to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:34 | 30.09.2019

Οικονομία

Thomas Cook: Αναστολή καταβολής ΦΠΑ για τουριστικές επιχειρήσεις

Αναστολή της καταβολής ΦΠΑ για τις τουριστικές επιχειρήσεις με σημαντική έκθεση στην Thomas Cook που χρεοκόπησε ανακοίνωση το ΥΠΟΙΚ.


Αναστέλλεται έως την 31η Μαρτίου 2020 η καταβολή του ΦΠΑ που έχει βεβαιωθεί από χρεωστικές δηλώσεις με καταληκτική προθεσμία υποβολής την 30η Σεπτεμβρίου 2019 και την 31η Οκτωβρίου εφέτος για τους υποκείμενους στον φόρο, συναλλασσομένους με την Thomas Cook.

Αυτό προβλέπει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που προώθησε το υπουργείο Οικονομικών και, όπως διευκρινίζεται σε σχετική ανακοίνωση, η ως άνω αναστολή αφορά σε φορολογουμένους, των οποίων οι εκροές προς την Thomas Cook, από την 1η Ιανουαρίου και έως τις 30 Σεπτεμβρίου εφέτος, υπερβαίνουν σε ποσοστό το 25% των συνολικών τους εκροών για το ίδιο διάστημα και χορηγείται για το σχετικό αυτό ποσοστό.

Προβλέπεται, επίσης, η απαλλαγή από τους τυχόν αναλογούντες τόκους εκπρόθεσμης καταβολής από τις ως άνω καταληκτικές προθεσμίες έως και τις 31 Μαρτίου 2020. Η αναστολή χορηγείται κατόπιν αίτησης στην αρμόδια εφορία που υποβάλλεται η δήλωση, μαζί με τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά.

Επαναπατρισμός 50.000 τουριστών

Είναι σε εξέλιξη η διαδικασία και μέχρι αρχές Οκτωβρίου θα έχει ολοκληρωθεί ο επαναπατρισμός των 50.000 τουριστών από 13 προορισμούς οι οποίοι είναι εγκλωβισμένοι στη χώρα μας μετά την αιφνίδια κατάρρευση της Thomas Cook.

Την διαβεβαίωση αυτή έδωσε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Τουρισμού Μανώλης Κόνσολας , απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Γιώργου Φραγγίδη, που χαρακτήρισε τη πτώχευση της εταιρίας, βόμβα που εξέρραγει με σοβαρές συνέπειες στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας καθώς τα έσοδα από το τουρισμό αντιστοιχούν στο 20,5% του ΑΕΠ.

Ήδη από το Νότιο Αιγαίο έχουν επαναπατριστεί 6.331 τουρίστες και υπολείπονται άλλοι 958, όπως ανέφερε ο κ. Κόνσολας.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Τουρισμού τόνισε ότι, από αύριο και στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδίου της κυβέρνησης, θα αρχίσουν να ανακοινώνονται από κάθε αρμόδιο υπουργείο νέες ευεργετικές ρυθμίσεις, πέρα από τα μέτρα πρόνοιας που έχουν ήδη ανακοινωθεί και δρομολογηθεί για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις των περιοχών που έχουν πληγεί.

«Θα ακολουθήσουν το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εργασίας με επιμέρους μέτρα», είπε και πρόσθεσε ότι «το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών θα καταθέσει τις αμέσως επόμενες μέρες πλήρη στοιχεία για τις επιχειρήσεις που είχαν πληγεί και αμέσως μετά θα ανακοινωθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της ρωγμής που δημιουργήθηκε από την κατάρρευση της εταιρίας.

«Η ηγεσία του υπουργείου μαζί με τον ΕΟΤ μελετάμε επεξεργαζόμαστε σχέδιο για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα ώστε τον επόμενο χρόνο να είμαστε έτοιμοι έτοιμη να αντιμετωπίσουμε άμεσα μια αντίστοιχη ενδεχόμενη κρίση», συμπλήρωσε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)