to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:37 | 10.09.2019

Πολιτική

Στο Μαξίμου ο Ν. Αναστασιάδης - Επικοινωνία και με Αλ. Τσίπρα, Πρ. Παυλόπουλο

«Εκφράζουμε προβληματισμό ως προς τις προθέσεις της 'Αγκυρας και την προοπτική για έναν νέο εποικοδομητικό διάλογο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κύπριος πρόεδρος στο ξεκίνημα της επίσκεψής του - Τηλεφωνική επικοινωνία με ΠτΔ και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ - Τι αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν μετά τη συνάντηση στο Μαξίμου


Το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε σήμερα το μεσημέρι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη. Ακολούθησε σύσκεψη με τη συμμετοχή κυβερνητικών στελεχών και από τις δύο χώρες.

Είναι μια ουσιαστική επίσκεψη, τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης καλωσορίζοντας τον Ν. Αναστασιάδη,  καθώς το Κυπριακό -όπως τόνισε - βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Τα προσκόμματα της άλλης πλευράς δεν οδηγούν σε πρόοδο παρά την επικοδομητική συμπεριφορά της Κύπρου, πρόσθεσε, ενώ σημείωσε πως η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας εξακολουθεί να προκαλεί ενώ η συγκρουσιακή ρητορική της δείχνει την απομόνωσή της, συμπλήρωσε.

"Η Ελλάδα παραμένει ο σταθερός συμπαραστάτης στην εθνική υπόθεση της Κύπρου. Αφορά ένα μεγάλο κομμάτι του Ελληνισμού χωρίς να παραγνωρίζω ότι αφορά τους Κυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους" τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.  Θα μας δοθεί η ευκαιρία της ενημέρωσης και του προβληματισμού ενόψει των απαράδεκτων δηλώσεων του Τούρκου ΥΠΕΞ. Είναι κάτι που αναδεικνύει και αποδεικνύει την έντονη ανησυχία της ελληνοκυπριακής κοινότητας, αλλά και τον προβληματισμό μας για τις αξιώσεις της Τουρκίας, προσέθεσε ο κ. Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Κυρ. Μητσοτάκη, αναφερόμενος στις εγγυήσεις, επισήμανε: Πόσο δικαιολογείται η αξίωση να συνεχίσουν οι εγγυήσεις; Δηλαδή, η συνέχιση του ελέγχου ακόμα και μετά την εξεύρεση λύσης που θα πρέπει να είναι κοινά αποδεκτή από τις δύο κοινότητες; Έχουμε κάνει βήματα. Εκφράζουμε προβληματισμό ως προς τις προθέσεις της 'Αγκυρας και την προοπτική για έναν νέο εποικοδομητικό διάλογο.

«Θα έχουμε συντονισμό δράσεων στα Ηνωμένα Έθνη και στην ΕΕ. Να χαράξουμε από κοινού πολιτική» τόνισε ο κ. Αναστασιάδης, συμπληρώνοντας: Να ευνοηθούν οι προϋποθέσεις που θα δώσουν σταθερότητα και προοπτική στην Κύπρο. Ενδεχομένως μια σωστή λύση να οδηγήσει και σε καλύτερες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Επικοινωνία με ΠτΔ και Αλ. Τσίπρα

Για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ειδικότερα όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, «Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, τον ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο εθνικό θέμα. Ο Πρόεδρος Παυλόπουλος επαναβεβαίωσε για τη σθεναρή στήριξη του ιδίου και της Ελλάδας στην Κύπρο».

«Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο εθνικό θέμα. Έγινε χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων», σημειώνει ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος

Η σύσκεψη στο Μαξίμου

Μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και του κύπριου προέδρο, σκολούθησε στην οποία μετείχαν από  πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου Πρωθυπουργού, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο Διευθυντής του Γραφείου Υποθέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού, Δημήτρης Μητρόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του ΥΠΕΞ, Ιωάννης Τσαούσης και ο Διευθυντής Α2 Διεύθυνσης Κύπρου, Κωνσταντίνος Κόλλιας.

Από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας μετείχαν ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Βασίλης Πάλμας, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, Κυριάκος Κενεβέζος, ο Διευθυντής Γραφείου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πέτρος Δημητρίου, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας

Το Κοινό ανακοινωθέν μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Αναστασιάδη αναφέρε:

«Στη σημερινή συνάντηση ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Συγκεκριμένα, για την άτυπη συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο Ηγέτη κ. Μ. Ακιντζί στις 9 Αυγούστου, και την καταρχήν συναντίληψη για τους όρους αναφοράς, όσο και τις προσπάθειες με την Ειδική Απεσταλμένη του Γεν. Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κα. Τ. Χ. Λούτ για τη συνομολόγηση των Όρων Αναφοράς που θα επιτρέψουν την επανέναρξη διαπραγματεύσεων, αλλά και τα προβλήματα που παρεμβλήθηκαν από την Τουρκία στη συνέχεια.

Έγινε ακόμη ενδελεχής ενημέρωση τόσο για τις επιθετικές και έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ και τα χωρικά ύδατα, όσο και έναντι της Αμμοχώστου, καθώς και σχετικά με την εκδήλωση ακραίας αδιαλλαξίας κατά την παράνομη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Μ. Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα.

Οι δύο Ηγέτες, εξέφρασαν την έντονη αντίθεση και ανησυχία για τις παράνομες επεμβάσεις της Τουρκίας στη θάλασσα και τους σχεδιασμούς και εξαγγελίες στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

Συμφώνησαν σε κοινούς χειρισμούς προς αντιμετώπιση των παράνομων τουρκικών ενεργειών. Διατύπωσαν, επίσης, την κοινή θέση ότι η Τουρκία πρέπει να τερματίσει αυτές τις ενέργειες και να συμβάλει στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος για συνομιλίες.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, επαναλαμβάνουν την απόλυτη βούλησή τους για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν σε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, χωρίς εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα, στη βάση του διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με τα Ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και τις αρχές και τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για το σκοπό αυτό, είναι απολύτως έτοιμοι να συνεργαστούν με τα Ηνωμένα Έθνη στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που εκδηλώνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για τη συνολική επίλυση του Κυπριακού».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)