to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:21 | 28.08.2019

Διεθνή

Ισπανία: Το ακροδεξιό Vox σταμάτησε στη Γερουσία ψήφισμα στήριξης στους πυροπαθείς της Γκραν Κανάρια

Το ακροδεξιό Vox σταμάτησε στη Γερουσία ψήφισμα στήριξης στους πυροπαθείς της Γκραν Κανάρια, διότι περιείχε "ιδεολογικούς όρους" για την κλιματική αλλαγή


Ο γερουσιαστής του ακροδεξιού κόμματος Vox, Φρανθίσκο Χοσέ Αλκάραθ, απέσυρε χθες τη συγκατάθεσή του στο ψήφισμα που εξέφραζε τη στήριξη στους πυροπαθείς της Γκραν Κανάρια κι είχε κατατεθεί στη θερινή Ολομέλεια της ισπανικής Γερουσίας, διότι περιείχε «ιδεολογικούς» όρους, αποτρέποντας έτσι την έγκρισή του, όπως ανακοίνωσε το κόμμα.

   Σύμφωνα με τον ενημερωτικό ιστότοπο El Publico, στην ανακοίνωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Μεικτής Ομάδας του Σώματος Αλβέρτο Καταλάν τόνισε πως «ενάντια στη βούλησή της» η ομάδα του αποσύρεται από το ψήφισμα εξαιτίας των διαφορών που εξέφρασαν οι ακροδεξιοί για το περιεχόμενό του, ιδίως για την αναφορά στην ανάγκη καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, μέσα από δράσεις σε περιφερειακό και δημοτικό επίπεδο.

   Πηγές του ακροδεξιού κόμματος του Σαντιάγο Αμπασκάλ τονίζουν πως στη δήλωση στήριξης περιέχονταν εκφράσεις όπως «η τέλεια συνεργασία» της Πολιτικής Προστασίας και των Αρχών για την κατάσβεση των πυρκαγιών (η οποία τελικά αποσύρθηκε από το τελικό κείμενο), αλλά κυρίως η αναφορά «για την κλιματική αλλαγή ως αιτία των πυρκαγιών». Η φράση τούτη εξόργισε το Vox, που θεωρεί πως η σύνδεση των πυρκαγιών με την κλιματική αλλαγή «αποτελεί ιδεολογική θέση ενός καθορισμένου τρόπου σκέψης που συμπίπτει με τις ιδέες των Σοσιαλιστών του PSOE και των Podemos» και ως εκ τούτου απέσυραν την υπογραφή τους.

   Μπροστά στο γεγονός αυτό, ο εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών στη Γερουσία Άντερ Χιλ υπενθύμισε πως ο Αλκάραθ δεν είναι η πρώτη φορά που σταματά μία θεσμική δήλωση στήριξης, όπως είχε πράξει σε ένα κείμενο ενάντια στην ομοφοβία. Τη στάση του Vox καταδίκασαν και οι Podemos, αλλά και οι κεντροδεξιοί Ciudadanos, που τη χαρακτήρισαν «ακατανόητη».

   Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, El Publico

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)