to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η σιωπή για τη Σαμοθράκη και η εμφάνιση στο Μάτι

Σε πρώτιστο καθήκον για την κυβέρνηση και τη Ν.Δ. έχει αναδειχθεί η προστασία και η φιλοτέχνηση του προφίλ του πρωθυπουργού. Ακόμη και εις βάρος της αποτελεσματικότητας.


Σε πρώτιστο καθήκον για την κυβέρνηση και τη Ν.Δ. έχει αναδειχθεί η προστασία και η φιλοτέχνηση του προφίλ του πρωθυπουργού. Ακόμη και εις βάρος της αποτελεσματικότητας. Οι επικοινωνιολόγοι του Κυριάκου Μητσοτάκη φρόντισαν ώστε να μείνει έξω από το κάδρο των ευθυνών για το κυβερνητικό φιάσκο στη Σαμοθράκη. Ο πρωθυπουργός της χώρας:

* Δεν παρέστη σε καμία από τις δύο συσκέψεις που έγιναν στο Μαξίμου.

* Δεν σχολίασε τη λύση «θα φέρουμε «Ρουμάνους τουρίστες από τη Ρουμανία» (sic) προσφεύγοντας σε μπλόγκερ και influencers»!

* Δεν αποδοκίμασε το κλείσιμο του ματιού του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη όταν δήλωσε ότι σε επαγγελματίες που δεινοπαθούν δεν πρέπει να τους στέλνουν και έλεγχο.

* Δεν αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα του υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη, ο οποίος δεν έστειλε το πλοίο ανοικτής θαλάσσης να παραλάβει όσους έπρεπε να φύγουν από το νησί, έστειλε στη Σαμοθράκη καράβι που επί της ουσίας δεν χωρούσε στο λιμάνι και (προς δόξα του επιτελικού κράτους) δεν συνεργάσθηκε με το υπουργείο Άμυνας και το Πολεμικό Ναυτικό.

Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει εικόνα για τον υπουργό Ναυτιλίας. Απλώς επιλέγει για μικροπολιτικούς λόγους να μην κάνει τίποτα. Η εικόνα του Γ. Πλακιωτάκη στο Μαξίμου είναι κακή, αλλά ο Κ. Μητσοτάκης δεν αντέχει να δημιουργήσει ένα πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνησή του, ειδικά με έναν πρ. πρόεδρο της Ν.Δ.

Με τις κατασκευαστικές

Αντίθετα, στο Μάτι ο Κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε. Εκεί το σκηνικό ήταν διαφορετικό. Ο πρωθυπουργός της χώρας έκανε δηλώσεις έχοντας φόντο τα λογότυπα των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών, όπως οι αθλητές που έχουν πίσω τους τις εταιρείες που διαφημίζονται.

Όμως ο πρωθυπουργός ήθελε να στείλει το μήνυμα ότι οι ιδιώτες μπορούν, ενώ το κράτος αδυνατεί. Έτσι πήγε μαζί με τις τηλεοπτικές κάμερες να δει για 20 λεπτά το ένα οικόπεδο που καθάρισαν με δικά τους έξοδα οι μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας μέσα από τα προγράμματα κοινωνικής ευθύνης που είναι υποχρεωμένες να έχουν. Στο Μάτι έχουν καθαριστεί χιλιάδες οικόπεδα, αλλά οι κάμερες και ο πρωθυπουργός είχαν μάτια μόνο γι’ αυτό...

Ακόμη και την παρατήρηση ότι πρέπει να σταλούν επιπλέον μηχανικοί του Δημοσίου γιατί οι περισσότεροι έχουν αποχωρήσει από την περιοχή ο Κ. Μητσοτάκης δεν την αντιμετώπισε ως ένα δικό του άμεσης προτεραιότητας καθήκον και το παρέπεμψε στο μέλλον λέγοντας ότι θα το δει.

Ελληνικό: Χωρίς έγκριση του υπ. Πολιτισμού

Η εξυπηρέτηση των ιδιωτικών ομίλων είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Οι εξελίξεις στο Ελληνικό είναι ενδεικτικές. Ο επενδυτής (που έχει και δικό του υπουργό, μην το ξεχνάμε) θέλει να πάρει το οικόπεδο εν λευκώ και να κατασκευάσει χωρίς έλεγχο. Έτσι, την περασμένη εβδομάδα, με τις δύο αποφάσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων ήρθη επί της ουσίας η υποχρέωση του επενδυτή να υποβάλει τις μελέτες του στο υπουργείο Πολιτισμού.

