to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:56 | 16.09.2019

Διεθνή

Εκτοξεύτηκε η τιμή του πετρελαίου μετά τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία

Η τιμή του πετρελαίου ανήλθε σήμερα σε υψηλό τετραμήνου (σ.σ. και όχι εξαμήνου, όπως είχε μεταδώσει εσφαλμένα νωρίτερα το πρακτορείο Reuters) ύστερα από τις επιθέσεις (την ευθύνη ανέλαβαν οι Χούτι) το σαββατοκύριακο σε εγκαταστάσεις αργού στη Σαουδική Αραβία που προκάλεσαν φόβους για την τροδοφοσία της αγοράς. «Ιρανικά όπλα» πίσω από τις επιθέσεις «δείχνει» στο μεταξύ η προκαταρκτική έρευνα.


Άνοδο ρεκόρ έχει καταγράψει η τιμή του πετρελαίου μετά τον βομβαρδισμό με drones των εγκαταστάσεων της πετρελαϊκής εταιρείας Aramco στη Σαουδική Αραβία το περασμένο Σάββατο. Από τις επιθέσεις διακόπηκε προσωρινά η παραγωγή.

Τα πλήγματα διέκοψαν την εξόρυξη 5,7 εκατομμυρίων βαρελιών αργού, ήτοι σχεδόν του 50% του συνόλου της παραγωγής ή πάνω από το 5% του παγκόσμιου εφοδιασμού. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το κίνημα των Χούτι της Υεμένης που είναι σύμμαχος του Ιράν, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν το ίδιο το Ιράν για την επίθεση. Το Ιράν αρνείται την κατηγορία. Αυτοσυγκράτηση ζητούν ΕΕ, Μόσχα, Κίνα και Βρετανία.

Σήμερα πάλι, οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν συνέλαβαν ένα πλοίο στον Κόλπο ως ύποπτο για τη μεταφορά 250.000 λίτρων πετρελαίου ντίζελ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αυξάνοντας κατακόρυφα την ένταση.

Ο υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας στρατιωτικός συνασπισμός ισχυρίζεται πως η επίθεση πραγματοποιήθηκε με ιρανικά όπλα και δεν προήλθε από την Υεμένη, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά ευρήματα.

Ο εκπρόσωπος του συνασπισμού Τούρκι αλ-Μάλικι είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Ριάντ πως η έρευνα για την επίθεση, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο και την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η ομάδα Χούτι, συνεχίζεται και οι αρχές προσπαθούν να προσδιορίσουν την τοποθεσία εκτόξευσης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Από την πλευρά του, ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στην Υεμένη, Μάρτιν Γκρίφιθς, δήλωσε σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πως δεν είναι «απολύτως σαφές» ποιος βρίσκεται πίσω από την επίθεση αλλά πρόσθεσε πως αυτή αύξησε τις πιθανότητες μιας περιφερειακής σύγκρουσης.

​Στα ύψη το πετρέλαιο

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ κατέγραψαν άνοδο σχεδόν 20% κάποια στιγμή νωρίτερα σήμερα ενώ τα αντίστοιχα για το αμερικανικό αργό ενισχύθηκαν κατά σχεδόν 16%. Οι τιμές του μπρεντ και του αμερικανικού αργού ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδό τους από τον Μάιο. Ωστόσο, υποχώρησαν από τα υψηλά τους επίπεδα αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε τη χρήση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου της χώρας για να διασφαλιστεί η ομαλή τροφοδοσία.

Στις 09:40 ώρα Ελλάδας, τα futures για το μπρεντ κατέγραψαν άνοδο 10% στα 66,31 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού ενισχύθηκε κατά 9% στα 59,82 δολάρια το βαρέλι.

Ο Τραμπ δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για πιθανή απάντηση στα χτυπήματα στις σαουδαραβικές εγκαταστάσεις, που διέκοψαν την εξόρυξη 5,7 εκατομμυρίων βαρελιών αργού, ήτοι σχεδόν του 50% του συνόλου της παραγωγής ή πάνω από το 5% του παγκόσμιου εφοδιασμού.

