to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:16 | 11.09.2019

Πολιτική

Υπευθυνότητα και πλήρεις απαντήσεις ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ για την απώλεια στρατιωτικού υλικού στη Λέρο

«Η Κυβέρνηση οφείλει να εξασφαλίσει πλήρη, αποτελεσματική και χωρίς σκοπιμότητες διερεύνηση και να προστατεύσει το κύρος των Ενόπλων Δυνάμεων», τονίζει ο Θ. Δρίτσας


Αναλυτικά η δήλωση του Τομεάρχη Εθνικής Άμυνας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρή Δρίτσα, για την απώλεια αντιαρματικών και πυρομαχικών σε στρατιωτική μονάδα στη Λέρο

«Από την πρώτη στιγμή παρακολουθούμε με την οφειλόμενη σοβαρότητα αλλά και ανησυχία, την έρευνα για το τουλάχιστον περίεργο συμβάν της απώλειας αντιαρματικών και πυρομαχικών σε στρατιωτική μονάδα στη Λέρο. Απέχοντας συνειδητά και υπεύθυνα από οποιαδήποτε σκοπιμοθηρική μικροπολιτική αξιοποίηση, αναμένουμε τα πορίσματα της έρευνας και προσδοκούμε σε αντίστοιχη στάση, από την πλευρά της Κυβέρνησης.

Με έκπληξη, όμως, διαβάσαμε χθες το βράδυ, τη γραπτή δήλωση του αρμόδιου Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου, με βάση την οποία ο κ. Υπουργός επικαλούμενος κάποιες «πρώτες ενδείξεις», σπεύδει αυθαιρέτως και αναρμοδίως να γνωμοδοτήσει, αναφορικά με το χρόνο της απώλειας, χωρίς να περιμένει ως οφείλει, την ολοκλήρωση της διεξαγόμενης έρευνας.

Σημειώνουμε ότι η δημόσια δήλωση του πρώην Υπουργού Εθνικής Άμυνας και πρώην ΑΓΕΕΘΑ κ. Ευάγγελου Αποστολάκη, ότι ο έλεγχος και η καταμέτρηση του στρατιωτικού υλικού σε τέτοιες μονάδες, προβλέπεται και υλοποιείται ως καθημερινή πρακτική, μόνο ως θετική και υπεύθυνη συνεισφορά στην έρευνα μπορεί να εκληφθεί από κάθε καλοπροαίρετο, δεδομένου ότι πάρα πολύ εύκολα μπορεί να επιβεβαιωθεί ή να διαψευστεί, όπως επίσης και να ελεγχθεί εάν όντως πραγματοποιείται όλο αυτό το διάστημα ο καθημερινός έλεγχος και η καταμέτρηση.

Το θέμα είναι σοβαρό. Η Κυβέρνηση οφείλει να εξασφαλίσει πλήρη, αποτελεσματική και χωρίς σκοπιμότητες διερεύνηση και να προστατεύσει το κύρος των Ενόπλων Δυνάμεων. Ζητάμε υπευθυνότητα και πλήρεις απαντήσεις. Στον κατάλληλο χρόνο, κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσουμε από τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας επίσημη ενημέρωση, όπως και ενημέρωση ενώπιον των μελών της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων & Συμβάσεων της Βουλής.».

Οι αυθαίρετες «εκτιμήσεις» Παναγιωτόπουλου και η δήλωση Αποστολάκη

Θυμίζουμε ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε δήλωσή του, μάλιστα επισημαίνει ότι «το ζήτημα δεν προέκυψε χθες, αλλά διαπιστώθηκε χθες» και κάνει λόγο για «φθηνή μικροπολιτική εκμετάλλευση», προφανώς αναφερόμενος στις δηλώσεις του προκατόχου του, Ευάγγελου Αποστολάκη.

Αναλυτικά η δήλωση του ΥΕΘΑ:

«Χθες το απόγευμα διαπιστώθηκε απώλεια στρατιωτικού υλικού στην υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου κατά τις διαδικασίες παράδοσης- παραλαβής στην υπηρεσία.

Αμέσως διατάχθηκε η διενέργεια προανάκρισης από τις αρμόδιες στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές, με τη συνδρομή της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και υπό την επίβλεψη στρατιωτικού εισαγγελέα.

Αντικείμενο της έρευνας που διεξάγεται, είναι να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα η απώλεια του υλικού, καθώς προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ότι αυτή εκτείνεται σε ικανό βάθος χρόνου.

Καθίσταται προφανές ότι το ζήτημα δεν προέκυψε χθες, αλλά διαπιστώθηκε χθες.

Ας αφήσουμε τα αρμόδια προανακριτικά όργανα να πραγματοποιήσουν την έρευνα που από την πρώτη στιγμή έλαβαν την εντολή να διεκπεραιώσουν και ας περιμένουμε το πόρισμα των εργασιών τους πριν καταλήξουμε σε ανεύθυνα, επιπόλαια και ανακριβή συμπεράσματα, δεδομένων των ανωτέρω, θα συνιστούσαμε λίγη αυτοσυγκράτηση σε αυτούς που επιχειρούν απροκάλυπτη πολιτική σπέκουλα στην υπόθεση αυτή, για φθηνή μικροπολιτική εκμετάλλευση».

Προηγήθηκαν δηλώσεις του κ. Αποστολάκη στο News 24/7, όπου μεταξύ άλλων τόνισε πως «η καταγραφή των αποθηκών και των υλικών τους γίνεται καθημερινά».

Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, που ανέφερε ότι δεν ξέρει τι ακριβώς έχει συμβεί στη Λέρο, επισήμανε ότι «οι επιθεωρήσεις στις αποθήκες που φυλάσσονται οπλικά συστήματα είναι καθημερινές» και ότι «απογραφές γίνονται όταν αλλάζουν καθήκοντα οι αξιωματικοί – αποθηκάριοι».

Η υπόθεση είδε το φως της δημοσιότητας αργά τη νύχτα της Δευτέρας, οπότε ανακοινώθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό πως βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες για απώλεια στρατιωτικού υλικού από μονάδα στη Λέρο με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για δύο αντιαρματικά, χειροβομβίδες και πυρομαχικά.

Η απώλεια υλικού διαπιστώθηκε έπειτα από έλεγχο όπου καταγράφηκε ασυμφωνία προβλεπόμενου και κατεχόμενου στρατιωτικού υλικού.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)