to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Ένας χρόνος χωρίς δικαιοσύνη»: Το βίντεο-αφιέρωμα του Left για τον Ζακ Κωστόπουλο

Έναν χρόνο μετά, ίσως ελάχιστες είναι οι λέξεις που έχουν απομείνει να ειπωθούν σχετικά με τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου. Παρακολουθήστε το εκτενές βίντεο-αφιέρωμα για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου


Σύνταξη - συνεντεύξεις - βίντεο: Κωστής Λιερός
Σχεδιασμός εξωφύλλου: Frei Tag


Παρασκευή βράδυ, 21 Σεπτεμβρίου του 2018, και ακόμα ελάχιστοι γνωρίζουν ότι το παιδί που έχουν όλοι δει στους δέκτες τους να εκπνέει στον πεζόδρομο της οδού Γλάδστωνος είναι ο Ζακ Κωστόπουλος.

Ο «επίδοξος ληστής», αγνώστων ακόμα στοιχείων, φαίνεται πως δεν «αυτοτραυματίστηκε» όπως είχε προηγουμένως αποφανθεί το ιατροδικαστικό πόρισμα των αστυνομικών γραφείων και των έκτακτων δελτίων ειδήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πορεία στη μνήμη του Ζακ στο κέντρο της Αθήνας με το φακό του left.gr

Σπάει ο διάολος το ποδάρι του και ξαφνικά η στιγμή βρίσκει ορισμένους από τους αυτόπτες μάρτυρες με αναμένες τις κάμερες των τηλεφώνων τους. Για τους περισσότερους όμως, τα κινητά παραμένουν όπως και τα στόματά τους. Κλειστά.

Η ιστορία ενός ανθρώπου σώζεται την τελευταία στιγμή από το να πλασαριστεί δίπλα σε αυτές τόσων άλλων. Εκείνων που «δεν τους είδε» και «δεν τους άκουσε κανείς». 

Έναν χρόνο μετά, ίσως ελάχιστες είναι οι λέξεις που έχουν απομείνει να ειπωθούν σχετικά με τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου. Ίσως βέβαια και ελάχιστα να είναι αυτά που έχουν μείνει να ειπωθούν σε (και με) εκείνους που ακόμα τις χρειάζονται.

Έναν χρόνο μετά, θα μπορούσαμε να πούμε με ασφάλεια πως η δολοφονία του Ζακ είναι από εκείνες τις περιπτώσεις στη ζωή όπου ισχύει το «όποιος ακόμα κάνει ότι δεν καταλαβαίνει, έχει ήδη πάρει θέση».

Ο πρότερος ενεργός ακτιβισμός του Ζακ, γράφαμε τότε, φρόντισε κι αυτός εν αγνοία του να μας προφυλάξει από τη λήθη που συνοδεύει συνήθως όσους μονοκοντυλιά διαγράφονται από τους «άξιους» αυτού του κόσμου.

Στο εκτενές βίντεο-αφιέρωμα που ετοιμάστηκε για το Left.gr μπορείτε να παρακολουθήσετε μια προσπάθεια να αποτυπωθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα πράγματα όπως τα προσλαμβάνουμε όσοι μας έτυχε το λαχείο να ζήσουμε τα πράγματα από λίγο πιο κοντά, κι όσοι αναγκάστηκαν να τα βιώσουν ακόμη κοντύτερα.

Στο πρώτο από τα δύο μέρη του αφιερώματος θα βρείτε όσα είπαν στην κάμερα για τον Ζαχαρία, τον Ζακ, τη Zackie, άνθρωποι που μπορούν να εξοικειώσουν ενδεχομένως καλύτερα τον αναγνώστη ή την αναγνώστρια με πτυχές της δράσης και του τρόπου που εκείνος έβλεπε τον κόσμο. Το δεύτερο μέρος (από το 8ο λεπτό κι έπειτα) πραγματεύεται στοιχεία του γεγονότος της δολοφονίας, του πένθους, αλλά και της αλληλεγγύης που ξεπήδησε μέσα από τον άδικο χαμό του Ζακ Κωστόπουλου.

Παρακολουθήστε ολόκληρο το αφιέρωμα: 

Χρειάστηκε να φωνάξει πολύ για να του δωθεί φωνή. Κι αυτό είναι ακόμα χειρότερο, ακόμα πιο πληγωτικό όπως λέει και η Ζωή Κοκκάλου, μέλος της πρωτοβουλίας Justice4ZakZackie στο σχετικό απόσπασμα του βίντεο. Πληγωτικό για μας, άδικό εκείνον, αλλά και για όσους χάθηκαν «βουβά».

Για την ενεργή δράση του Ζακ, μιλούν στην κάμερα ο εκδότης του περιοδικού Antivirus, Γιάννης Παπαγιαννόπουλος και ο ακτιβιστής και μέλος του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή», Ραφαήλ Μπιλίδας.

Λίγα λόγια για την drag περσόνα της Zackie Oh, συμπληρώνει η «κόρη» της στη «σκηνή», Gingerέλα, κατά κόσμον Ηλίας Γκιώνης.

Για τον «ένα χρόνο χωρίς δικαισύνη», κεντρικό σύνθημα της σημερινής κινητοποίησης που θα λάβει χώρα στο κέντρο της Αθήνας, μας μίλησαν οι στενοί του φίλοι/ες και σύντροφοι/ισσες, Νίκος, Πάνος και Σταυρούλα.

Την επιστημονική τους προσέγγιση προσφέρουν στο αφιερωμα η συνήγορος της πολιτικής αγωγής της οικογένειας Κωστόπουλου, Κλειώ Παπαπαντολέων, καθώς και ο καθηγητής του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Πλειός.

Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για την ανώτερη κάθε προσδοκίας ανταπόκριση ανθρώπων και φίλων για συμμετοχή-συμβολή στο αφιέρωμα και να απολογηθούμε που δεν καταφέραμε να το μετατρέψουμε σε σημείο συνάντησης ακόμα περισσότερων ανθρώπων που νοιάζονται και δρουν προς όφελος της υπόθεσης και της μνήμης του Ζακ.

Τέλος, ζητήσαμε το σχόλιο του νομικού και τομεάρχη Δικαιοσύνης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρου Λάππα. Ο Σ. Λάππας σχολίασε στην κάμερα τον χαρακτήρα της ποινής που εκτιμά ότι θα έπρεπε να αποδοθεί, άποψη η οποία ταυτίζεται με την νομική υπεράσπιση της οικογένειας, ενώ σχολίασε επίσης τη σημασία του ρυθμού απόδοσης δικαιοσύνης στη χώρα μας καθώς και τις πειθαρχικές διαδικασίες εντός της Ελληνικής Αστυνομίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)