to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:18 | 28.09.2019

Διεθνή

Σε απομόνωση 23 ώρες την ημέρα: Σοβαρά προβλήματα υγείας παρουσιάζει ο Ασάνζ

Σοβαρά προβλήματα υγείας παρουσιάζει ο ιδρυτής του ιστότοπου WikiLeaks, ο οποίος συνεχίζει να βρίσκεται στην απομόνωση στη φυλακή, όπου κρατείται στη Βρετανία, όπως καταγγέλλει ο δικηγόρος του Κάρλος Ποβέδα σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Sputnik


Σοβαρά προβλήματα υγείας παρουσιάζει ο Τζούλιαν Ασάνζ, ο ιδρυτής του ιστότοπου WikiLeaks, ο οποίος συνεχίζει να βρίσκεται στην απομόνωση στη φυλακή, όπου κρατείται στη Βρετανία, όπως καταγγέλλει ο δικηγόρος του Κάρλος Ποβέδα σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

«Βρίσκεται σε απομόνωση 23 ώρες την ημέρα και έχει μόλις μία ώρα για διαπροσωπικές επαφές στη διάθεσή του. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Έχει χάσει βάρος και είναι εντελώς αποκομμένος από τον κόσμο. Αυτό επηρεάζει την υγεία του», σημείωσε ο Ποβέδα την Παρασκευή.

Ο Ασάνζ συνελήφθη στο Λονδίνο τον Απρίλιο και καταδικάστηκε να εκτίσει 50 εβδομάδες φυλάκιση διότι παραβίασε τους όρους της αποφυλάκισής του με εγγύηση το 2012, όταν είχε καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στη βρετανική πρωτεύουσα για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου καταζητείτο για να αντιμετωπίσει κατηγορίες περί σεξουαλικής επίθεσης, και τη δυνητική έκδοσή τους στις ΗΠΑ.

Μετά τη σύλληψή του, η Ουάσινγκτον υπέβαλε στο Λονδίνο αίτημα έκδοσης του Ασάνζ. Η ακροαματική διαδικασία για το αίτημα έκδοσης του Ασάνζ έχει προγραμματιστεί να λάβει χώρα την 25η Φεβρουαρίου 2020.

Ο Αυστραλός αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 175 ετών σε περίπτωση που εκδοθεί, δικαστεί και καταδικαστεί στις ΗΠΑ με βάση το κατηγορητήριο το οποίο έχει καταρτιστεί από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Κινητοποιήσεις σε όλο τον κόσμο κατά της έκδοσης του Ασάνζ στις ΗΠΑ

Στο μεταξύ, τo WikiLeaks ανακοίνωσε, την Παρασκευή (27/09, τοπική ώρα), πως σήμερα (28/09) θα πραγματοποιηθούν διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις ανά τον κόσμο κατά της έκδοσης του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τη σχετική ανάρτηση στο Twitter, οι κινητοποιήσεις θα γίνουν στη Νέα Υόρκη, στο Ντένβερ, στο Σαν Φρανσίσκο, στη Μελβούρνη, στο Σίδνεϊ, στο Μπρισμπέιν, στο Τορόντο και στο Λονδίνο κοντά στη φυλακή που κρατείτο ο Ασάνζ.

Το 2010, ο Ασάνζ συγκέντρωσε και δημοσίευσε μια σειρά αμερικανικών πληροφοριών, που παρείχε η πρώην αναλύτρια της αμερικανικής στρατιωτικής υπηρεσίας, Τσέλσι Μάνινγκ, που περιγράφει λεπτομερώς τις στρατιωτικές παραβάσεις των ΗΠΑ και τα εγκλήματα πολέμου στη Μέση Ανατολή. Η αμερικανική κυβέρνηση άρχισε ποινική έρευνα κατά των WikiLeaks και του Ασάνζ με βάση την «παράνομη απόκτηση και δημοσιοποίηση διαβαθμισμένων εγγράφων που σχετίζονται με την εθνική άμυνα».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)