to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:36 | 11.09.2019

Κοινωνία

Επίθεση στο «Συνεργείο»: Η αντίδραση της πολιτικής αγωγής για την πρόταση - χάδι από την εισαγγελέα

Την Παρασκευή η απόφαση του δικαστηρίου


(φωτογραφικό ντοκουμέντο από την επίθεση στο «Συνεργείο», το οποίο έχει αποκαλύψει η «Εφ.Συν.». Αριστερά, στη μηχανή ο πρώην βουλευτής της Χ.Α. Ν. Μίχος)

Την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων ο Ι. Λαγός και ο Ν. Μίχος, για την καταδρομική επίθεση τάγματος εφόδου της Χρυσής Αυγής στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο «Συνεργείο» της Ηλιούπολης πρότεινε την Τρίτη 10/9 η εισαγγελέας, ζητώντας τη μετατροπή της κατηγορίας από επικίνδυνη, σε απλή σωματική βλάβη και μη προχωρώντας στην ουσία της υπόθεσης.

Η πολιτική αγωγή καταγγέλλι μάλιστα «θεσμική συγκάλυψη της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής».

Πιο συγκεκριμένα ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης, σε ανάρτησή του στο facebook αναφέρει τα εξής:

«Όλη η πορεία της υπόθεσης του Συνεργείου (από τον Ιούλιο του 2013 μέχρι σήμερα) αναδεικνύει τη θεσμική συγκάλυψη της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής, αλλά και την ατομική ευθύνη κάθε πολίτη ξεχωριστά στην αντιμετώπισή της.

Στην απραξία των αστυνομικών δυνάμεων, που κάθονταν απέναντι από το Συνεργείο την ώρα που οι χρυσαυγίτες τα σπάζανε, αντιπαρατέθηκε η κινητοποίηση της κοινωνίας, εκείνων των επώνυμων ή ανώνυμων που κατέγραψαν, φωτογράφισαν, μάζεψαν πινακίδες, κινητοποιήθηκαν με κάθε τρόπο για να βοηθήσουν.

Στην ραθυμία των ανακριτικών υπαλλήλων που διερευνούσαν τις πλημμεληματικές πράξεις με τη δικογραφία να καταλήγει στο αρχείο αγνώστων δραστών, στάθηκε η επιμέλεια των ειδικών εφετών-ανακριτριών της υπόθεσης της εγκληματικής οργάνωσης που κυνήγησαν τις αποδεικτικές ουρές, ταυτοποίησαν το αμάξι του Λαγού, έδεσαν την κατηγορία και παρέπεμψαν τους κατηγορούμενους στο ακροατήριο.

Και έτσι θα είναι και στο ακροατήριο: στην απροθυμία της εισαγγελέως να μπει στην ουσία της υπόθεσης, προτείνοντας με νομικούς συλλογισμούς – που ήταν δικής της επιλογής και όχι αναγκαστικό αποτέλεσμα της αναθεώρησης του Ποινικού Κώδικα όπως εσφαλμένα γράφεται, μπορεί να αντιταχθεί η απόφαση του δικαστηρίου, με μία δικαστική σύνθεση που μέχρι σήμερα έχει δείξει την πρόθεση να διερευνήσει σοβαρά και σε βάθος την υπόθεση (12 δικάσιμοι από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα), συγκεντρώνοντας επιπλέον έγγραφα, εξετάζοντας μάρτυρες, κλπ, συμπληρώνοντας τις πλημμέλειες της προδικασίας.

Σαν πολιτική αγωγή, ζητήσαμε από τους δικαστές να τελέσουν το καθήκον τους, με τον τρόπο και στο ύψος του πήχη που έθεσαν οι πολίτες. Η απόφαση – και η ατομική ευθύνη – είναι τώρα δική τους».

Υπενθυμίζεται ότι ανάμεσα στους 9 κατηγορούμενους για την επίθεση που σημειώθηκε το 2013 είναι και οι πρώην βουλευτές της νεοναζιστικής οργάνωσης Γιάννης Λαγός και Νίκος Μίχος. Η επίθεση έγινε τη νύχτα της 10ης Ιουλίου 2013 από ομάδα ατόμων που επέβαιναν σε περίπου 50 μηχανές. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, περίπου 20 από τους συμμετέχοντες στη μοτοπορεία φέροντες διακριτικά της Χρυσής Αυγής και ορισμένοι εξ' αυτών κράνη, εισέβαλν στο «Συνεργείο» ενώ μέσα στον χώρο βρίσκονταν παιδιά που έκαναν μάθημα Αγγλικών. Οι μάρτυρες που κατέθεσαν στη δίκη της Χρυσής Αυγής περιέγραψαν την αγριότητα με την οποία είχαν εισβάλλει οι χρυσαυγίτες μέσα στον χώρο, χτυπώντας, σπάζοντας και κατατρομοκρατώντας τα παιδάκια με τη δασκάλα τους, που είχαν κρυφτεί στην τουαλέτα για να σωθούν.

Ο έτερος συνήγορος Πολιτικής Αγωγής Τάκης Ζώτος διευκρινίζει μέσω της «Εφημερίδας των Συντακτών»: «Δεν φταίνε οι αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες για την απαλλακτική πρόταση, είναι ευθύνη της εισαγγελέως που επέλεξε τη μετατροπή της κατηγορίας σε απλή από επικίνδυνη βλάβη του παθόντος».

Στο συγκεκριμένο θέμα αναφέρθηκε ο κ. Ζώτος και κατά την αγόρευσή του υποστηρίζοντας ότι η επικινδυνότητα των χτυπημάτων στον Π. Δριμυλή αποδεικνύεται από τον αριθμό των δραστών (τουλάχιστον δέκα άτομα), από τα μέσα που χρησιμοποίησαν (γροθιές, ρόπαλα, κράνη) και από τα σημεία στα οποία επλήγη το θύμα (κεφάλι και πόδια).

Απευθυνόμενος στους δικαστές ο δικηγόρος υπογράμμισε το χρονικό διάστημα στο οποίο συνέβη η επίθεση. «Πρέπει να μεταφερθείτε στις συνθήκες του 2013, να δείτε τι φόβος και τι ανοχή υπήρχε τότε απέναντι στη Χρυσή Αυγή», είπε και έκανε λόγο για μια προσχεδιασμένη, συντεταγμένη και πολυπρόσωπη επίθεση, παρουσία δύο βουλευτών της Χρυσής Αυγής και αστυνομικών. «Μπροστά στα μάτια του κράτους, το τάγμα εφόδου δρούσε ως κράτος εν κράτει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η απόφαση του δικαστηρίου θα εκδωθεί στις 8.30 το πρωί της Παρασκευής 13 Σεπτεμβρίου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)