to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:57 | 05.10.2019

Πολιτική

Μετακλητοί και αποσπασμένοι: Πόσο κοστίζει τελικά το «επιτελικό κράτος» Μητσοτάκη;

Στρατιά 695 μετακλητών και 1.069 αποσπασμένων υπαλλήλων αποκαλύπτει σήμερα η ερεύνα της Εφημερίδας των Συντακτών. Αποκαλυπτικά είναι είναι ακόμα τα στοιχεία για το πώς τακτοποιήθηκαν συγγενείς και στενοί φίλοι στο επιτελικό κράτος του Κυρ. Μητσοτάκη. Άμεση η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ.


Στρατιά 695 μετακλητών και 1.069 αποσπασμένων υπαλλήλων αποκαλύπτει σήμερα η ερεύνα της Εφημερίδας των Συντακτών. Αποκαλυπτικά είναι είναι ακόμα τα στοιχεία για το πώς τακτοποιήθηκαν συγγενείς και στενοί φίλοι στο επιτελικό κράτος του Κυρ. Μητσοτάκη.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, παρά τις καταγγελίες της Ν.Δ. για τους υπαλλήλους κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, φρόντισε όχι μόνο να αυξήσει τον αριθμό τους, αλλά και να επιβαρύνει -σε βάθος τετραετίας- κατά σχεδόν 40 εκατ. ευρώ περισσότερα τον κρατικό κορβανά.

Συγκεκριμένα αναφέρεται πως, τουλάχιστον 158 εκατ. ευρώ θα κοστίσει στους Ελληνες φορολογούμενους το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη στο κομμάτι που αφορά τους μετακλητούς και τους αποσπασμένους υπαλλήλους, γεγονός που καταρρίπτει τα επιχειρήματα τόσο της κυβέρνησης όσο και του βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, οι οποίοι κατήγγειλαν πριν από λίγο καιρό πως την εποχή της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ γινόταν πάρτι με τους μετακλητούς με κόστος 120 εκατ. ευρώ στην τετραετία.

Τα στοιχεία που παραθέτει η εφημερίδα στο φύλλο του τρέχοντος Σαββατοκύριακου και τα οποία βασίζονται στον νόμο του επιτελικού κράτους που ψήφισε μέσα στο καλοκαίρι η κυβέρνηση αποδεικνύουν αφενός ότι ο αριθμός των υπαλλήλων είναι μεγαλύτερος, αφετέρου -και αυτό είναι το κυριότερο- ότι επιβαρύνουν -σε βάθος τετραετίας- κατά σχεδόν 40 εκατ. ευρώ περισσότερα τον κρατικό κορβανά.

Οι αποσπασμένοι υπάλληλοί αν και αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία (βρίσκονται υπό μόνιμο εργασιακό καθεστώς), συμπεριλαμβάνονται στην έρευνα, καθώς, όπως τονίζει ο συντάκτης, συμπεριλαμβάνονταν σκοπίμως στην κριτική που ασκούσε η ΝΔ όσο βρισκόταν στην αντιπολίτευση.

ΣΥΡΙΖΑ: Κολλητοί, μετακλητοί και αναποτελεσματικοί - το κράτος της ΝΔ

Άμεση ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που αναφέρει αναλυτικά:

«Τα αποκαλυπτικά στοιχεία που δημοσιεύει σήμερα η Εφημερίδα των Συντακτών αναφορικά με τον αριθμό των μετακλητών υπαλλήλων του «επιτελικού κράτους» της κυβέρνησης της ΝΔ και το κόστος με το οποίο επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, είναι αποκαλυπτικά του θράσους και της  υποκρισίας του κ. Μητσοτάκη.

Από τη θέση της αντιπολίτευσης, η ΝΔ είχε εξαπολύσει μια πρωτοφανή επικοινωνιακή εκστρατεία για το υποτιθέμενο "υπετροφικό" κράτος του ΣΥΡΙΖΑ και τους "τεράστιους" αριθμούς μετακλητών υπαλλήλων που επιβάρυναν τον κρατικό προϋπολογισμό. Πάνω σε αυτόν τον επικοινωνιακό θόρυβο στήθηκε το περίφημο νομοσχέδιο για το "επιτελικό κράτος" της ΝΔ και οι υποσχέσεις για τη μείωση των μετακλητών υπαλλήλων.

Σήμερα όμως αποκαλύπτεται ότι μέσα σε ένα τρίμηνο μόνο, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αυξήσει και τον αριθμό και το κόστος των μετακλητών, με αποτέλεσμα σε βάθος τετραετίας αυτό να ανέρχεται σε 158 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένο δηλαδή κατά 38 εκατομμύρια σε σχέση με την περίοδο 2015-2019.

Τα στοιχεία, επίσης, αναδεικνύουν και τα τερατώδη ψέματα που διακινούσε η ΝΔ περί «αποπολιτικοποίησης» και παύσης της «οικογενειοκρατίας» καθώς, όπως προκύπτει από τη λίστα των διορισθέντων, το μόνο που κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι να τοποθετεί κομματικά μέλη, συγγενείς και «κολλητούς».

Το βόλεμα των "δικών της παιδιών" και η αύξηση του κόστους των μετακλητών  φανερώνει ότι στόχος της ΝΔ είναι η οικοδόμηση οικογενειακών και πελατειακών δικτύων υπό την άμεση επίβλεψη του πρωθυπουργού. Η επιλογή αυτή έχει ως συνέπεια  μια  αναποτελεσματική και κομματική δημόσια διοίκηση. Το περίφημο επιτελικό κράτος του κυρίου Μητσοτάκη αποδεικνύεται ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα. Ένα πυροτέχνημα που ήδη κοστίζει ακριβά στους Έλληνες πολίτες».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)