Οι εξελίξεις αυτές ενισχύσαν τους φόβους για ένταση στη Μέση Ανατολή και την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ, στρέφοντας τους επενδυτές στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια, με την τιμή του χρυσού να αυξάνεται κατά 1% στα 1.503,4 δολάρια η ουγγιά.

Οι εξαγωγές πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία θα συνεχιστούν κανονικά αυτήν την εβδομάδα, καθώς το βασίλειο θα αντλήσει από τα τεράστια αποθέματά που διαθέτει για να καλύψει τη ζήτηση, ανέφερε μια πηγή στο πρακτορείο Reuters.

Ένας Σαουδάραβας αξιωματούχος που μίλησε στην εφημερίδα Wall Street Journal είπε ωστόσο ότι το ένα τρίτο της παραγωγής θα αποκατασταθεί μέχρι την Δευτέρα. "Διασφαλίζουμε ότι δεν θα παρουσιαστούν ελλείψεις στην αγορά, μέχρι να επανέλθουμε πλήρως", πρόσθεσε.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ προσπάθησε να φρενάρει την κούρσα των τιμών του πετρελαίου, επισημαίνοντας ότι υπάρχει διαθέσιμη σημαντική ποσότητα πετρελαίου.

"Η αγορά διαθέτει μια σημαντική ποσότητα", επέμεινε ο Ρικ Πέρι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC από τη Βιέννη.

Παράλληλα, έκρινε ότι είναι προς το παρόν "λίγο πρόωρο" να πει αν θα χρειστεί όντως να αντλήσουν οι ΗΠΑ από τα στρατηγικά αποθέματά τους για να καλύψουν τη ζήτηση και ότι αναμένει πιο συγκεκριμένες πληροφορίες για τις ζημιές που έχουν υποστεί τα διυλιστήρια και τον ακριβή χρόνο που θα παραμείνουν κλειστά. Το ίδο υποστήριξε και ο αμερικανός πρόεδρος Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε σήμερα ότι η χώρα του δεν έχει ανάγκη το πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής, τη στιγμή που η τιμή του μαύρου χρυσού είχε εκτοξευτεί στις αγορές, μετά τις επιθέσεις των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco, στη Σαουδική Αραβία.

Ταυτόχρονα, ο Αμερικανός πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι θα βοηθήσει τους συμμάχους της Αμερικής.

Τα εργοστάσια της σαουδαραβικής Aramco εξακολουθούν να αποτελούν στόχο, λένε οι Χούτι

Το κίνημα Χούτι της Υεμένης ανακοίνωσε σήμερα πως τα εργοστάσια επεξεργασίας πετρελαίου της σαουδαραβικής Aramco εξακολουθούν να αποτελούν στόχο και μπορεί να δεχθούν επίθεση «ανά πάσα στιγμή», ενώ προειδοποίησε επίσης τους ξένους να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Ο Σαρέα υπογράμμισε πως η Σαουδική Αραβία θα πρέπει να σταματήσει «την επίθεση και τον αποκλεισμό» που επιβάλλει στην Υεμένη.

Οι διεθνείς αντιδράσεις

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε σήμερα σε «μέγιστη αυτοσυγκράτηση». «Η χθεσινή επίθεση από μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον δύο πετρελαϊκών εγκασταστάσεων της Aramco στη Σαουδική Αραβία συνιστά μια πραγματική απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια», δήλωσε η εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Την ώρα που οι εντάσεις στην περιοχή επιδεινώνονται, αυτή η επίθεση θέτει σε κίνδυνο την τρέχουσα εργασία αποκλιμάκωσης και διαλόγου», είπε.

«Είναι σημαντικό να εγκαθιδρυθούν με σαφήνεια τα γεγονότα και να προσδιοριστεί σε ποιον ανήκει η ευθύνη για αυτή τη λυπηρή επίθεση. Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναλαμβάνει την έκκλησή της για μέγιστη αυτοσυγκράτηση και αποκλιμάκωση», είπε.

Παράλληλα, η Γαλλία καταδικάζει τις επιθέσεις και εκφράζει επίσης την "αμέριστη αλληλεγγύη" προς τη Σαουδική Αραβία.

