to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Συντονισμένη επίθεση στην απεργία με ενορχηστρωτή τον Μητσοτάκη

Χυδαία επιχείρηση καλλιέργειας του κοινωνικού αυτοματισμού, με αφορμή τη νέα απεργία και τις διαδηλώσεις κατά του αντεργατικού πολυνομοσχεδίου - Πυρά από την αντιπολίτευση που κάνει λόγο για σημάδια καθεστωτικής νοοτροπίας και πλήρη ταύτιση κυβέρνησης-ΣΕΒ


Ο Κυρ. Μητσοτάκης, ψαχουλεύοντας στο ρεπερτόριο της αντιδραστικής Δεξιάς περασμένων εποχών, έριξε το σύνθημα, το πρωί της Τετάρτης 2/10: “Για μία ακόμη φορά, απεργούν οι λίγοι και ταλαιπωρούνται οι πολλοί!”.

Δήλωσε, μάλιστα, ότι «στέκεται στο πλευρό των εκατομμυρίων πολιτών που σήμερα (σ.σ.: χθες) δοκιμάζονται γιατί έτσι το θέλησε μια μειοψηφία. Οι Έλληνες κουράστηκαν, πλέον, να δοκιμάζονται από πρακτικές περασμένων δεκαετιών»

Ο πρωθυπουργός, ίσως ο πρώτος εδώ και πολλές δεκαετίες που τάσσεται επίσημα και ανοιχτά κατά του δικαιώματος στην απεργία,  αναμάσησε τα περί ταλαιπωρίας των οδηγών στο κέντρο της Αθήνας και υποσχέθηκε περισσότερο αυταρχισμό στο όνομα της κοινωνικής πλειοψηφίας που αγανακτισμένη, υποτίθεται, θέλει «να πάει μπροστά» - «και θα πάει», η έμμεση απειλή από τον κ. Μητσοτάκη.

Χιλιοειπωμένο το «επιχείρημα» κατά των απεργιών, μοιάζει (ή τουλάχιστον έτσι θεωρούν οι επικοινωνιολόγοι του Μαξίμου) να έχει γίνει κοινός τόπος για μεγάλη μερίδα των πολιτών. Για την απαξίωση του συνδικαλισμού έχουν βάλει το χέρι τους και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες που έχουν οδηγήσει σε τέλμα το συνδικαλιστικό κίνημα.

Ακόμα όμως κι αν δεχτούμε ότι οι «πολλοί ταλαιπωρήθηκαν» την ημέρα των κινητοποιήσεων, δεν πρέπει να γίνει συζήτηση για τον λόγο της απεργίας; Ποιους αφορά το νομοσχέδιο και οι διατάξεις για τα εργασιακά; Ποιων το εισόδημα θα κινδυνεύσει από την υπονόμευση των κλαδικών συμβάσεων και την (επί της ουσίας) κατάργηση της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία; Των λίγων και των «επαγγελματιών συνδικαλιστών» ή των πολλών; Ποιους θα «ταλαιπωρήσει» η κατάργηση του «βάσιμου λόγου απόλυσης» (και η κατάργηση της «συνευθύνης» που είχε ως στόχο την προστασία των εργολαβικών εργαζόμενων), που προηγήθηκε του «αναπτυξιακού» πολυνομοσχεδίου;

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δεύτερο απεργιακό «όχι» στο αντεργατικό πολυνομοσχέδιο (βίντεο - φωτογραφίες)

«Χάος» είδαν οι απεργοσπάστες

Ψιλά γράμματα θα πει κάποιος, σε μία περίοδο που η «γραμμή» του Μαξίμου είναι η πλήρης αποπολιτικοποίηση των ζητημάτων και η αποσιώπηση βασικών πτυχών της κυβερνητικής πολιτικής. «Κανονικότητα» την ονομάζουν και σημαίνει: «μην το σκαλίζετε και πολύ, τα προβλήματα είναι τεχνικής φύσεως και τη δουλειά έχουν αναλάβει αυτοί που ξέρουν» (και θεωρούν τους εαυτούς τους νόμιμους ιδιοκτήτες της χώρας, όπως λέει και ένας συνάδελφος των ερτζιανών).

Αυτή η «κανονικότητα» έχει ταυτιστεί με σιγή νεκροταφείου στη δημόσια σφαίρα, για ό,τι φέρνει σε θέση απολογούμενου την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Τα φιλικά προς τη ΝΔ media, όχι μόνο «έσπασαν» ανερυθρίαστα την απεργία, αλλά ανέλαβαν συντονισμένα να «κάνουν εικόνα» (και μάλιστα... «χάους») την ανάρτηση του πρωθυπουργού στα social media, σε ένα κρεσέντο κατασυκοφάντησης των διαδηλώσεων και των αιτημάτων που αυτές εξέφρασαν:

Με λίγα λόγια, υποκρισία (δήθεν κόπτονται για τα δικαιώματα των εργαζόμενων και των πολιτών) αλλά και ακραίος ρεβανσισμός, απέναντι σε όσα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα έχουν απομείνει. Αυτή είναι η συνταγή και αν σας αρέσει!

