to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:20 | 03.10.2014

Πολιτική

Φραγμό στις αυθαίρετες απολύσεις εργαζομένων ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ

Με ερώτησή τους στη Βουλή, 36 βουλευτές/τριες της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλούν την κυβέρνηση να αναλάβει προκειμένου οι εργαζόμενοι να μην «πετιούνται» στην ανεργία χωρίς καμιά προστασία από διατάξεις όπως η αιτιολόγηση απόλυσης και η «συνευθύνη»


(φωτογραφία από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των «ενοικιαζόμενων» της Εθνικής Τράπεζας)

Σε ερώτησή τους προς τον υπουργό Εργασίας, οι 36 βουλευτές και βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι η κυβέρνηση οφείλει να βάλει φραγμό σε αυθαίρετες απολύσεις εργαζομένων, θυμίζοντας ότι αυτή η κυβέρνηση κατήργησε τον βάσιμο λόγο απόλυσης και «πλέον, οι εργαζόμενοι όχι μόνο θα απολύονται χωρίς καμία εξήγηση αλλά δεν θα έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν την επαναπρόσληψή τους λόγω της αναιτιολόγητης και χωρίς βάσιμο λόγο απόλυσης».

Στην ερώτηση γίνεται αναφορά στα πρώτα φαινόμενα απολύσεων και μη ανανεώσεων συμβάσεων: Από τις αρχές Σεπτεμβρίου διεκόπη η σύμβαση σε τρεις εργαζόμενους, που εργάζονται για την ΕΛΤΑ – Courier μέσω της εταιρείας Mecanica, εδώ και  2 ή 3 χρόνια με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που ανανεώνονταν αδιάλειπτα. Ενώ η τελευταία σύμβαση είχε υπογραφεί στις 24/8, εντελώς αιφνιδιαστικά μία εβδομάδα αργότερα (30/9) οι εργαζόμενοι έλαβαν μήνυμα στο κινητό, να μην προσέλθουν στην εργασία τους.

Παράλληλα, αναφέρονται οι δέκα απολύσεις έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα σε εργαζόμενους στην Εθνική Τράπεζα μέσω εργολαβικών εταιρειών.

«Απολύονται, εργαζόμενοι που έχουν υπηρετήσει με αφοσίωση και επαγγελματισμό εδώ και χρόνια, εργαζόμενοι  με μισθούς της τάξης των 600 ευρώ με το γενικόλογο ισχυρισμό των περικοπών. Ακόμα και στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας, απολύονται εργαζόμενοι χωρίς να ληφθούν υπόψη κοινωνικά κριτήρια, αφού έχασαν τη δουλειά τους, τόσο μια εργαζόμενη με ανήλικο παιδί με σοβαρό πρόβλημα υγείας (σύνδρομο Asperger), όσο και εργαζόμενη με σκλήρυνση κατά πλάκας», σημειώνεται στην ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ. 

Με δεδομένο ότι τα παραπάνω περιστατικά «είναι απλά μέρος όσων έχουν υποπέσει στην αντίληψή τους τον τελευταίο καιρό και ο κίνδυνος πολλαπλασιασμού τους είναι υπαρκτός, λόγω των τελευταίων νομοθετικών ρυθμίσεων», οι βουλευτές/τριες της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρωτούν τον κ. Βρούτση ποιές πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει προκειμένου οι εργαζόμενοι να μην «πετιούνται» στην ανεργία χωρίς καμιά προστασία από διατάξεις όπως αιτιολόγηση απόλυσης και συνευθύνη.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

Αθήνα,  2 Οκτωβρίου 2019

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Η σημερινή Κυβέρνηση, από τον πρώτο κιόλας μήνα διακυβέρνησης της χώρας, κατήργησε εργατικά δικαιώματα και μέτρα προστασίας των εργαζομένων, τα οποία είχε ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με σκοπό να ισχυροποιηθεί η θέση των εργαζομένων απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία.

