to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:51 | 24.09.2019

Πολιτική

Η χειραψία ολοκλήρωσε την «κυβίστηση»: Ο Κυρ. Μητσοτάκης συνάντησε τον Ζ. Ζάεφ

Μετά την «κυβίστηση» της κυβερνητικής πλέον Ν.Δ. που βρίσκει ωφέλιμη την (κατάπτυστη κατά τους «Μακεδονομάχους») Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα στα Ηνωμένα Έθνη με τον Ζόραν Ζάεφ.


Στο πλαίσιο των επαφών του με ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων, και μετά τον Έντι Ράμα, τον Χασίμ Θάτσι, και τον Αλεξάντε Βούτσιτς, ο Κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα στα Ηνωμένα Έθνη και με τον Ζόραν Ζάεφ.

Στη συζήτησή τους, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ από κυβερνητικές πηγές (που επιμελώς φροντίζουν να μην αναφέρεται το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας), ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι ο ίδιος δεν θα υπέγραφε τη Συμφωνία των Πρεσπών. Πρόσθεσε ότι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε ό,τι μπορούσε για να μην κυρωθεί.

Μετά την κύρωσή της, ωστόσο, η συμφωνία αυτή αποτελεί πλέον μέρος του διεθνούς δικαίου και επομένως η Ελλάδα πρέπει να τη σεβαστεί. Ο Κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον ομόλογό του να μην υπάρξουν καθυστερήσεις που συνδέονται με πτυχές της συμφωνίας, ιδιαίτερα δε στο θέμα της προστασίας των εμπορικών σημάτων.

Προφανώς ο κ. Μητσοτάκης, μετά την κυβίστηση, δεν ενημέρωσε τον Βορειομακεδόνα κ. Ζάεφ ότι ακόμα και σήμερα βουλευτές του κόμματός του αποκαλούν τη χώρα του Σκόπια.

Ο κ. Ζάεφ εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησής του να μην υπάρξουν καθυστερήσεις, προσδοκώντας ταχύτερη υλοποίηση όλων των ανοιχτών ζητημάτων που συνδέονται με την ενταξιακή πορεία της χώρας του στην ΕΕ.

Ο κ. Ζάεφ εξέφρασε το ενδιαφέρον του για την ενταξιακή διαδικασία. Σημειώνεται ότι η βούληση της Ευρώπης είναι να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία για τα Δυτικά Βαλκάνια και το θέμα θα συζητηθεί στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Ζάεφ ανέφερε ότι η ομαλή υλοποίηση της Συμφωνίας θα βοηθήσει τις ελληνικές επενδύσεις στην χώρα του.

Ο δε πρωθυπουργός απάντησε ότι και στο παρελθόν η μη ύπαρξη Συμφωνίας δεν εμπόδισε την ανάπτυξη ελληνικών επενδύσεων. 

Γ. Κατρούγκαλος: Να μη χαθεί λόγω αδράνειας και υποκρισίας η προωθητική δύναμη της Συμφωνίας Πρεσπών

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Κατρούγκαλος αναφέρει σε δήλωσή του:

Ο Πρωθυπουργός  δυστυχώς συνεχίζει και στο ταξίδι του στην Αμερική την γνωστή τακτική της διγλωσσίας και δεν αξιοποιεί το διπλωματικό κεφάλαιο που αποκόμισε η χώρα από τη Συμφωνία των Πρεσπών, για να προωθήσει τα εθνικά μας συμφέροντα. Και όλα αυτά ενώ παρά τους κυβερνητικούς λεονταρισμούς και  εξαγγελίες, καθυστέρηση παρατηρείται τόσο σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της Επιτροπής για τα εμπορικά σήματα όσο και αυτής για τα σχολικά βιβλία. Κατέθεσα σήμερα επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών με την οποία του ζητώ να τοποθετηθεί επί όλων αυτών των θεμάτων, ώστε να μη χαθεί, λόγω αδράνειας και υποκρισίας, η προωθητική δύναμη της Συμφωνίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)