to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Προσαύξηση 12% στην υπερωριακή εργασία: το πυροτέχνημα βγήκε ξανά από το ψυγείο

Γιατί το πολυδιαφημισμένο μέτρο είναι απλά μια επικοινωνιακή απόπειρα καλλωπισμού των αντεργατικών παρεμβάσεων


Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, το πρωί της Παρασκευής 13/9, ο υπουργός Εργασίας «διαφήμισε» εκ νέου, ως μεγάλη τομή στην αγορά εργασίας, την επικείμενη θέσπιση προσαύξησης (κατά 12%) στο ωρομίσθιο, για κάθε ώρα υπέρβασης του ωραρίου μερικής απασχόλησης.

Πρόκειται για μία από τις παρεμβάσεις που εντάχθηκαν στο υπό διαβούλευση «αναπτυξιακό» σχέδιο νόμου (ΕΔΩ αναλυτικά οι αντεργατικές διατάξεις).

Σκοπός, υποτίθεται, της ρύθμισης αυτής, είναι η ενίσχυση της εργασίας πλήρους ωραρίου και η αποτροπή των εργοδοτών από τη συστηματική προσφυγή στις καταχρηστικού τύπου συμβάσεις μερικής απασχόλησης.

Ωστόσο, ούτε κάποια καινοφανής ιδέα είναι η προσαύξηση αυτή, ούτε υπάρχουν ιδιαίτερες εγγυήσεις για την αποτελεσματικότητά της.

Όπως έχουμε αναφέρει πρόσφατα (αναλυτικά εδώ: http://epohi.gr/h-wmh-paremvash-stratinakh-kai-ta-proeortia-ths-deth-apo-tous-ergolavikous/), πρόκειται ουσιαστικά για επαναφορά ανάλογης ρύθμισης που είχε εφαρμοστεί για μερικούς μήνες το 2010, με τη μόνη διαφορά ότι η προσαύξηση ήταν 10% και όχι 12%.

Η ρύθμιση αποσύρθηκε τότε χωρίς να μάθουμε αν είχε αποτελέσματα στη μείωση της ψευδώς δηλωμένης μερικής απασχόλησης.

Ο χαρακτηρισμός «πυροτέχνημα» έχει να κάνει και με το ποσό που αναλογεί στον (μερικώς απασχολούμενο) εργαζόμενο που θα εργαστεί περισσότερες ώρες από τις προβλεπόμενες: πρόκειται για 0,50 ευρώ/ώρα εργασίας (με βάση το ύψος του σημερινού κατώτατου μισθού), δηλαδή δεν είναι ένα ποσό που θα  λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους εργοδότες  που δηλώνουν λιγότερες ώρες εργασίας.

Άλλωστε, ακόμα και αυτή η επιβάρυνση του εργοδότη με λίγα ευρώ την εβδομάδα μπορεί πολύ εύκολα να παρακαμφθεί καθώς υπάρχει η δυνατότητα συνεχούς τροποποίησης των ατομικών συμβάσεων, δυνατότητα που ακυρώνει εντελώς το μέτρο που με πομπώδη τρόπο παρουσιάζει ο υπουργός Εργασίας και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ ως πανάκεια κατά του εκρηκτικού μείγματος μερικής απασχόλησης και υποδηλωμένης εργασίας.

Αν, πράγματι, ο κ. Βρούτσης ενδιαφέρεται για τους «ευέλικτους» εργαζόμενους, μπορεί να αξιοποιήσει τη διάταξη που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση και προβλέπει υψηλότερα πρόστιμα όταν εντοπίζεται εργαζόμενος με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση εκτός δηλωμένου ωραρίου (συγκριτικά με την παράβαση που αφορά εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης).

Μια διάταξη που, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχει μπει στον πάγο και σύντομα αναμένεται να ξηλωθεί για «νομοτεχνικούς λόγους».

Επίσης, ο κ. Βρούτσης θα μπορούσε να εξετάσει την αύξηση των αποδοχών στο σύνολο των ωρών ενός εργαζόμενου, όταν αυτός εργάζεται με μερική απασχόληση.

Και σίγουρα θα έπρεπε να κινηθεί στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν της απαξίωσης των ελεγκτικών μηχανισμών, όπως το ΣΕΠΕ, στην οποία έχουμε εκτενώς αναφερθεί.
Διότι, πολύ απλά, για να εντοπιστούν οι υποδηλωμένοι εργαζόμενοι, θα πρέπει να υπάρχουν έλεγχοι.

Δεδομένης δε της εξαγγελίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ότι θα καταργηθεί ο νόμος για τη δήλωση και τον έλεγχο της υπερεργασίας και των υπερωριών, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση για την προσαύξηση μοιάζει κυρίως με επικοινωνιακή απόπειρα καλλωπισμού των αρνητικών εργασιακών ρυθμίσεων και όχι με ρύθμιση ουσίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)