Συγκεκριμένα, κατήργησε τον βάσιμο λόγο απόλυσης ( παρ. 2(α) του άρθρου 117 του ν. 4623/2019). Η απόδειξη του βάσιμου λόγου και η αιτιολόγηση των απολύσεων ήταν μία υποχρέωση του εργοδότη, την οποία η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θέσπισε (άρθρο 48 του ν. 4611/2019) κατ’ εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη. Η ρύθμιση έβαζε φραγμό στις αυθαίρετες και καταχρηστικές απολύσεις.

Η ΝΔ επικαλούμενη τους ισχυρισμούς περί «ηλεκτρονικού φακελώματος» των εργαζομένων, διευκολύνει πλέον τις απολύσεις και ενισχύει τα φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Πλέον, οι εργαζόμενοι όχι μόνο θα απολύονται χωρίς καμία εξήγηση αλλά δεν θα έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν την επαναπρόσληψή τους λόγω της αναιτιολόγητης και χωρίς βάσιμο λόγο απόλυσης.

Στην πράξη, έχουμε ήδη τα πρώτα φαινόμενα απολύσεων και μη ανανεώσεων συμβάσεων. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου διεκόπη η σύμβαση σε τρεις εργαζόμενους, που εργάζονται για την ΕΛΤΑ – Courier μέσω της εταιρείας Mecanica, εδώ και  2 ή 3 χρόνια με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που ανανεώνονταν αδιάλειπτα. Ενώ η τελευταία σύμβαση είχε υπογραφεί στις 24/8, εντελώς αιφνιδιαστικά μία εβδομάδα αργότερα (30/9) οι εργαζόμενοι έλαβαν μήνυμα στο κινητό, να μην προσέλθουν στην εργασία τους.

Και μάλιστα, όλα αυτά, χωρίς να ληφθούν υπόψη κοινωνικά κριτήρια, αφού οι δύο εργαζόμενες είναι πολύτεκνες μητέρες (τέσσερα και πέντε παιδιά αντίστοιχα) και ο τρίτος βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση.

Τα φαινόμενα εργοδοτικής ασυδοσίας δεν σταματούν εδώ. Τουλάχιστον δέκα απολύσεις έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα σε εργαζόμενους στην Εθνική Τράπεζα μέσω εργολαβικών εταιρειών. Απολύονται, εργαζόμενοι που έχουν υπηρετήσει με αφοσίωση και επαγγελματισμό εδώ και χρόνια, εργαζόμενοι  με μισθούς της τάξης των 600 ευρώ με το γενικόλογο ισχυρισμό των περικοπών. Ακόμα και στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας, απολύονται εργαζόμενοι χωρίς να ληφθούν υπόψη κοινωνικά κριτήρια, αφού έχασαν τη δουλειά τους, τόσο μια εργαζόμενη με ανήλικο παιδί με σοβαρό πρόβλημα υγείας (σύνδρομο Asperger), όσο και εργαζόμενη με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Με δεδομένο ότι τα παραπάνω περιστατικά είναι απλά μέρος όσων έχουν υποπέσει στην αντίληψή μας τον τελευταίο καιρό και ο κίνδυνος πολλαπλασιασμού τους είναι υπαρκτός, λόγω των τελευταίων νομοθετικών ρυθμίσεων.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Ποιές πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει προκειμένου οι εργαζόμενοι να μην «πετιούνται» στην ανεργία χωρίς καμιά προστασία από διατάξεις όπως αιτιολόγηση απόλυσης και συνευθύνη;


Οι Ερωτώντες Βουλευτές:

Βαρδάκης Σωκράτης

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αγαθοπούλου Ειρήνη

Αλεξιάδης Τρύφων

Αραχωβίτης Σταύρος

Αχτσιόγλου Έφη

Βασιλικός Βασίλειος

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκαρά Αναστασία

Γκιόλας Γιάννης

Ελευθεριάδου Σουλτάνα

Ζαχαριάδης Κώστας

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Μανόλης

Καλαματιανός Διονύσης

Καρασαρλίδου Φρόσω

Καφαντάρη Χαρά

Λάππας Σπύρος

Μάρκου Κώστας

Μπάρκας Κώστας

Μπουρνούς Γιάννης

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Ξενογιαννακοπούλου  Μαριλίζα

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Σκούφα Ελισάβετ -Μπέττυ

Τζανακόπουλος Δημήτρης

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτσης Αλέξης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)