to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Προφεστιβαλικές σκέψεις

Κόμμα και Νεολαία οφείλουν να αφουγκραστούν και να ζυμωθούν με αυτό το 38%, και όχι μόνο, των νέων. Το κρισιμότερο είναι η νέα γενιά να διαμορφώσει συνείδηση. Αριστερή, προοδευτική και δημοκρατική


Αύριο ξεκινάει το Φεστιβάλ Σπούτνικ. Μια πετυχημένη πρωτοβουλία της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ που εξελίχθηκε σε θεσμό. Από τα φεστιβάλ έως τις καθημερινές παρεμβάσεις στον πολυχώρο της πλατείας Αυδή. Φέτος μάλιστα θα κλείσει με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα με υψηλή συμβολική και πολιτική σημασία.

Πίσω στο περιπετειώδες 2015, μετά τον συμβιβασμό του Ιουλίου, την τακτική -και σε μεγάλο βαθμό ιδεολογική- ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, ακολούθησε η οργανωτική με την διάσπαση του κόμματος. Αναλογικά, η Νεολαία του κόμματος πληγώθηκε βαθύτερα. Με τη συντεταγμένη αποχώρηση μιας πολύ μεγάλης μερίδας των οργανωμένων μελών της, σχεδόν το σύνολο της σπουδάζουσας, η οργάνωση κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήματα και να αντιμετωπίσει προκλήσεις πολύ ψηλότερες από το μπόι οποιασδήποτε νεολαιίστικης οργάνωσης της Αριστεράς.

Δεν υπήρχε άλλωστε προηγούμενο, μια μαζική αριστερή ριζοσπαστική οργάνωση νεολαίας να μετατρέπεται σε κυβερνητική νεολαία. Και μάλιστα σε μια μακρά περίοδο, κατά την οποία η ένταξη σε μια πολιτική οργάνωση δεν είναι η δημοφιλέστερη επιλογή ενός νέου ανθρώπου.

Παρ’ όλ’ αυτά εκείνοι κι εκείνες που επέλεξαν να δώσουν τη μάχη πήραν την απόφαση να κρατήσουν ζωντανή και να ανασυγκροτήσουν τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ. Την ώρα λοιπόν που το κόμμα έψαχνε τον βηματισμό και τον προσανατολισμό του, η οργάνωση της νεολαίας τόλμησε, ανασυγκρότησε την εσωτερική της λειτουργία και αποφάσισε να σπάσει το καβούκι του φόβου.

Του φόβου της κυβερνητικής φθοράς του ΣΥΡΙΖΑ, της απομόνωσης από άλλες οργανώσεις της Αριστεράς ή του αντιεξουσιαστικού χώρου, αλλά και της γυρισμένης πλάτης των ανθρώπων που απογοητεύτηκαν το καλοκαίρι του 2015. Τότε που οι εκδηλώσεις του κόμματος γίνονταν με φόντο διαμαρτυρίες και τραμπουκισμούς από τα αριστερά.

Έδωσε το παρών σε κινητοποιήσεις για τα δικαιώματα, για το προσφυγικό, για την καταστολή, σε απεργίες, σε εργατικές διεκδικήσεις. Κράτησε τον Πειραιά και το Ελληνικό στην περίοδο της μεγάλης προσφυγικής κρίσης, στάθηκε απέναντι στους ακροδεξιούς στο Μακεδονικό. Κατάφερε μέσα από λάθη και ανεπάρκειες να διατηρήσει την αριστερή ψυχή και συνείδηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την επαφή με την κοινωνία. Στήριξε την κυβέρνηση και της χτύπησε καμπανάκι όποτε αυτό χρειάστηκε.

Ορθώς, στις νέες συνθήκες μετά τις εκλογές και με ορίζοντα τον μετασχηματισμό του κόμματος, ο Αλ. Τσίπρας έχει βάλει σε προτεραιότητα τη νέα γενιά. Τα παιδιά εκείνα που δεν τους λέει τίποτα η δημοκρατική παράταξη ή ο Ανδρέας, πολύ απλά διότι ήταν αγέννητα. Λέει πολλά όμως η Αριστερά και ο Τσίπρας αφού μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν συναντηθεί στην κάλπη.

Κόμμα και Νεολαία οφείλουν να αφουγκραστούν και να ζυμωθούν με αυτό το 38%, και όχι μόνο, των νεών. Το κρισιμότερο είναι η νέα γενιά να διαμορφώσει συνείδηση. Αριστερή, προοδευτική και δημοκρατική. Μέσα από τη συμμετοχή και την οργανωμένη δράση, με μαζικότητα, σχέδιο και στρατηγική. Αν για κάποιους το σχέδιο είναι μια οργάνωση - μηχανισμός ψήφων στα πανεπιστήμια, στα πρότυπα των χειρότερων παραδόσεων του δικομματισμού ή οργάνωση χειροκροτητής, ο δρόμος είναι ανοιχτός. Σίγουρα, όμως, όχι αριστερός.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)