to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:24 | 22.09.2019

Διεθνή

Ιρανός όμηρος Σομαλών πειρατών απελευθερώθηκε ημιθανής από ...ασιτία

Ένας Ιρανός ναύτης που κρατούνταν όμηρος από Σομαλούς πειρατές εδώ και περισσότερα από τέσσερα χρόνια πέθαινε από τον υποσιτισμό, δήλωσε σήμερα πρώην αξιωματικός του Βρετανικού στρατού που βοήθησε στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωσή του. Τρεις ακόμη Ιρανοί παραμένουν όμηροι στη Σομαλία.


«Αυτός ο άνθρωπος πέθαινε, έμοιαζε με σκελετό. Είχε εσωτερική αιμορραγία. Υπέφερε από οξύ υποσιτισμό. Εκτιμώ ότι και οι άλλοι είναι σε αντίστοιχη κατάσταση», δήλωσε ο Βρετανός συνταγματάρχης εν αποστρατεία Τζον Στιντ, ο οποίος εργάζεται στην περιοχή επί χρόνια σε μια προσπάθεια να απελευθερώσει αιχμαλώτους των Σομαλών πειρατών.

Ο Μοχαμάντ Σαρίφ Παναχαντέχ εργαζόταν σε πλοίο το οποίο κατελήφθη από Σομαλούς πειρατές τον Μάρτιο του 2015. Από τα συνολικά 21 μέλη του πληρώματος που κρατήθηκαν αιχμάλωτοι από τους πειρατές οκτώ πέθαναν, πέντε απέδρασαν και το Ιράν απελευθέρωσε πέρυσι τέσσερις.

Οι πειρατές είχαν χωρίσει τους αιχμαλώτους έπειτα από διαφωνίες για τα χρήματα, εξήγησε ο Στιντ. Ο Παναχαντέχ αφέθηκε ελεύθερος χωρίς την καταβολή λύτρων γιατί οι πειρατές πίστευαν ότι θα πεθάνει.

«Αφέθηκε ελεύθερος το προηγούμενο Σαββατοκύριακο και τον είχαμε την Γκαλκάγιο (μια πόλη στη βόρεια Σομαλία) προσπαθώντας να βελτιώσουμε την υγεία του ώστε να μπορέσει τα ταξιδέψει. Χρειάστηκε μία εβδομάδα για να βελτιωθεί ώστε να μπορέσει να ταξιδέψει. Έπρεπε να σταθεροποιήσουμε την κατάστασή του», σημείωσε ο ίδιος.

«Κανείς δεν ήθελε να πληρώσει λύτρα για τους ανθρώπους αυτούς, γιατί είναι Βαλούχοι», επεσήμανε ο Στιντ. Το Μπαλουτσιτσάν είναι μια πολύ φτωχή περιοχή στα σύνορα μεταξύ Ιράν και Πακιστάν.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί δήλωσε χθες Σάββατο ότι ο ΟΗΕ και η ανθρωπιστική οργάνωση του Στιντ, η Hostage Support Partnership, βοήθησαν στην απελευθέρωση του ομήρου.

Ο Μουσαβί ευχαρίστησε επίσης τις αρχές της ημιαυτόνομης περιοχής της Σομαλίας Πούντλαντ και της Αιθιοπίας για τη βοήθειά τους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τρεις ακόμη Ιρανοί ναύτες κρατούνται από πειρατές.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι πετύχαμε την απελευθέρωση ενός από τους τελευταίους ομήρους των Σομαλών πειρατών (…) τρεις ακόμη ναύτες παραμένουν και χρειάζονται τη βοήθειά μας», έγραψε στο Twitter η Hostage Support Partnership.

Η πειρατεία στις ακτές της Σομαλίας έφτασε στο απόγειό της το 2012 όμως έκτοτε έχει μειωθεί σημαντικά καθώς οι ναυτιλιακές εταιρείες υιοθέτησαν πιο αυστηρά πρωτόκολλα ασφαλείας, τροποποίησαν τα δρομολόγια των πλοίων τους ώστε να μην περνούν τόσο κοντά από τις ακτές της Σομαλίας και προσέλαβαν προσωπικό ασφαλείας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)