to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Επιτελικό κράτος Ντόναλντ Ντακ

Για να καλύψει την τρύπα της Σαμοθράκης, η κυβέρνηση δημιούργησε άλλη μία στις Κυκλάδες. Νησιώτες στις Κυκλάδες αποκλεισμένοι μέσα στη θερινή σεζόν. Δεν φταίνε σε τίποτα οι νησιώτες. Ούτε για την προχειρότητα της κυβέρνησης ούτε για τα νταβατζιλίκια των εφοπλιστών. Για πόσο καιρό ακόμα θα τους αφήνει στον αέρα το... επιτελικό κράτος του Κ. Μητσοτάκη;


Το μπάχαλο με τη Σαμοθράκη είναι γνωστό. Το νησί αποκλείστηκε, οι επισκέπτες εγκλωβίστηκαν, οι επαγγελματίες καταστράφηκαν, οι εικόνες των σκουπιδιών στους δρόμους και των άδειων ραφιών στα καταστήματα παρέπεμπαν σε κατάσταση πολιορκίας και οι εικόνες δυσφήμησαν τη χώρα διεθνώς.

Έως και σήμερα κανείς αρμόδιος από την κυβέρνηση δεν έχει πατήσει το πόδι του στο νησί. Έστω για τον συμβολισμό, έστω για τη φωτογραφία βρε αδερφέ. Ένα μήνα μετά και αφού είχε προηγηθεί το κωμικοτραγικό κομφούζιο της σύνδεσης με την Αλεξανδρούπολη η προσωρινή «λύση» δόθηκε με τη δρομολόγηση του επιβατηγού - οχηματαγωγού «Άρτεμις».

Πρόκειται για το πλοίο που καλύπτει τη λεγόμενη ενδοκυκλαδική σύνδεση. Γι’ αυτόν τον λόγο εξάλλου η πρόβλεψη ήταν το «Άρτεμις» να μείνει στη γραμμή Αλεξανδρούπολη - Σαμοθράκη έως την 1η Σεπτεμβρίου. Σήμερα 6 Σεπτεμβρίου οι Κυκλάδες βρίσκονται για δεύτερη εβδομάδα χωρίς εσωτερική σύνδεση. Πληροφορίες λένε ότι είναι πιθανόν να επιστρέψει τη Δευτέρα.

Το επιτελικό κράτος του Κυριάκου Μητσοτάκη θύμισε τον Ντόναλντ Ντακ. Σε μια από τις ιστορίες του κάνει βαρκάδα μέχρι τη στιγμή που ανακαλύπτει μια τρύπα από την οποία μπαίνουν νερά. Σε κάθε του προσπάθεια να καλύψει την τρύπα ανοίγει άλλη μία. Μέχρι που η βάρκα γίνεται σουρωτήρι και βυθίζεται.

Για να καλύψει την τρύπα της Σαμοθράκης, η κυβέρνηση δημιούργησε άλλη μία στις Κυκλάδες. Σίφνος, Κίμωλος, Μήλος, Σέριφος βρίσκονται αποκομμένες από τη μεταξύ τους σύνδεση αλλά και με την Πάρο και τη Σύρο, που είναι ως γνωστόν η διοικητική πρωτεύουσα. Ήδη από τις 26 Αυγούστου οι δήμαρχοι των νησιών με επιστολή τους στον υπουργό Ναυτιλίας μιλούσαν για την αιφνιδιαστική και χωρίς προγραμματισμό απόφαση.

Εάν κάτοικος για παράδειγμα της Κιμώλου έχει ένα δικαστήριο ή οποιαδήποτε διοικητική υποχρέωση στη Σύρο θα πρέπει να ξεκινήσει μια - δυο μέρες νωρίτερα αφού θα πάει στην Ερμούπολη μέσω Πειραιά. Το ίδιο και οι επισκέπτες. Οι προτάσεις να καλυφθούν οι ανάγκες με -πανάκριβα- ταχύπλοα ακούγονται μάλλον αστείες.

Και φυσικά δεν είναι αμελητέα η οικονομική ζημιά, αφού η μεταφορά εμπορευμάτων, οχημάτων, τροφίμων κ.λπ. Μοιάζει με οδύσσεια, αν δεν είναι αδύνατη. Μεγάλο είναι το πλήγμα και στις πολιτιστικές δραστηριότητες με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Σίφνο, που διοργανώνει το 13ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές», μια από τις μεγαλύτερες πολιτιστικές δράσεις με διεθνή αναγνώριση. Ήδη έχουν υπάρξει ακυρώσεις συμμετεχόντων λόγω της αδυναμίας μετακίνησης.

Νησιώτες στις Κυκλάδες, και μάλιστα σε δημοφιλείς προορισμούς, αποκλεισμένοι μέσα στη θερινή σεζόν. Δεν το λες και διαφήμιση του τουρισμού στη χώρα μας. Βέβαια δεν το έχετε δει στα δελτία ειδήσεων, στα sites ή στις εφημερίδες. Θα μάθατε τουλάχιστον ότι ο πρωθυπουργός προτιμά το ψάρι και όχι το κοντοσούβλι.

Δεν φταίνε σε τίποτα όμως οι νησιώτες. Ούτε για την προχειρότητα και την αμηχανία της κυβέρνησης ούτε για τα ανεξέλεγκτα νταβατζιλίκια των εφοπλιστών. Για πόσο καιρό ακόμα θα τους αφήνει στον αέρα το... επιτελικό κράτος του Κ. Μητσοτάκη;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)