχή της υπό τις ΗΠΑ εισβολής του 2003 και της ανατροπής του δικτάτορα Σαντάμ Χουσέιν δεν έχουν δείξει προθέσεις να εγκαταλείψουν τον έλεγχο των θεσμών που τελούν υπό την επιρροή τους.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

tags: Ιράκ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)