to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ο Βαρβιτσιώτης ζητάει «μετ' επιτάσεως» την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών

Η κωλοτούμπα της ΝΔ στο Μακεδονικό επιβεβαιώνεται σε κάθε ευκαιρία


Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αποφεύγει να κατονομάσει τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά ζητεί γενικά και αόριστα, μάλιστα «μετ' επιτάσεως» από τη γειτονική χώρα να εφαρμόσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, στο πλαίσιο της κυβίστησης του κόμματός του στο εν λόγω ζήτημα. 

Ο Μ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος συμμετείχε την Δευτέρα 16/9 στις Βρυξέλλες στη σύνοδο Γενικών Υποθέσεων, προέβη μετά το τέλος των εργασιών, στην ακόλουθη
δήλωση:

«Στην προετοιμασία του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τέθηκαν στην ατζέντα ορισμένα θέματα που αφορούν πάρα πολύ την Ελλάδα. Το πρώτο είναι η διεύρυνση προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και εκεί θέσαμε μετ' επιτάσεως το ότι πρέπει οι γείτονές μας να σέβονται τους Κανόνες Δικαίου, τους κανόνες καλής γειτονίας και, βέβαια, να υπηρετούν τις συνθήκες που έχουν υπογράψει, όπως τη Συνθήκη των Πρεσπών...».

Ολοκληρώνοντας την πρωτότυπη αυτή δήλωση, ο αναπληρωτής υπουργός πρόσθεσε:

«Θέσαμε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας τόσο σε ό,τι αφορά την παραβίαση της κυριαρχίας της Κύπρου, αλλά και τις απειλές που δέχεται η χώρα μας για το προσφυγικό. Και βέβαια, θέσαμε το διεκδικητικό πλαίσιο, μέσα από το οποίο η Ελλάδα έρχεται να ζητήσει μερίδιο από την ανάπτυξη, την ανάπτυξη της Ευρώπης, στο επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

»Η Ελλάδα έπαψε να είναι μία χώρα που ζητάει βοήθεια. Αυτό που ζητάει είναι το δικαίωμα και την ευκαιρία να αναπτυχθεί, ώστε να "πιάσει" τους ρυθμούς ανάπτυξης και το επίπεδο διαβίωσης που είχε πριν από την κρίση.»

Αισιόδοξος ο Ντιμιτρόφ

Στο μεταξύ, μετά τη σύνοδο, όλα δείχνουν ότι η ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας  θα κριθεί στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της 15ης Οκτωβρίου. Το πρόβλημα για την κυβέρνηση των Σκοπίων είναι ότι παρά τη θετική γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, υπάρχουν αντιρρήσεις από την Ολλανδία, τη Γαλλία , τη Δανία αλλά και τη Γερμανία.

Οι παραπάνω χώρες αντιδρούν στον ορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Β. Μακεδονία, προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι πηγαίνει «πακέτο» με την Αλβανία, η οποία κατηγορείται για παραβιάσεις βασικών αρχών του κράτους δικαίου και «εξαγωγή εγκληματικότητας», ιδίως από την Ολλανδία.

Για να καθησυχάσει τις ανησυχίες του κουαρτέτου των εταίρων ο ΥΠ.ΕΞ. της Β. Μακεδονίας Νικολά Ντιμιτρόφ πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα επισκέψεις στο Παρίσι, τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Σε συνέντευξη που έδωσε στο έντυπο κοινοτικής ενημέρωσης «Agence Europe» ο Ν. Ντιμιτρόφ  είπε ότι στόχος των επισκέψεών του ήταν «να εξηγήσει τη σημασία του ευρωπαϊκού μέλλοντος της χώρας του».

«Εάν κοιτάξτε τα Δυτικά Βαλκάνια, θα δείτε ότι είμαστε περικυκλωμένοι από κράτη-μέλη», είπε. Και πρόσθεσε:

«Είμαι αισιόδοξος... Φέτος έχουμε πολύ ισχυρό "φάκελο" για πολλούς λόγους. Υπάρχει μία προφανής ώθηση προς την κατεύθυνση μία ευρωπαϊκής δημοκρατίας, όπου θα υπάρχει σεβασμός του κράτους δικαίου, όπου τα ΜΜΕ είναι ελεύθερα και όπου η διάκριση των εξουσιών θα είναι λειτουργική. Αυτό αναγνωρίστηκε από την πολύ θετική
Έκθεση της Επιτροπής τον περασμένο Μάιο.

»Πέραν αυτού, κάναμε κάτι που ορισμένοι έλεγαν ότι είναι σχεδόν αδύνατο, επιλύσαμε δηλαδή μία από τις πιο μακροχρόνιες διαμάχες στην περιοχή και μάλιστα με ένα πολύ ευρωπαϊκό τρόπο, επιτυγχάνοντας έναν ευρωπαϊκό συμβιβασμό που δημιούργησε de facto σταθερότητα μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας. Συνάψαμε, επίσης, και Συμφωνία Φιλίας με τη Βουλγαρία. Τώρα λοιπόν είμαστε μία χώρα που δεν έχει πια ανοιχτά διμερή θέματα στην περιοχή...»

Σε ερώτηση αν θεωρεί τη χώρα του όμηρο της αλβανικής υποψηφιότητας, ο Ν. Ντιμιτρόφ απάντησε ότι «δεν είναι δυνατόν να συνδυαστεί μία διαδικασία που στηρίζεται στην αξιολόγηση επιδόσεων, που ουσιαστικά στηρίζεται στη λογική της εκπλήρωσης συγκεκριμένων κριτηρίων, με τη λογική της ομαδοποίησης...».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)