Άλωση Δικαιοσύνης

Παράλληλα, η κυβέρνηση θα συνεχίσει την άλωση του κράτους. Αυτή την εβδομάδα στο υπουργικό συμβούλιο θα αποφασιστεί η νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης, καθώς η Βουλή ολοκλήρωσε τη δική της διαδικασία για τον πρόεδρο και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Η κυβέρνηση προχώρησε σε διαδικασία επιλογής από την αρχή, με τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα να λέει στη Διάσκεψη των Προέδρων ότι η διαδικασία που έγινε την άνοιξη... «εξατμίστηκε».

Το γεγονός όμως ότι πολιτειακοί και πολιτικοί παράγοντες ενέπλεξαν στις πολιτικές αντιπαραθέσεις τα πρόσωπα των δικαστών που «επαναξιολογήθηκαν» δεν ελήφθη υπόψη. Όμως το πολιτικό σύστημα εξετέθη. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ίδιο πρόσωπο που την άνοιξη πήρε 15 ψήφους (άρα είχε διακομματική αναγνώριση), τώρα πήρε 0!

Το παζλ της άλωσης του κράτους από τη Ν.Δ. κορυφώθηκε με την εκδίωξη της Βασιλικής Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού μετά από φωτογραφική διάταξη στη Βουλή.

Οι εφημερίδες επεσήμαναν ότι ήδη υπάρχουν συνέπειες από την εξέλιξη αυτή, καθώς η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν παρέστη σε υπόθεση για τους βωξίτες που ενδιέφεραν μεγάλη γαλλική εταιρεία. Περί αυτού όμως ουδείς από την κυβέρνηση ανέλαβε την ευθύνη.

Η διπλωματία του mon ami...

Στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη σε μια ισχυρή χώρα, όπως η Γαλλία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να μην συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Αυτό εκ των πραγμάτων έριξε τον διπλωματικό πήχη σε μια επίσκεψη περιορισμένων προσδοκιών.

Δεν τέθηκε επίσημα το ζήτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων και δεν αναμένεται να τεθεί ούτε στη συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ αυτή την εβδομάδα. Άρα σε Βερολίνο και Παρίσι πραγματοποιούνται συναντήσεις καλής διάθεσης. Τσάι και συμπάθεια...

Είναι φανερό στους πολιτικούς παρατηρητές ότι η νέα κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι με την ίδια θερμότητα στις ελληνογαλλικές σχέσεις και μάλλον όχι με την ίδια αποτελεσματικότητα. Είναι ενδεικτικό ότι μετά την επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα είχε κυκλοφορήσει χωρίς να διαψευστεί ότι η Γαλλία ήταν διατεθειμένη να δώσει από τώρα φρεγάτες στην Ελλάδα - κίνηση που θα γινόταν για τη διασφάλιση των συμφερόντων της Total, αλλά ταυτόχρονα αλλάζει τις ισορροπίες στο Αιγαίο.

Στην επίσκεψη Μητσοτάκη στο Παρίσι συζητήθηκε η αγορά των νέων φρεγατών (που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πληρώσει πιο ακριβά, γιατί τα πλοία θα είναι νεότευκτα). Η Αθήνα είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι θέλει τις φρεγάτες αλλά «δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος» για εξοπλισμούς και ζήτησε από τη γαλλική πλευρά κάποια πρόταση χρηματοδότησης. Οι συγκρίσεις είναι καταλυτικές...

Το ίδιο συνέβη και με τους παρακαθήμενους από την ελληνική πλευρά στο τραπέζι με τον Πρόεδρο Μακρόν.

Την ελληνική διπλωματία εκπροσώπησε η διευθύντρια του διπλωματικού του γραφείου Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η οποία λέγεται ότι λύνει και δένει στο υπουργείο Εξωτερικών. Μεταξύ άλλων παρακάθισαν ακόμη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο σύμβουλος Στρατηγικής και Ευρωπαϊκών Θεμάτων πρώην δημοσιογράφος Δημήτρης Μητρόπουλος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)