to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:28 | 30.09.2019

Πολιτική

Συνάντηση Αλ. Τσίπρα με Ζάεφ: «Ήρθε η ώρα η ΕΕ να δώσει πράσινο φως» (βίντεο)

Με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ συναντήθηκε, σήμερα το απόγευμα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος βρίσκεται στα Σκόπια προκειμένου να συμμετάσχει σε ημερίδα του Economist για τα Δυτικά Βαλκάνια.


Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της συνάντησης οι κ.κ. Τσίπρας και Ζάεφ έστειλαν μήνυμα προς την Ευρώπη πως «αποδείξαμε ότι στα Βαλκάνια μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον εθνικισμό και να υπερβούμε την εσωστρέφεια με όραμα για το μέλλον» και πλέον «ήρθε η ώρα η ΕΕ να κάνει το ίδιο, δίνοντας πράσινο φως στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη Βόρεια Μακεδονία».

Οι κκ Ζάεφ και Τσίπρας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπογράμμισαν ακόμα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών «δημιούργησε νέα δυναμική στην περιοχή και έθεσε τις σχέσεις των χωρών σε στρατηγική βάση», ενώ συζήτησαν «τα μεγάλα βήματα που έχουν γίνει στην υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών και την ανάγκη για περαιτέρω βήματα».

Στη συνάντηση συζητήθηκαν ακόμα οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και την Ευρώπη, αλλά και η ανάγκη συνεργασίας των προοδευτικών ευρωπαϊκών δυνάμεων για την αντιμετώπιση του εθνικισμού και της εθνικής περιχαράκωσης και τη στήριξη της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

Ο κ. Ζάεφ υποδέχθηκε με θέρμη τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και στη σύντομη συνομιλία που είχαν μπροστά στις κάμερες τού είπε, «γράψαμε ιστορία», δείχνοντάς του ένα δώρο που τού είχε κάνει ο κ. Τσίπρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας, θα μιλήσει αύριο, Τρίτη, το πρωί στις 10.00, σε συνεδρία με θέμα «Τα επόμενα βήματα προς την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση για τα Δυτικά Βαλκάνια - Πώς διαμορφώνεται το Βαλκανικό Τοπίο μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών», με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ και του πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

Η ημερίδα διεξάγεται λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 17 Οκτωβρίου, όπου αναμένεται να συζητηθεί η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας στην ΕΕ.
Μεταξύ των σημαντικών προσωπικοτήτων που θα δώσουν το παρών στη διάσκεψη οι Ζόραν Ζάεφ, Μάρτιν Σουλτς και Γκι Φερχόφστατ.
Στην ημερίδα, που διοργανώνει το βρετανικό περιοδικό «The Economist» με τίτλο «Σύνοδος Κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων» την 1η Οκτωβρίου, στα Σκόπια, θα μιλήσουν ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και τέως πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας και ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.Η ημερίδα διεξάγεταιλίγες μέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου αναμένεται να συζητηθεί η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας στην ΕΕ, ύστερα και από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει στις 10.00 (τοπική ώρα), στο πλαίσιο της συζήτησης για τα «Επόμενα βήματα των Δυτικών Βαλκανίων προς την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», με εκτενή αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών και στο πώς αυτή διαμορφώνει ένα νέο πλαίσιο  περιφερειακής συνεργασίας και συνύπαρξης στα Βαλκάνια. Συνομιλητές στο ίδιο πάνελ ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ και ο τέως πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Στις 11.30 θα ακολουθήσει η ομιλία του Δ. Παπαδημούλη, στο πλαίσιο της συζήτησης για την «Αντίληψη της ΕΕ για την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων». Συνομιλητές στο ίδιο πάνελ ο πρώην επικεφαλής των Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο και τέως πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φερχόφστατ και ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, αρμόδιος για Ευρωπαϊκά Θέματα, Μπουγιάρ Οσμάνι.

Να σημειωθεί, επίσης, ότι το απόγευμα της 30ής Σεπτεμβρίου, ο Δημ. Παπαδημούλης, με το θεσμικό ρόλο του Αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας, Ταλάτ Τζαφέρι.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)