Αντιγράφει Μητσοτάκη ο ακροδεξιός Βελόπουλος, προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ο Βρούτσης

Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι η ακροδεξιά «Ελληνική Λύση» του Βελόπουλου αντέγραψε, επί της ουσίας, τη δήλωση Μητσοτάκη: «Για άλλη μία φορά 1.000 άτομα, "επαγγελματίες" διαδηλωτές, ρήμαξαν την Αθήνα σήμερα! Έκαναν όπως είπαν απεργία! Αυτοί, μαζί με τον κακώς εννοούμενο συνδικαλισμό, απαξίωσαν το εργατικό κίνημα! Οι περισσότεροι ήταν τα γνωστά κομματικά άτομα που "βολεύτηκαν" για "τέτοιους αγώνες"!

«Ιερό το δικαίωμα στην απεργία!», έγραψε λίγο αργότερα, προσπαθώντας να τα στρογγυλέψει, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, για να προσθέσει: «Ας δούμε όμως γιατί έγινε η απεργιακή κινητοποίηση! Επειδή στο Υπ.Εργασίας 1)Νομοθετούμε ηλεκτρονικό μητρώο που θα αποβάλλει για πάντα τις σφραγίδες & μαϊμού συνδικαλιστικές οργανώσεις 2)Νομοθετούμε την ηλεκτρονική ψηφοφορία για όλα & τους πολλούς!»

Η έγνοια για τη συμμετοχή των εργαζομένων

Πράγματι, το «ενδιαφέρον» της νέας κυβέρνησηςκαι του πρωθυπουργού για τη συλλογική δράση των εργαζόμενων, αποτυπώνεται με σαφήνεια στο επίμαχο πολυνομοσχέδιο. Με βάση τις προτεινόμενες διατάξεις, διευρύνεται ο κρατικός έλεγχος στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, μέσω της συγκρότησης ηλεκτρονικού μητρώου μελών, ο έλεγχος του οποίου θα βρίσκεται στα χέρια της (εκάστοτε) κυβέρνησης.

Επίσης, με την επικείμενη καθιέρωση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, θα αποδυναμωθεί η δημοκρατική λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων στους χώρους δουλειάς, αφού κάποιος θα μπορεί να αποφασίζει για απεργία από τον καναπέ του σπιτιού του, ενώ δημιουργούνται σοβαροί κίνδυνοι το αδιάβλητο και το ανεπηρέαστο της διαδικασίας, αφού είναι δυνατό ένας εργαζόμενος να ψηφίζει από τον υπολογιστή του χώρου εργασίας του και υπό την επίβλεψη του εργοδότη ή του διευθυντή του.

Παράλληλα, υποσκάπτεται ο πυρήνας της συλλογικής δράσης ενός σωματείου, που είναι η ζωντανή συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων στις δημοκρατικές λειτουργίες του. Οι εργαζόμενοι στη Γενική Συνέλευση δεν ψηφίζουν απλά, αλλά ενημερώνονται, συζητούν, ανταλλάσσουν απόψεις και διαμορφώνουν γνώμη, αποφασίζουν για τα αιτήματα και το σχέδιο δράσης τους, οργανώνουν τον αγώνα τους.

Οξείες αντιδράσεις

Όπως αναμενόταν, η πρωτοφανής δήλωση Μητσοτάκη προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις, τις περισσότερες από τις οποίες παραθέτουμε.

Αλέξης Τσίπρας: Ούτε ο Όρμπαν στην Ουγγαρία, δε θα το έγραφε καλύτερα

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε στον πρωθυπουργό κάνοντας λόγο για «σημάδια καθεστωτικής νοοτροπίας»:

Η ανάρτηση του κ. Μητσοτάκη για τη σημερινή (σ.σ.: χθεσινή) απεργία, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της ακραία συντηρητικής του αντίληψης για το συνταγματικά κατοχυρωμένο δημοκρατικό δικαίωμα των εργαζομένων να απεργούν.
Ούτε ο Όρμπαν στην Ουγγαρία, δε θα το έγραφε καλύτερα.
Δυσανεξία στις απεργίες, δυσανεξία στη διαφορετική άποψη, δυσανεξία στα εργασιακά δικαιώματα, δυσανεξία και στη Δημοκρατία.
Όλα αυτά είναι σημάδια καθεστωτικής νοοτροπίας.
Επειδή κέρδισε τις εκλογές, νομίζει ότι δε θα πρέπει κανείς να τον ενοχλεί. Κόμματα, κοινοβουλευτικές διαδικασίες, εφημερίδες, απεργοί.
Όλοι σιωπή!
Ενοχλείται ο κος Πρωθυπουργός...