"Αυτές οι ενέργειες το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να επιδεινώσουν τις περιφερειακές εντάσεις και τον κίνδυνο σύγκρουσης. Είναι επιβεβλημένο να σταματήσουν", προστίθεται στην ανακοίνωση του Παρισιού.

Η Βρετανία χαρακτήρισε σοβαρό και εξοργιστικό γεγονός την επίθεση κατά των διυλιστηρίων πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, τονίζοντας ωστόσο ότι χρειάζεται πλήρης εξακρίβωση των στοιχείων ως προς το ποιος έχει την ευθύνη για την επίθεση πριν δοθεί η απάντηση.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντομινίκ Ράαμπ έκανε λόγο για απόπειρα παρακώλυσης των παγκόσμιων προμηθειών πετρελαίου.

"Πρόκειται για μια παράτολμη απόπειρα να καταστραφεί η περιφερειακή ασφάλεια και να παρεμποδιστούν οι παγκόσμιες προμήθειες πετρελαίου. Το Ηνωμένο Βασίλειο καταδικάζει απερίφραστα τέτοιου είδους συμπεριφορές", έγραψε ο Ράαμπ στο Twitter. Ο Ράαμπ πρόσθεσε ότι νωρίτερα είχε συνομιλία με τον αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο σχετικά με τις επιθέσεις.

Παράλληλα στο Πεκίνο, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι είναι ανεύθυνο να επιρρίπτεται σε οποιονδήποτε η ευθύνη για την επίθεση χωρίς αδιάσειστα στοιχεία και εξέφρασε την ελπίδα ότι όλες οι πλευρές θα επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

Τέλος Ρωσία προτρέπει τις χώρες της Μέσης Ανατολής και τις χώρες που βρίσκονται εκτός της περιοχής αυτής να μην βγάζουν «βιαστικά συμπεράσματα» σε σχέση με τις επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας.

Την δήλωση αυτή έκανε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ με αφορμή τις δηλώσεις Αμερικανού αξιωματούχου, ο οποίος υποστήριξε ότι πίσω από τις επιθέσεις αυτές βρίσκεται το Ιράν, παρά το γεγονός ότι οργάνωση των Χούτι στην Υεμένη ανέλαβε την ευθύνη για αυτές..

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ερωτηθείς για την υπόθεση που έκανε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ότι στις επιθέσεις αυτές εμπλέκεται το Ιράν, είπε: «Αντιμετωπίζουμε αρνητικά την ενίσχυση της έντασης στην περιοχή και καλούμε όλες τις χώρες της περιοχής και αυτές που είναι εκτός περιοχής να μην αναλαμβάνουν βιαστικές πρωτοβουλίες και να μην βγάζουν βιαστικά συμπεράσματα, τα οποία μπορούν να επιδεινώσουν την αποσταθεροποίηση».

Στο ίδιο πνεύμα, κινήθηκε και η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Για κλιμάκωση φοβάται ο γγ του ΝΑΤΟ

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε σήμερα ότι ανησυχεί πολύ για "τον κίνδυνο κλιμάκωσης" μετά τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία, κατηγορώντας την Τεχεράνη ότι "αποσταθεροποιεί όλη τη Μέση Ανατολή".

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο στη Βαγδάτη, ο Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε όλες τις πλευρές "να αποφύγουν τέτοιες επιθέσεις επειδή μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες για όλη την περιοχή και ανησυχούμε πολύ για τον κίνδυνο κλιμάκωσης".

Αυτή ήταν η πρώτη δήλωση που έκανε ο γγ του ΝΑΤΟ μετά την επίθεση στις εγκαταστάσεις της πετρελαϊκής εταιρείας Aramco, για την οποία Ουάσινγκτον και Ριάντ κατηγορούν το Ιράν. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι αντάρτες Χούτι, όμως οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι δεν έχουν αποδείξεις ότι προήλθε από το έδαφος της Υεμένης. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Κυριακή ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να προβεί σε αντίποινα.

"Το Ιράν στηρίζει διάφορες τρομοκρατικές οργανώσεις και είναι υπεύθυνο για την αποσταθεροποίηση όλης της περιοχής", επέμεινε ο Στόλτενμπεργκ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)