to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:37 | 21.08.2019

Πολιτική

Αλ. Χαρίτσης: Η λογική της ΝΔ περί καμένης γης διαψεύδεται από τους ίδιους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς

«Η ελληνική οικονομία είναι θωρακισμένη σε πολύ μεγάλο βαθμό, ακριβώς λόγω των ενεργειών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, απέναντι στις αναταράξεις που φαίνεται να υπάρχουν αυτή τη στιγμή στις ευωπαϊκές οικονομίες»


Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84» και στον δημοσιογράφο Αποστόλη Χονδρόπουλο. Αναφερόμενος στην συμπλήρωση ενός έτους από την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, υπογράμμισε τις επιτυχίες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, και παρατήρησε ότι “η χθεσινή πολιτική αντιπαράθεση δεν αφορούσε την επέτειο καθ’ αυτή, της επιτυχούς εξόδου από τα μνημόνια, πριν ακριβώς από ένα χρόνο από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ”, αλλά “και πάλι μια λογική της Ν.Δ., και της κυβέρνησης της Ν.Δ., περί καμένης γης, περί καταστροφής της ελληνικής οικονομίας”.

“Πρόκειται για μια λογική η οποία διαψεύδεται από τους ίδιους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς”, είπε ο Αλέξης Χαρίτσης, και υπογράμμισε πως η έκθεση της Κομισιόν, που δημοσιοποιήθηκε χθες, “δείχνει ακριβώς την πολύ μεγάλη πρόοδο η οποία συντελέστηκε τα τελευταία χρόνια στην ελληνική οικονομία”.

“Πώς ο κ. Μητσοτάκης θα πάει να συζητήσει με τους Ευρωπαίους ηγέτες όταν αγνοεί, αδιαφορεί ή προσπαθεί να αποδομήσει αυτές τις επιτυχίες της ελληνικής οικονομίας του τελευταίου διαστήματος, ακριβώς επειδή συντελέστηκαν κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ”, διερωτήθηκε ο Αλ. Χαρίτσης, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση της Ν.Δ. “δεν αξιοποιεί ένα πάρα πολύ σημαντικό όπλο, το οποίο κληρονόμησε από τη δική μας κυβέρνηση, και είναι ακριβώς ο μηχανισμός του καταπιστευτικού λογαριασμού που δίνει τη δυνατότητα για διασφάλιση της τήρησης των δεσμεύσεων, αφενός ως προς την εξυπηρέτηση του χρέους, αλλά και ταυτόχρονα, κάτι που είναι για εμάς πάρα πολύ σημαντικό –για την ελληνική οικονομία εννοώ– μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, δημιουργίας μεγαλύτερου δημοσιονομικού χώρου κατά 1% του ΑΕΠ”. “Αυτόν τον μηχανισμό, τον οποίο παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας, ως τότε πρωθυπουργός τον περασμένο Μάιο, θα έπρεπε να αποτελεί και την βάση της συζήτησης και της περαιτέρω διαπραγμάτευσης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς”, παρατήρησε.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι “αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε και το κάναμε -γι’ αυτό το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε επιτυχώς, αλλά και γι’ αυτό η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σήμερα σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ ότι βρισκόταν το 2015- ήταν να πάρουμε και μέτρα στήριξης έτσι ώστε οι Έλληνες πολίτες να μπορέσουν, σιγά–σιγά, σταδιακά, να αντιμετωπίσουν όλη αυτή την κρίση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες”.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες στο σύνολό τους, δήλωσε ότι “η ελληνική οικονομία είναι θωρακισμένη σε πολύ μεγάλο βαθμό, ακριβώς λόγω των ενεργειών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, απέναντι σε αυτές τις αναταράξεις που φαίνεται να υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη”. “Φανταστείτε πού θα βρισκόμασταν, μια οικονομία ευάλωτη, αν μια οικονομία σε κρίση όπως η ελληνική, δεν είχε αυτές τις δικλίδες ασφαλείας (όπως και) το μαξιλάρι ασφαλείας και την δημοσιονομική εξυγίανση που επιτεύχθηκε τα τελευταία χρόνια”, διερωτήθηκε.

Σχετικά με την επικείμενη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο Αλ. Χαρίτσης σημείωσε ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιάσει ένα σύγχρονο, ρεαλιστικό, προοδευτικό, αριστερό σχέδιο για το πού πρέπει να πάει η ελληνική κοινωνία την επόμενη μέρα, πώς πρέπει να χτίσουμε πάνω σε αυτές τις επιτυχίες δημοσιονομικές και μακροοικονομικές του προηγούμενου διαστήματος”.

“Δεν έχουμε την πολυτέλεια να απογοητεύσουμε τους πολίτες, οι οποίοι βλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ τη μόνη δύναμη η οποία αφενός μπορεί να αντιπαρατεθεί στην κυβέρνηση της Ν.Δ., αυτής της νέας δεξιάς, με σκληρά νεοφιλελεύθερα χαρακτηριστικά κυβέρνησης, αλλά και να παρουσιάσει μια σοβαρή συγκροτημένη πρόταση για την πορεία της ελληνικής κοινωνίας”, είπε ο Αλ. Χαρίτσης και συμπλήρωσε: “Η πορεία ενδυνάμωσης -και εγώ θα έλεγα διεύρυνσης- της οργανωτικής πλέον επιρροής, και όχι μόνο εκλογικής του ΣΥΡΙΖΑ στην ελληνική κοινωνία, είναι μια πορεία η οποία είναι για εμάς πάρα πολύ κρίσιμη το επόμενο διάστημα”. “Το βασικό είναι να διαμορφωθεί ένα σύγχρονο αριστερό προοδευτικό στίγμα της αριστεράς του 21ου αιώνα, της αριστεράς που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία σε αυτή τη νέα φάση στην οποία βρίσκεται”, κατέληξε ο Αλ. Χαρίτσης.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)