Αλ. Χαρίτσης: Η «κανονικότητα» του κ. Μητσοτάκη είναι αυτή του ΔΝΤ”.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης ανέφερε τα εξής:

“Θα μπορούσε να είναι ανακοίνωση του ΣΕΒ.
Όμως είναι δήλωση του κ. Μητσοτάκη, του πρώτου Πρωθυπουργού της χώρας που απροκάλυπτα εναντιώνεται στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην απεργία. Με αλαζονεία και αυταρχισμό.
Την ώρα που καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ακυρώνει το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στη διαιτησία, καταργεί την αιτιολόγηση των απολύσεων από τους εργοδότες και ακυρώνει την προβλεπόμενη από την προηγούμενη κυβέρνηση περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% για τα επόμενα δύο χρόνια, έχει το θράσος να εμφανίζεται ως υπερασπιστής των πολλών.
Οι μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων που φέρνουν όλες αυτές οι ρυθμίσεις δεν αφορούν τους πολλούς κατά τον κ. Μητσοτάκη;
Ο κ. Μητσοτάκης δεν εξυπηρετεί τους πολλούς, εξυπηρετεί τους ελάχιστους. Τα εκατομμύρια των εργαζομένων που πλήττονται, ανεξάρτητα από το αν συμμετέχουν ή όχι στις απεργιακές κινητοποιήσεις, ανεξάρτητα από το αν εμπιστεύονται ή όχι τις συνδικαλιστικές ηγεσίες, καταλαβαίνουν πλέον πολύ καλά ποια είναι η «κανονικότητα» του κ. Μητσοτάκη. Αυτή του ΔΝΤ”.

Έφη Αχτσιόγλου: Ο Μητσοτάκης προκαλεί την ταλαιπωρία των πολλών με τις «εργασιακές» του ρυθμίσεις

Από την πλευρά της, η βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, σχολίασε ως εξής την συκοφάντηση της απεργίας από τον πρωθυπουργό:

Το πρόβλημα του κ. Μητσοτάκη δεν είναι η ταλαιπωρία των πολλών.
Αυτήν εξάλλου την έχει ο ίδιος προκαλέσει και θα συνεχίσει να την προκαλεί με τις «εργασιακές» του ρυθμίσεις: την κατάργηση του αιτιολογημένου των απολύσεων και της προστασίας των εργολαβικών εργαζομένων, τη διάλυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τη μείωση των μισθών.
Το πρόβλημά του είναι ιδεολογικό. Γι αυτό συκοφαντεί την απεργία, τις αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Απάντηση στη δήλωση Μητσοτάκη έδωσε και το Κίνημα Αλλαγής:

«Δυστυχώς με την πολιτική που προωθεί στα εργασιακά ο κ. Μητσοτάκης την πληρώνουν οι πολλοί. Γιατί το νομοθέτημά του οδηγεί σε καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων, απαξιώνει τις αμοιβές και τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Για αυτά, στα οποία εστιάζουν οι εργαζόμενοι τον αγώνα τους σιωπά εκ του πονηρού. Τα υπόλοιπα από την ανάρτησή του, όπως τα περί συμμετοχής και ψηφοφοριών, από μας μόνο ως προβοκάτσια εκλαμβάνονται…»

Και το ΚΚΕ σχολίασε τη δήλωση Μητσοτάκη ως εξής:

«Πάει πολύ ο πρωθυπουργός, που εκλέγεται με λιγότερο από το 30% των εχόντων δικαίωμα ψήφου Ελλήνων πολιτών, να μιλάει για μειοψηφίες απεργών, μόνο και μόνο για να κρύψει την επίθεση που σχεδιάζει με το κατάπτυστο πολυνομοσχέδιο στους μισθούς, στις συλλογικές συμβάσεις και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, που έχουν κατακτηθεί με αγώνες και αίμα. 
Όσο για τους επαγγελματίες του συνδικαλισμού, ας τους αναζητήσει στο κόμμα του, στους νόθους και τους ανθρώπους των επιχειρήσεων μέσα στα συνδικάτα, με τους οποίους συναντιέται ο κ. Μητσοτάκης. Ναι, όλοι αυτοί δεν έχουν καμία επαφή με τον κόσμο της εργασίας, ο οποίος, σε πείσμα του κ. Μητσοτάκη, θα υπερασπιστεί μαζί με τα ταξικά συνδικάτα τα δικαιώματά του». 

