to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:17 | 25.08.2019

Κοινωνία

Πύρινα μέτωπα στην Πελοπόννησο - Οριοθετήθηκε η φωτιά στα Κύθηρα, σε ύφεση στη Σάμο

Συνελήφθησαν δύο άτομα ως υπαίτια για τις πυρκαγιές σε Αμαλιάδα και Γαργαλιάνους


(φωτογραφία από τη μεγάλη φωτιά στη Σάμο)

Το μεσημέρι της Κυριακής 25/8 οριοθετήθηκε από την πυροσβεστική υπηρεσία η πυρκαγιά που ξέσπασε αργά το βράδυ του Σαββάτου σε χαμηλή βλάστηση δασικής έκτασης στην Παλαιόπολη Κυθήρων. Τα εναέρια μέσα κατάσβεσης έχουν αποχωρήσει προσωρινά ενώ στο σημείο παραμένουν οι δυνάμεις δασοπυρόσβεσης με 19 οχήματα και 40 πυροσβέστες για τυχόν αναζωπυρώσεις..

Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στη Σάμο

Την ίδια ώρα, υπό μερικό έλεγχο τέθηκε πλέον η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 24/8 σε δασική έκταση στην περιοχή Μεσόκαμπος Σάμου. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν ολονύχτια μάχη κόντρα στις φλόγες και τους δυνατούς ανέμους.

Υπενθυμίζεται, ότι χθες το βράδυ απομακρύνθηκαν, για προληπτικούς λόγους, τουρίστες από ξενοδοχεία της περιοχής, στις παραλίες Γλυκόριζα και Πρωτέας, καθώς και κάτοικοι του Μεσόκαμπου, που μεταφέρθηκαν στο κλειστό γυμναστήριο του Πυθαγορείου με σκάφη και λεωφορεία.

Στην περιοχή επιχειρούν αυτή την ώρα (σ.σ.: 12:30 το μεσημέρι της Κυριακής) 31 πυροσβέστες με 13 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 38 ατόμων και εθελοντές.

Πύρινα μέτωπα στην Πελοπόννησο

Πυρκαγιά σε δύσβατη δασική περιοχή στο Μουρίκι Καλαβρύτων βρίσκεται σε εξέλιξη, χωρίς ωστόσο να απειλεί κατοικημένες περιοχές. Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής αποτελούμενες από 24 πυροσβέστες με 10 οχήματα, καθώς και πεζοπόρο τμήμα 15 ανδρών προσπαθούν να ελέγξουν την φωτιά.

Από αέρος συνδράμουν τις προσπάθειές του δύο αεροσκάφη «Καναντέρ», δύο αεροσκάφη «Πεζετέλ», καθώς και ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία τις προσπάθειες δυσχεραίνει αφενός το ανάγλυφο της περιοχής, αλλά και οι καιρικές συνθήκες, με κύριο χαρακτηριστικό τους ισχυρούς ανέμους.

Την ίδια ώρα, υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Άγιος Βασίλειος Γυθείου Λακωνίας, σε αγροτοδασική έκταση στη Νέα Κίο Αργολίδας.

Δύο συλλήψεις για εμπρησμό σε Αμαλιάδα και Γαργαλιάνους

Δύο συλλήψεις εμπρηστών πραγματοποίησαν ανακριτικοί υπάλλήλοι της Πυροσβεστικής. Συγκεκριμένα ένας 43χρονος συνελήφθη ως υπαίτιος για την πρόκληση τριών πυρκαγιών που είχαν σημειωθεί, η μία στις 18 Αυγούστου σε αγροτικές εκτάσεις στην περιοχή της Νέας Μανωλάδας, και οι άλλες δύο χθες με διαφορά μίας ώρας στην ίδια περιοχή. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί ενώπιον του Εισαγγελέα Αμαλιάδας.

Επίσης από ανακριτικούς υπαλλήλους της πυροσβεστικής Γαργαλιάνων συνελήφθη ένας 47χρονος ως υπαίτιος πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε χθες στην περιοχή Κερασούλα, στη Χριστιανούπολη του δήμου Τριφυλίας, στη Μεσσηνία. Σχηματίστηκε δικογραφία και ενημερώθηκε σχετικά η Εισαγγελία Πρωτοδικών Κυπαρισσίας.

Στο μεταξύ σε εξέλιξη είναι πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή της Νέας Κίου Αργολίδας. Επί τόπου επιχειρούν 5 οχήματα και 10 άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Σύμφωνα με την πυροσβεστική η φωτιά δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή (πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ).

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην περιφερειακή Αιγάλεω

Στο μεταξύ, υπό έλεγχο ετέθη η πυρκαγιά, η οποία εκδηλώθηκε το Σάββατο στην περιφερειακή οδό του Αιγάλεω, κοντά στη λεωφόρο ΝΑΤΟ.

Στο σημείο παραμένουν δυνάμεις της πυροσβεστικής, υπό τον φόβο τυχόν αναζωπυρώσεων, δεδομένων και των ενισχυμένων ανέμων.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν 35 πυροσβέστες με 15 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος και δύο ελικόπτερα.

Οι φλόγες δεν απείλησαν κατοικημένες περιοχές, καθώς η φωτιά εξελίχθηκε σε δασική έκταση.

Πάντως, οι αρχές προχώρησαν το Σάββατο στη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη λεωφόρο ΝΑΤΟ. Σημειώνεται ότι, ένα πυροσβεστικό όχημα, το οποίο επιχειρούσε στο μέτωπο, ανατράπηκε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, στην 5η έξοδο της λεωφόρου ΝΑΤΟ, με αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό δύο ατόμων.

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς και αύριο, Δευτέρα

Για μία ακόμη ημέρα, αύριο (Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019) προβλέπεται πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα, πρόκειται για τις Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Βοιωτία), Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα), Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Έβρος, Σαμοθράκη), καθώς και Βορείου Αιγαίου (Λήμνος, Λέσβος).

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γ.Γ.Π.Π συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)