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: EAK: Η κυβέρνηση των λίγων ταλαιπωρεί τον ελληνικό λαό και τους εργζόμενους

Η ΓΣΕΕ... μαζεύει τις αφίσες της

Από την πλευρά της, η ΓΣΕΕ εξέδωσε την Τετάρτη 2/10 δύο ανακοινώσεις μετά το τέλος των απεργιακών διαδηλώσεων (ΕΔΩ και ΕΔΩ), αλλά δεν βρήκε ούτε μία (1) πρόταση για να καταδικάσει τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη. Αντίθετα, μας ενημέρωσε ότι η συμμετοχή στις απεργίες ήταν «μαζική και με παλμό» και ότι «ειδικά συνεργεία ξεκινούν την αποκαθήλωσητων αναρτημένων αφισών» καθώς «ο αγώνας για συνδικάτα ελεύθερα, ακηδεμόνευτα,δημοκρατικά, καινοτόμα και φιλικά προς το περιβάλλον, συνεχίζεται!”» (sic)...

Τελικά, ο Γ. Παναγόπουλος αναγκάστηκε να τοποθετηθεί το μεσημέρι της Πέμπτης, μετά από ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το tweet του πρωθυπουργού, ερώτηση που ακολούθησε τις δηλώσεις Παναγόπουλου μετά από τη συνάντησή του με τον υπουργό Εργασίας. Όπως ανέφερε στην απάντησή του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ:

«Διαφωνώ με τον Πρωθυπουργό. Όταν υπάρχουν προβλήματα οι απεργίες είναι επιβεβλημένες. Προφανώς οι απεργίες δε γίνονται για συνδικαλιστικά προνόμια.  Αν υπάρχουν τέτοια τα απεκδυόμεθα  όλα. Οι απεργίες γίνονται  για να επεκτείνονται οι συλλογικές συμβάσεις και να υπάρχει  ισχυρός Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας που δυστυχώς και με τη νέα νομοθεσία παραβιάζεται ακόμη και η Συνταγματική πρόβλεψη, όπως λέει και η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας».

ΑΔΕΔΥ: Ο πρωθυπουργός αμφισβητεί ευθέως το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία

«Η χθεσινή δήλωση (2/10/2019) του πρωθυπουργού για την απεργία των εργαζομένων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, που αμφισβητεί ευθέως το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους στην απεργία, δεν αποτελεί κάτι καινούριο ούτε και μας προκαλεί έκπληξη. Κι αυτό, γιατί ο κ. Μητσοτάκης, ως υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, είναι ο μόνος υπουργός –από τη μεταπολίτευση και μετά– που προσέφυγε το 2014 στα δικαστήρια για την απεργία-αποχή της ΑΔΕΔΥ από την αξιολόγηση».

Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, σύμφωνα με ανακοίνωση της οποίας: «ούτε λίγο ούτε πολύ ο κ. Μητσοτάκης, με τη δήλωσή του, μας λέει ότι αυτοί που «ταλαιπωρούν» τους εργαζόμενους και τους πολίτες αυτής της χώρας είναι οι απεργοί και όχι οι πολιτικές που ο ίδιος ασκεί και οι αντεργατικές ρυθμίσεις που προωθεί για ψήφιση στη Βουλή με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, με το οποίο «ευνουχίζει» τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, καταστρατηγεί τα δικαιώματα των εργαζομένων και διευρύνει τη μερική απασχόληση σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα».

«Κι ενώ εφαρμόζει αυτές τις αντεργατικές πολιτικές, προσπαθεί στο ίδιο νομοσχέδιο να περιορίσει ακόμη περισσότερο (αν μπορούσε θα το καταργούσε) το δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία, καθιερώνοντας την ηλεκτρονική ψηφοφορία. Ο ίδιος και η κυβέρνησή του νομιμοποιoύνται να λαμβάνουν αποφάσεις με το 23% των ψήφων του ελληνικού λαού (58% η συμμετοχή στις εκλογές της 7ης Ιουλίου x 40% = 23,2%), αλλά, προκειμένου να λάβουν οι εργαζόμενοι αποφάσεις για απεργία, απαιτείται το 50%+1 του συνόλου των μελών του σωματείου» σημειώνει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ και προσθέτει: «Γνωρίζουμε ότι οι λέξεις απεργία και απεργοί δεν ηχούν καλά στα αυτιά του κ. Μητσοτάκη. Τον ενημερώνουμε, όμως ότι, όσο θα εφαρμόζει τις ίδιες αντιλαϊκές πολιτικές με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, θα συνεχίσουμε να ασκούμε το δικαίωμά μας στην απεργία, όπως αυτό κατοχυρώνεται στο άρθρο 23 παρ.2 του Συντάγματος, όπου ρητά αναφέρεται: «Η απεργία αποτελεί δικαίωμα και ασκείται από τις νόμιμα συστημένες συνδικαλιστικές οργανώσεις για τη διαφύλαξη των οικονομικών και εργασιακών γενικά δικαιωμάτων των εργαζομένων»».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)